Minden ami Sopron

2018. 05. 20. vasárnap

Bernát, Felícia

SOPRON
Borult
EURO
0

Tudomány

Dr. Kopányi Mihály, a Világbank pénzügyi tanácsadója tart előadást a Közgazdaságtudományi Karon!

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.


A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán rendszeresen szerveznek fakultatív jelleggel előadásokat a Közgazdász Klub keretében, melynek soron következő programja 2017. április 5-én, szerdán 16:30-kor kezdődik:

ezen a napon

Dr. Kopányi Mihály a Világbank pénzügyi tanácsadója

fog előadást tartani.

Az előadó Kenyából érkezik pár napra Magyarországra és hosszú várakozás után megtiszteli Egyetemünket előadásával, melynek témája:

Közpénzügyek – elmélet és gyakorlat.

Dr. Kopányi Mihály 18 évig tanított a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Alapító vezetője volt Kelet-Európa első Mikroökonómia tanszékének, és író-szerkesztője egy tucat egyetemi, középiskolai, és tanfolyami jegyzetnek, könyvnek amik megalapozták a modern közgazdaságtan oktatását Magyarországon.

kopányi

Most is használjuk a középiskolai és az egyetemi oktatásban közkedvelt könyveit.

Az előadás több-tucat országban végzett terepmunka eseteit meg tanulságait összegezi, s bemutatja, hogyan dolgozik egy nemzetközi tanácsadó. Számos érdekes kérdéssel szembesíti a hallgatóságot. Például:
  • Hogyan fonódik össze, s lendíti előre egymást az elméleti és az alkalmazott közgazdaságtan?
  • Miért kell komolyan tanulni a matematikát, a statisztikát, az ökonometriát, meg a számvitelt a diákoknak meg fiatal közgazdászoknak?
  • Miért fontosak ezek a terepmunkákban?
  • Kell-e meg lehet-e, s ha igen hogyan átültetni a fejlett országok pénzügyi gyakorlatát a fejlődő országok realitásába?
  • Miért kell foglalkozni a jogi és intézményi keretekkel is a számokon, meg elméleti modelleken kívül?
  • Hogyan működik az ingatlanadó az USA-ban, Ugandában, vagy Ruandában, de Magyarország is egy érdekes eset.
  • Lehet-e meg kell-e ma lehetetlennek tűnő kérdéseket felvetni a közgazdasági kutatások során, például lesz-e globális pénz a bitcoinból?
  • Lehet-e, kell-e eddig nem tesztelt elméleteket fabrikálni?
Ezekre határozott válasza az, hogy igen, lehet meg kell is, de a részletes kutatások meg az élet/piac adnak majd válasz arra, hogy egy új elmélet vagy új megközelítés reális-e vagy ködfelhő szurkálásának minősült. Mi az alkalmazott közgazdaságtan és a politika viszonya, s mi a kutatók meg tanácsadók felelőssége a politikai szempontok és az empirikus eredmények konfliktusában?

kopányi2


MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Milyen gyakran szokott sportolni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading