Minden ami Sopron

2023. 09. 24. vasárnap

Gellért

SOPRON
Borult

Tudomány

Ami vagyon, az legyen is

A jövedelemadózásról jelent meg könyv „Ami vagyon, az legyen is” címmel a Soproni Egyetem Kiadó gondozásában.

A kötet egyik szerkesztőjével, Dr. Kovács Tamással, a Pénzügyi és Számviteli Intézet vezetőjével beszélgettünk.

Témáját és jellegét tekintve is rendhagyónak mondható a könyv. Honnan jött az elképzelés?

KT: A Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának szellemi környezetében 2019-ben született meg a „Harminckét lap, amely megrengette a világot” című, a hozzáadottérték-adót fókuszba állító mű. Annak könyvbemutatója Budapesten, a Kúria Mailáth-termében volt, s közvetlenül előtte Darák Péter elnök úrral beszélgettünk, aki felvetette, milyen jó lenne egy egyfajta folytatásként felfogható kötet a jövedelemadózásról is. Megfogadtuk az ötletét és elkezdtük tavaly ősszel a munkát. A Magyar Nemzeti Bank és a Soproni Egyetem között szerencsére évek óta létezik egy kiváló együttműködés, aminek keretében a könyv megjelenésének finanszírozását is biztosítani tudtuk.

Dr. Kovács Tamás szerkesztő

Meglehetősen sok szempontból olvashatunk a jövedelemadózásról. Mesélne röviden ezekről?

KT: Valóban, az új könyv a jövedelemadó-rendszer egyes aspektusainak összegző tanulmánykötete. Elsősorban nem a napi gyakorlat oldaláról közelíti meg a témát (bár arról is szól tudományos igényű fejezet), hanem a makrogazdasági, a jogi, a nemzetközi és az ellenőrzési vetületét képezi le a jövedelemadózásnak. A szerzők tárgyalják a makrogazdasági szintű jövedelmek meghatározását, az adómegfizetés lehetséges módjait, ismertetik a személyi és a társasági jövedelmek adóztatását. Egy-egy fejezetben a jövedelmek könyvvizsgálati és adóhatósági ellenőrzése kerül fókuszba, de az olvasó talál tanulmányokat három kúriai bíró tollából a jogalkalmazási kérdések megítéléséről is. A kötetben szó esik a nemzetközi adózás történetéről és a nemzetközi adózási egyezmények rendszeréről is.

Kiknek a tanulmányait olvashatjuk a könyvben?

KT: A 16 tanulmánynak összesen 19 szerzője van. A Lámfalussy Kar Pénzügyi és Számviteli Intézetének egyes oktatói és címzetes tanárai mellett többek között elvállalta felkérésünket, s ezáltal szerzőként közreműködött Parragh Bianka és Báger Gusztáv, akik a Monetáris Tanács tagjai, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Herich György, a MOKLASZ elnöke és az ötletadó Darák Péter elnök úr is.

Ki a célközönség?

KT: Úgy gondolom, a kötet megszólít minden gazdasági és adózási szakterület iránt fogékony olvasót. Szívből ajánljuk közgazdászok, jogászok, adózással foglalkozó szakemberek és végül, de nem utolsó sorban, az érdeklődő diákjaink figyelmébe!

Jövedelemadó borító1

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading