Minden ami Sopron

2023. 09. 24. vasárnap

Gellért

SOPRON
Borult

Civil zóna

Válaszd az életet!

Azt mondják egy élet megfoganását egy apró szikra előzi meg, melyből egy új élet, egy új egyéniség fog megszületni. Ezen törékeny életet sokszor embriónak, „képződménynek” nevezzük, így az értékítéletünk nem minden esetben azonos. Élet vagy nem élet?

A Várva Várt Alapítvány egy olyan alternatívát nyújt ennek a kérdésnek az eldöntéséhez, amely sok esetben életet menthet. Munkájuk eredményeként sok kismama döntött úgy, hogy felneveli gyermekét, dacára az anyagi nehézségeknek vagy akár lelki megpróbáltatásoknak, hiszen ők pontosan ezeken a területeken nyújtanak segítséget.

Az Alapítvány soproni kirendeltségének egyik aktivistájával, Horváth Zsuzsával beszélgettem.

Kép1

Mikor és hogyan indult az alapítvány tevékenysége Sopronban?

A Várva Várt Alapítvány 2011 óta végzi a „babamentő” szolgálatát budapesti központtal. A soproni aktivistacsoport két és fél éve indult el, miután vidékről annyi megkeresés és segítségkérés érkezett. A kisebb csoportok létrehozásával sokkal koordinálhatóbbá és hatékonyabbá vált az Alapítvány munkája.

Hogyan kell elképzelni az alapítvány működését?

Jelenleg a soproni csapatnak tizenhárom aktivistája van. Valaki az adománygyűjtéssel, valaki a logisztikával és van egy kimondott kis csapatunk, akik prevenciós előadásokkal foglalkoznak.

A mi térségünk egy olyan helyzetben van, hogy kevés a rászorult, viszont az országos hálózat léte miatt eltudjuk juttatni az adományokat oda, ahol nagyobb szükség van rá.

Kik számára nyújtotok segítséget?

Elsődleges feladatunk a krízisterhesek megsegítése. Olyan kismamák, hölgyek, lányok, felkarolása és támogatása, akik döntés előtt állnak, hogy megtartsák-e kisbabájukat vagy ne. Ezt a döntést befolyásolja az is, ha az életkörülményeik nem alkalmasak arra, hogy feltudjanak nevelni egy gyermeket.

Kép2

Ezen felül még mivel foglalkoztok?

Ugye az Alapítvány munkája több tevékenységből áll össze. A kismamák megsegítésén kívül még nyílt örökbeadással is foglalkozunk. Ez azt jelenti, hogy az örökbeadó szülők és az örökbefogadó szülők ismerik egymást.

Erre meg van az Alapítványnak a jogosultsága, de a fő tevékenységünk továbbra is a krízisterhesek segítése, hogy ne jussanak el odáig a szülők, hogy örökbe kelljen adniuk a gyermeket. A családnak akár anyagi, akár lelki támogatása, mely során eljutnak arra a pontra, hogy eltudják tartani és a családban tudják felnevelni a gyermeket.

A másik terület, amivel foglalkozunk, az az életvédő prevenció. Előadásokat tartunk elsősorban iskolások számára, szakemberek és fiatalok, illetve egyetemisták bevonásával, mivel a saját korosztályuk számára érhetőbben és személyesebben tudják kommunikálni az életvédelem fontosságát.

Hogyan zajlik a segítségnyújtás?

Ha egy kismama felkeres minket, akár anyagi, akár lelki segítségre van szüksége, ha olyan problémát látunk, hogy szükség van szakember bevonására, akkor természetesen átirányítjuk ezekhez a szervekhez. Nekünk is vannak mentálhigiéniai szakembereink, orvosaink, de ha szükséges, akkor a jogszabályokat betartva cselekszünk.

Szerinted, miért mennek olyan nagy számban abortuszra?

Amennyi ismeret van az abortuszok számáról, azok közül nagyon sok nem derül ki. Legtöbbször ezt eltitkolják. De hogy miért dönt emellett valaki, legmagasabb százalékban valami külső tényező miatt. Tehát nem azért, mert a gyermek valamilyen rendellenességgel születne vagy mert megerőszakolták, hanem általában ennek anyagi és családi akadályai vannak.

Kép3

Ugye tettél említést ezekről a prevenciós előadásokról, amik abban segítenek, hogy a fiatalok kapjanak ismeretet. Pontosan miről is van szó egy ilyen prezentáció keretein belül?

A legfontosabb, hogy tudást adjunk át, mert nagyon sok fiatal, és szerintem felnőtt sem tudja, hogy pontosan hogyan történik az abortusz folyamata. Vannak olyan ismeretterjesztő kisfilmek, ahol egy olyan nőgyógyászorvos – aki éveken keresztül végzett abortuszokat, de mára felhagyott ezzel az áldatlan tevékenységgel – beszél arról, hogy hogyan történik egy abortusz. Általában mindezt egy rajzfilm vagy egy animáció segítségével. Amikor végig nézünk a fiatalokon,  óriási döbbenet ül ki mindenki arcára, hiszen van ezzel kapcsolatban egy általános tudatlanság, másrészt pedig a környezetünk is próbálja ezt a kérdést elbagatellizálni. Ebben orvosok, védőnők emberek állnak a segítségünkre, akik elmondják a tényeket és rábízzák a döntést a fiatalra. Ezért ezekkel az előadásokkal szeretnénk segíteni az egészségügyi dolgozók munkáját. Szeretnénk hozzájárulni a saját tudásunkkal, képességünkkel, hogy még hatékonyabb legyen az ő munkájuk és, hogy a fiatalok megértsék, hogy a tetteiknek következményük van, amit majd vállalniuk kell.

Ezenkívül ezzel párhuzamosan fontos beszélni a felelős szexuális életről is, hiszen ez a kettő összekapcsolódik. A fiatalok testi érettségét még nem követi egy szociális érettség, érzelmi fejlődés.

Ezeket akkor remekül be lehetne építeni egy tanórába vagy egy osztályfőnöki óra kereteibe. Ugyanis hallottam arról miszerint ezek az órák nem minden esetben érik el a céljukat.

Igen. Ez a téma nem könnyű, tehát ide olyan előadók kellenek, akik elkötelezettek az ügy mellett. Így a fiatalok a saját nyelvükön tudnak beszélni erről, érdekesebb példákkal, helyzetekkel illusztrálva.

Ne gondoljuk azt a fiatalokról, hogy buták. Velük is lehet értelmesen, komoly módon beszélni, ezért nem is kell ettől félni.

Tartottatok már ilyen prevenciót?

A Soproni Konzervatív Fiatalok Mozgalom meghívására középiskolás fiataloknak tartottunk prevenciós előadást, ahol az egyetemista aktivistáink prezentálták mindazt, amiről ugye eddig szó volt.

Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk és utána is voltak hosszas beszélgetések, kérdések.

Tehát látszódott, hogy a fiatalokat igenis foglalkoztatja ez a téma és vannak bennük megválaszolatlan kérdések.

Pontosan, ezért, ha felkeresnek minket ezzel kapcsolatban, akkor mi állunk rendelkezésükre. Szívesen megyünk iskolákba, nevelési intézményekbe és képviseljük ezt az értékrendet.

Köszönöm az interjút!

Én köszönöm a megkeresést!

 

Fotókat készítette: Pintér Blanka

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading