Minden ami Sopron

2020. 09. 21. hétfő

Máté

SOPRON
Borult

Tudomány

Az év Kiemelkedő Ifjú Kutatója elismerést soproni oktató kapta műholdas kvantum-kommunikációs kutatásaiért

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának docense, Dr. Bacsárdi László a “VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója” díjat vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságától.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága idén immáron hatodik éve adta át 35 éven aluli fiatal kutatóknak a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díjat. A díj alapításának hagyományait követve 2015. december 4-én a Veszprémben megrendezett ünnepségen idén is négy díjazott kapta meg ezt az elismerést; közülük kettő a természettudományok, kettő pedig a műszaki tudományok területén végzett kutatást. A díjakat Pósfai Mihály akadémikus, a Veszprémi Területi Bizottság elnöke és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. A műholdas kommunikáció mellett díjaztak holtágak és bányatavak összetételére irányuló kutatást, búzanemesítéssel kapcsolatos eredményeket és modern fényforrások vizsgálatát is. Idén négy teljesen különböző területről kerültek ki a díjazottak. Ez a sokszínűség jellemzi a soproni díjazott munkahelyét, az NymE Simonyi Károly Karát is, ahol faipari mérnöktől kezdve az ipari termék- és formatervezőn át a mechatronikán keresztül a gazdaságinformatikusig bezárólag számos hallgatót oktatnak, a művészeti képzésben résztvevőket nem is említve. Mindez számos lehetőséget biztosít a Kar hallgatóinak és kutatóinak.

Az NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatójának kutatása a kvantuminformatikai alapú műholdas kommunikáció megoldatlan kérdéseire fókuszál. „A kommunikáció egyik fontos kérdése, hogyan lehet megosztani egy titkos kulcsot különböző kommunikáló felek között, és erre a kvantum alapú kulcsszétosztás egy biztonságos megoldást kínál” – mondta Bacsárdi László. A díjjal elismert kutatás célja, hogy kvantumkommunikáció alkalmazásával a műholdas kommunikációt hatékonyabbá tegyék. A műholdas kommunikáció azért érdekes, mert az űrben a veszteségek sokkal kisebbek, mint akár a legjobb minőségű optikai kábelben, így remélhetőleg nagyobb távolságban lehet megvalósítani ugyanazokat a protokollokat, amelyeket a Földön már sikerrel kipróbáltak. „Egy komplex vizsgálati modellt készítünk és használunk, amely lehetővé teszi műholdas kommunikációs folyamatok szimulálását” – tette hozzá a díjazott. A kutatásban, amelyet az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) is támogat, egykori és jelenlegi gazdaságinformatikus hallgatók is részt vesznek.

veol_penovac_karoly_pk1204ifjukutatodijak1

A díjazottról:

Bacsárdi László 1982-ben született Sopronban. 2000-ben érettségizett a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. 2006-ban szerzett okleveles mérnök-informatikus diplomát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, 2007-ben bankinformatikus szakmérnök, illetve okleveles mérnöktanár végzettséget a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. 2006-ban kezdte meg doktoranduszi tanulmányait a BME Híradástechnikai Tanszékén, témavezetője Dr. Imre Sándor volt. 2012 tavaszán védte meg sikeresen „Klasszikus és kvantum alapú információterjesztés és -átvitel az űrtávközlésben” című PhD disszertációját. Kutatási területe az információterjesztés ad-hoc hálózatokban, a kvantumhálózatok, illetve a kvantum alapú kommunikáció űrtávközlésbeli alkalmazásának lehetőségei. 2009 júliusa óta dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetemen. 2009-2011 között tanársegéd, 2011-2012 között adjunktus, 2012 óta pedig intézetigazgató egyetemi docens az NymE-n futó gazdaságinformatikus szakot gondozó NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézetében. Ezzel párhuzamosan óraadó a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken. Számos szakmai szervezetnek a tagja, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2014 novemberében az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) által alapított „SGAC November 2014 Members of the Month” díjat nyerte el. Idén májusban kvantumkommunikációs kutatásaiért Nemzeti Kiválósági Díjat kapott, novemberben pedig a hónap kutatójaként készített vele interjút az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) magazinja.

20151207hir_NymE_bacsardi_dij

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading