Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

A kutyákat is nevelni kell – videóval

Sok panasz érkezik a gazdákra, mert nem nevelik meg kedvenceiket. Pedig ez is a kutyatartás része. Nagyon aranyos videó a cikkben!

Nem ritka, hogy az utcán szinte mindenkit megugatnak kutyák, esetleg rögtön támadni is akarnak. Sok esetben a környező lakókat zavarja, amikor az eb éjszakákon át ugat, és sajnos a kutyaürülék is gondot okoz a köztereken – igaz, ez közvetlenül a gazda felelőtlensége is. Hallottunk olyan történetet is, amikor a ház őrzését várták el egy kutyától, ám a megfelelő képzés hiányában a gazda arra ért haza, hogy a betörő még menekülés közben meg is simogatja a kis kedvencet…

Egy kutyát felnevelni hasonló felelősség, mint egy gyermeket. Nem csak mások miatt, saját érdekünkben is érdemes megadni a kutyáknak a megfelelő tanítást, hogy később ne okozzanak gondot, sőt, vészhelyzetben akár segítségünkre is legyenek. De hogy juthat el idáig kedvencünk? Koncz Nikoletta, a Soproni Kutyaiskola elnökhelyettese segít nekünk.

11913567_937632796331627_1369989474_n

Azon a napon amikor az leendő gazdik fejében megszületik a döntés, hogy új családtagot fogadnak az életükbe, máris megkezdődik az előkészülete annak, hogy egy kis négylábú fogja felforgatni és egyben boldogabbá tenni a hétköznapokat” – kezdi mondandóját Koncz Nikoletta. Fontos hogy a gazdik életvitelüknek, koruknak és saját temperamentumunknak megfelelő fajtájú kutyust válasszanak.

 Az alapok

“Már az első lépéseknél fogjuk a gazdi kezét, hiszen egyesületünk bármely tagja szívesen ad tanácsot akár a fajtaválasztásban, a kennel kiválasztásában illetve állatorvosokat is tudunk ajánlani. Segítünk a gazdiknak a kölyök megfelelő táplálásában is. A következő és nagyon fontos lépés pedig a család és a kutyus életében a társasági élet megkezdése, azaz a kutyaovi!”

Ez egyben a kutya lelkére, idegrendszerére és egészségére is rengeteg pozitív hatással lesz. Az alomból való kiszakadás után itt újra lehetősége lesz kiskutyákkal játszani, idegen emberekkel találkozni, új szagokkal, új környezettel megismerkedni. Mindez nagyon lényeges egészséges fejlődése szempontjából. A 10 hetes kort betöltött kiskutyának és gazdájának is jót tesz ez, hiszen már ekkor elsajátíthatnak néhány alap engedelmességi feladatot a négylábú kedvencek.

Niki úszni tanít egy kis apróságot (a képre kattintva Facebook-videó nyílik):

konczniki_kutya

Kutyaiskola

Amikor a kutyusok betöltik a 7 hónapos kort, érettebbé kezdenek válni. Ekkor egy újabb lépcsőfok vár rájuk, amit mi iskolának hívunk. Itt már egy picit komolyabb feladatok várnak rájuk: hosszabban és kitartóbban kell a gazdijukra koncentrálniuk. Nagyjából ebben az időszakban vállnak ivaréretté, tehát ez az a kor, amikor sok gazdának bizony segítség kell a kontrolláláshoz.

DSC_2570

A város legrégebb óta működő kutyaiskolája a miénk. Csapatunk tagjai több tíz éve kutyázó tapasztalt és lelkiismeretes állatbarátok. Mindannyian a kutyás életvitelnek, az állatok szeretetének rabjai” – mondja Niki. A Soproni Kutyaiskola egyesületként működik szoros közreműködésben hazánk “kutyás központjával” a budapesti MEOESZ-szel (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége).

Niki büszkén mesélt az iskolán kívüli programjaikról: “Csapatunk többször is részt vett már óvodai-iskolai kutyás bemutatókon, családi és gyerekprogramokon. Egyesületünk másodszor rendezett idén IPO Világbajnoki Selejtezőt Sopronban. Ez igazán nagy szó a kutyás társadalomban, melyre Sopron lakói is méltán büszkék lehetnek.

DSC_3031

Az IPO Világbajnoki Selejtezőjén komoly őrző-védő feladatokat kell teljesíteni már. Képünk a soproni versenyen készült.

Természetesen a kutyaiskola nem képez kedvencünkből “katonát”, csak arra az alap engedelmességre tanítja meg, ami megkönnyíti mindannyiunk életét (például nem fog átrohanni az út túloldalára, mert meglát valami érdekeset). Ráadásul neki is új élményeket szerezhetünk, hálás lesz érte!

A Soproni Kutyaiskola nemsokára meg is nyitja kapuit: a Pozsonyi úton szeptember 5-én várják az önkéntesek a gazdákat és kedvencüket 16 órakor!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading