Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Az NYME Professzor Plusz program vendége dr. Fodor Tamás volt

A Ligneum NyME Látogatóközpontban dr. Fodor Tamás volt a vendége a Professzor Plusz Program legújabb rendezvényének.

Ezúttal nem polgármesterként nyilatkozott, hanem kizárólag egyetemi docens, okleveles faipari mérnök, matematikus-szakmérnökként.
Orbán Júlia, a Ligneum vezetője, a rendezvénysorozat szervezője elmondta: a rendezvényt azért találta ki, hogy az egyetem oktatói, tanárai bemutatkozhassanak magánemberként, hogy közérthetően beszélhessenek szakmai munkásságukról, érdeklődési körükről, életük olyan területéről, amely gyakran az előadóteremben töltött évek során még a szűkebb környezetük előtt is ismeretlen marad.
Dr. Fodor Tamás, mint egyetemi oktató és okleveles mérnök, matematikus a Professzor Plusz Program közönségének a beszélgetés során családi indíttatásáról, gyermekéveiről, középiskolai és egyetemi tanulmányairól is szólt, arról az örömről, hogy gyermekei pályaválasztásukban részint követték példáját, mint ahogyan az igazságszeretet örökségének fontossága is szóba kerültek.
Értékálló ismeretek birtokosa dr. Fodor Tamás, mint tanár, egyetemi oktató, mérnök-matematikus. Fő kutatási területe a műszaki mechanikában a fa anyagú tartószerkezetek elmélete és kísérleti vizsgálata, amelynek lényegét részletesen is ismertette hallgatóságával.
Felébreszteni a hallgató érdeklődését, elérni az ismeret megszerzésére a motiváltságot – a tanítás, az ismeretátadás különleges örömét ez adja – tudtuk meg a beszélgetésből.
A felfedezés öröméhez kellet az a tudás, amit tanulmányai során szerzett meg, az  a tudás, amelynek örömét akár a kis ereményekben is meg lehet találni, mert a tudás akkumulálódik, összeadódik, mint a mozaik.
Szó esett még az ’56-os évek időszakáról, a történelem nehéz időszakairól egy nehéz korban, és arról, hogy az egyik legnagyobb adomány, ha valaki rendelkezik azzal a képességgel, hogy a lényegest megkülönböztesse a lényegtelentől.
A hallgatóság egy különleges tudományágba is betekinthetett az oktató és a kutató szemével, akkor, amikor dr. Fodor Tamás arról a szakterületről beszélt részletesen, amelyet hosszú évekig kutatott.
D. Fodor Tamás elmondta: fontosnak tartja a megszerzett tudás átadását a szakemberek képzésében, ami kutatóként és oktatóként is inspirálja. Erőt ad a diákokkal való munka, a fiatalokkal való folyamatos kapcsolat.
A rendezvény végén az egyetemi hallgatók kérdéseire válaszolt, amelyek során megtudhattuk, hogy kedvenc fája a platán, hogy szokott járni a VOLT fesztiválra és hogy kedvenc zeneszerzői között Bach kiemelkedő helyen szerepel.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading