Minden ami Sopron

2022. 10. 06. csütörtök

Renáta

SOPRON
Borult

Civil zóna

Critical Mass Sopron 2015

Immáron 11. alkalommal emelték a magasba a kerékpárokat Sopronban!

Szikrázó napsütés, sűrű zöld fű, pitypangok,  pedálok, kerekek, boldog emberek mindenhol. Kicsit olyan minden, mintha egy reklámfilmben lennénk, pedig nem. Itt állunk a KRESZ park közepén, szól a zene, a fiatalok fociznak a kevésbé fiatalok sörrel és üdítővel a kezükben nézik őket.

DSC_4315

A Bringázz Sopron Egyesület 11. alkalommal szervezte meg a bringás pikniket, természetesen az elmaradhatatlan kerékpáros felvonulással, valamint a végén a bringaemeléssel. Aki ma kilátogatott a KRESZ parkba egy igazi tavaszi családi hétvégén vehetett részt. A szervezők nem eltitkolt célja a soproniak bringára szoktatása. “Tudjuk, hogy ez nagyon nehéz feladat és a folyamat sem lesz gyors, de bízunk benne, hogy sikerülni fog.” nyilatkozta Bális István, vagy ahogy mindenki szólítja Stefan, a Bringázz Sopron Egyesület alelnöke. (Stefannal készült hosszabb riportunkat hamarosan közzétesszük!- a szerk.)

DSC_4281

A nap folyamán kilátogatókat számos programmal várták. A Wilfing Áron Egyesület a Közlekedésbiztonságért és a Toleranciáért kicsiknek és nagyoknak szóló KRESZ teszttel készült, valamint kihozták a már-már elmaradhatatlan biztonsági öv szimulátort, valamint a részeg szemüveget is. Az általunk is bemutatott Soproforno-s lányok ökotudatos falatkákkal csillapították a piknik résztevőinek éhségét, míg a Magyar Extrém Sport Klub mászófalán minden korosztály kipróbálhatta erejét és ügyességét.

DSC_4269

A nap folyamán a színpadnak kinevezett, kicsit göröngyös talajon DJ-k adták egymásnak a keverőpultot, majd a Passion Project unikumnak számító akusztikus koncertje következett. A nap legjobban várt pillanata természetesen a bringás felvonulás volt, mely során a résztvevők körbegurulták a várost, hogy visszaérve a KRESZ parkban mindenki magasba emelhesse kétkerekűjét.

 

emeles_gifvideo

 

Az eseményről készült galériánk megtekinthető itt lent, még több képért kattintson a Facebook oldalunkra!

Bringás Piknik és Critical Mass 2015

 

 

 

A Critical Mass története:

Az első Critical Mass 1992 szeptemberében volt San Franciscoban 48 résztvevővel. A felvonulásokon havonta kb. 75%-kal többen jelentek meg, így 1993-ra 500 körüli résztvevővel jól ismertté vált a városi bringások körében, ám a városi hivatalnokok nem foglalkoztak vele. Néhány hónap múlva más városokban is elkezdődtek a felvonulások. Manapság a világ több száz városában, gyakran kéthetente, havonta tartanak felvonulásokat, több tízezren pattannak nyeregbe világszerte.

A Critical Mass név Ted White 1992-ben készült Return of the Scorcher című dokumentumfilmjéből származik. A kerékpárosokról szóló film egyik jelenetében George Bliss egy tipikus kínai helyzetet elemez, ahol a bringások nem tudnak átkelni a kereszteződésen a folyamatos keresztirányú autóforgalom miatt. A lámpa nélküli csomópontban folyamatosan gyűltek a várakozó kerékpárosok, míg számuk elég nagy lett ahhoz – elérte a kritikus tömeget ahogy Bliss fogalmazott – hogy mindannyian egyszerre elindulva sikeresen átkelhessenek elállva az utat a keresztben közlekedő autók elől.

2004 szeptemberében, az Autómentes Napon rendezett első Critical Mass Budapest, csak sokadik volt a sorban. A korábbi években legalább 50 alkalommal volt hasonló felvonulás Budapest utcáin. Elsősorban a Városi Biciklizés Barátai, a Rügyecskék Alapítvány, és a budapesti biciklisfutárok szervezték ezeket, de előfordult, hogy szervezetektől független lelkes civilek is belevágtak. Ilyen emlékezetes alkalom volt az 1999-es Off Pedálszemle, 1500 kerékpárossal. 2004 szeptember 22-én az Autómentes Nap alkalmából szinte minden korábbi szervező és újabb aktivisták összefogásával jött létre az első Critical Mass Budapest. A gyújtózsinór, az autóforgalom zavartalanságának biztosítása miatt hétvégére áthelyezett Autómentes Nap volt. Ekkor a szervezők felhívására 4000 ember jött el a Hősök terére. Ezt követően 2005 április 22-én, a Föld Napján 10.000-en, majd szeptember 22-én, a már hétköznap tartott Autómentes Napon 20.000 kerékpáros gyűlt össze. Ez egyúttal az ország történetének egyik legnagyobb civil, politikától független demonstrációja volt. Komoly áttörést hozott, hiszen a sajtó érdeklődését sikerült tartósan ráirányítani a városi kerékpározás mostoha helyzetére. Egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott a kerületi, és fővárosi szinten is a kerékpárosok gondjai iránt, de több megyeszékhely és város is csatlakozott mozgalomhoz.
forrás: www.criticalmass.hu

 

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading