Minden ami Sopron

2021. 04. 12. hétfő

Gyula

SOPRON
Borult

Tudomány

A Nyugat-magyarországi Egyetem megmarad, legfeljebb megújul!

Interjú Dr. Dinnyés Álmossal, az NymE kancellárjával.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár 2015. június 30-i sajtótájékoztatóján a felsőoktatás zsigeri átalakításáról számolt be, a legtöbb hazai médiaorgánum címlapon közölte, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem megszűnik. Az M1 pénteki, Ma reggel című műsorában viszont úgy fogalmazott az államtitkár, hogy megszűnésről szó sincs. Megkerestük Dr. Dinnyés Álmos kancellárt, az egyetem gazdasági ügyekért felelős vezetőjét.

Kezdjük a legfontosabbal! Valóban megszűnik a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Erre határozottan tudom azt válaszolni, hogy nem. Ha azt kérdezi, hogy egy jobb struktúrában, hatékonyabban működő intézményé fog átalakulni, akkor a válaszom: igen. A jelenlegi felállás biztosan változni fog, az Egyetem megújul.

Milyen változásokra lehet számítani?

Ez év elején indult el egy szervezetfejlesztési folyamat, amelynek már kimutathatóak a pozitív eredményei. Ezen az úton szeretnénk tovább menni. Jelenleg is készül a Nyugat-magyarországi Egyetem stratégiája a lehetséges alternatívákra és az üzleti tervre, melyet folyamatosan egyeztetünk az államtitkársággal. A cél az, hogy megteremtsük az átlátható és nyereséges működés feltételeit, és mind pénzügyileg, mind szakmailag fejlődési pályára állítsuk a régió legnagyobb hagyományaival rendelkező, Magyarországon egyedülálló képzéseket biztosító Egyetemét. Folyamatosan tárgyalunk az ország meghatározó vállalataival, stratégiai partnerségeket alakítunk ki, duális képzéseket indítunk, magyarul fejlesztünk minden téren. A koncepciók megalkotásába bevontuk Magyarország egyik vezető üzleti tanácsadó cégét, a KPMG Magyarországot, valamint független szakértőket is: felsőoktatási szakembereket és cégvezetőket – a soproni karok esetében Dr. Jámbor Lászlót, a TAEG Zrt. vezérigazgatóját.

Ezek szerint minden Kar az Egyetem kötelékében marad?

A folyamat még nem zárult le. Vannak Karok, melyek kinyilvánították távozási szándékukat, az egyetemnek és az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának pedig közösen kell megvizsgálni, hogy gazdaságilag és a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából van-e értelme átcsoportosítani a képzéseket más intézményekhez. Fontos megjegyezni, hogy a képzések színvonala nem csökken, a felvett és a jövőbeni hallgatók egy folyamatosan fejlődő Egyetem polgárai lesznek. Azon dolgozunk, hogy ők semmit se érzékeljenek a változásokból eredő időszakos kényelmetlenségekből.

Dinnyés Álmos / Nyme Kancellár

 

Mikor tud konkrétumokat mondani?

Az egyetemnek augusztus 25-ig kell leadnia az előbb említett működési modelleket, melyekről a Minisztérium dönt, folyamatosan egyeztetve az intézményi vezetőkkel. Ennek az egyeztetési folyamatnak volt a része, hogy Dr. Palkovics László államtitkár úr július 10-én Sopronban járt.

Valóban megváltozik az Egyetem neve?

Erről sem született még konkrét döntés. Az a tapasztalatunk, hogy a jelenlegi név nem eléggé ismert, ezen javítanunk kell, folyik a gondolkodás, vannak ötletek, még keressük a legjobbat.

Előfordulhat, hogy mégis lesznek távozó Karok?

Most csak azt tudom mondani, hogy végleges döntés nincs, csak tervek. Az augusztus az egész magyar felsőoktatásban az egyeztetésekről, a jövő stratégiájának kidolgozásáról szól majd. További változások, a felsőoktatás jellegéből adódóan várhatóan legkorábban 2016/17-es tanévtől történhetnek. Biztos pont az erős és országosan egyedülálló erdészeti és faipari, a közgazdasági (ideértve a helyi és regionális igényeket kielégítő turizmus-vendéglátás), a csecsemő és kisgyermeknevelő, valamint az óvodapedagógus képzés.

Milyen a hangulat most az Egyetemen?

El kell ismerni, hogy a kollégák körében van bizonytalanság, ezért őket, a Nyugat-magyarországi Egyetem jelenlegi hallgatóit és az ide jelentkezőket szeretném megnyugtatni, hogy az Egyetem jövője biztos, a képzések, a felvételi eljárások és a kutatási tevékenység tovább folytatódnak.  Minden munkatársam nevében mondhatom, hogy folyamatosan azon dolgozunk, hogy az Egyetem még jobb gazdasági helyzetben tevékenykedjen a jövőben, még többet adhassunk a hallgatóknak, a szüleiknek, Sopron városának, a régiónak és Magyarországnak.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy alakul 2021-ben a világjárvány?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading