Minden ami Sopron

2021. 04. 12. hétfő

Gyula

SOPRON
Borult

Tudomány

Egy hónap múlva eldől az NYME sorsa

Palkovics László államtitkár bejelentette, jelentős átalakításokat terveznek a felsőoktatásban.

Palkovics László azt mondta: jelentősen átalakulhat a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME), amelynek az átalakítására azért van szükség, mert az intézmény integrációját “nem sikerült jól végrehajtani”, emiatt pedig belső feszültségek alakultak ki.
A tervezett változtatások értelmében az NYME soproni erdőmérnöki kara önálló intézményként működne tovább, kibővítve képzését. Szintén önállóvá válna a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ. Az egyetem mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszeripari kara, valamint a győri Apáczai Csere János kar pedig a győri Széchenyi István Egyetem (SZIE) részeként működne tovább – mondta az államtitkár.

nyme

Az egyetemeknek jelenleg egy hónap áll rendelkezésükre, hogy összeállítsák stratégiai programjukat, működési modelljüket és gazdasági tervüket a jövőre nézve.  A változásokat legkorábban a 2016/17-es tanévtől vezetnék be.

Dinnyés Álmos a Nyugat- magyarországi Egyetem kancellárja szerint ugyanakkor az biztos, hogy a soproni székhelyű képzések – erdőmérnöki, faipari, közgazdász, óvóképző- megmaradnának, a kérdés igazából a nem soproni székhelyű karok sorsa. 

Palkovics László államtitkár az NYME szétválasztásának legfőbb okaként azt jelölte meg, hogy az egyetem folyamatos finanszírozási gondokkal küzd, az elmúlt két évben adósság konszolidációra is szükség volt. Emellett belső feszültségek is nehezítették a helyzetét, ugyanis a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ korábban már kinyilvánította szándékát arról, hogy kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből.

A soproni képzések maradnak, ugyanakkor az egyetem neve lehet megváltozik majd, a legvalószínűbb a jövőbeni Soproni Egyetem megnevezési formula.

 

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy alakul 2021-ben a világjárvány?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading