Minden ami Sopron

2023. 12. 10. vasárnap

Judit

SOPRON
Borult

Kultúra

Varázslatos show érkezik Sopronba – riport

Ha egy felnőtt úgy rácsodálkozik a trükkre, mint egy gyerek, akkor megérte bűvésznek lenni.

_SAD2896

Nagy Jonathan élete egyik legnagyobb dobására készül! Egyedülálló látványvilággal, illúziókkal és műsorral tervezi elvarázsolni a soproniakat 2018. március 11-én a GYIK Rendezvényházban. Az egész estés show vendége lesz az egyik tanítványa Daren mágus, aki fiatal kora ellenére már hölgyeket lebegtet. A beszélgetésből az is kiderül, hogy mennyire tartja fontosnak a látványos produkciók mellett a legegyszerűbb kártyatrükköket. Hogy milyen szerepe van manapság az okos eszközöknek a bűvészetben, illetve hogy saját bűvészdobozt is tervezett gyerekeknek, hogy legyen méltó utánpótlása szakmájának.

18 illúzió, köztük régiek, újak és olyanok, amik épp most készülnek

12

A legrégebbi illúziótól kezdve a legújabbig sokat felvonultat Jonathan a színpadon, egyfajta bemutatója lesz szakmai életútjának az előadás. Vannak olyan elemek is, amik még a tervezés fázisában vannak, vagy épp most készülnek.

– Természetesen próbálom nem ismételni önmagam, így szinte minden korábbi illúziót, amit már láthattak átdolgozunk, megújítunk – avat be minket a részletekbe Nagy Jonathan. – Kis történetekbe akarom foglalni az egyes produkciókat, pörgős lesz. Annak nem láttam értelmét, hogy egymás után csak bemutassam a műsorszámokat, kell a látvány is egy igazi show-hoz. Márciusra összesen már 38 illúziónk lesz, így mondhatjuk illúzió-nagyhatalmak leszünk Magyarországon.

- A nézők közül is lesz, akit kettéfűrészelsz?

– A fűrészes szám kimarad, de a közönség bevonása fontos számomra, mondhatni kötelező elem. Különféle véletlen módokon fogjuk megoldani a kiválasztást, hogy még a gyanúja se merüljön fel, hogy valaki beépített ember. Olyan is lesz természetesen, hogy az összes nézőt megmozgatjuk, így mindenki a varázslás részese lehet.

2018_sopron_magic_a3

Akciós jegyek a leggyorsabbaknak

Az első ötven jegy kedvezményesen vásárolható meg a ticket.jonimagic.hu online oldalon. Függetlenül attól, hogy melyik jegykategóriát választja a vevő, 500 forintos kedvezmény jár.

Amikor egy felnőtt ember szemében ott van a gyermeki rácsodálkozás, az adja szakmának a szépségét

- Említetted, hogy sok céges rendezvényre hívnak fellépőnek, évi több mint 300 fellépést vállalsz. Hogy bírod?

– Ez nagyon sok munka, de élvezem. Persze az ember keresni akar vele, de én a munkám mellett a bűvészetből szinte minden fillért visszaforgatok, hogy például a márciusi show sokkal jobb lehessen. Aki a pénzért lesz bűvész sosem lesz olyan jó, mint aki átéli a varázslást. Én a mai napig szeretem ezeket a kis fellépéseket, minden egyes alkalommal jó érzéssel tölt el, amikor egy kártyás vagy köteles trükköt adok elő és ámulnak. Amikor egy felnőtt ember szemében ott van a gyermeki rácsodálkozás, az adja e szakmának a szépségét, lényegét. – meséli Jonathan, aki hat éves korában elhitte a varázslatot, majd elkezdett gyakorolni.

_SAD2263

- Van olyan bűvész, akire példaképként tekintesz? Aki ott van most, ahol egyszer te is szeretnél lenni?

– Természetesen van példaképem, Hans Klok előadásmódját szeretem a legjobban, pörgős, látványos, nem köntörfalaz. De ott van például mindenki példaképe, az ikon, David Copperfield. Ő egy olyan személy, akinek megjelenése már biztosítja a félsikert. Őt mindenki ámulva nézte a tévében, én is, még azután is, hogy célzottan több trükkjét leleplezték (ezt egyébként mélyen elítélem). Copperfield utánozhatatlan, és a mai napig ő az egyetlen olyan bűvész, akinek csodálattal tudom nézni régi videóit, még úgy is, hogy tudom (vagy épp sejtem) egyes illúziójának megoldását. A megjelenése viszi a showt.

A videótrükkök és az okostrükkök korszaka jön?

_SAD3598

- Az utóbbi években népszerűek lettek a videós trükkök, amik persze vonzották magukkal az okostelefonok bevonását is. Mennyire hat ez a bűvészetre?

– Ez egy új műfaj. Én is használok egy-két trükkhöz okostelefont és már videós trükköt is csináltunk színesítésképp, de én egyelőre maradok a kézzel fogható, ellenben elmével nehezen felfogható trükköknél. Nagyon jó videótrükkösök vannak, el sem hisszük, hogy lehetséges, feltesszük a kérdést hogyan csinálta, de valahol tudjuk, hogy nagyon sok profi munka és technikai ismeret van mögötte. Szeretem ezeket a trükköket, de az emberre teljesen máshogy hat, amikor előtte történik valami és nem talál rá ésszerű magyarázatot. Vicces, hogy ezek általában a leghétköznapibb trükkökre ugyanúgy igaz, mint egy jól kidolgozott illúzióra.

- Akkor ez a részben digitális vonal már lehet egy új korszak előszele? Vagy még van klasszikus utánpótlás?

– Hagyományos bűvészből sincs sok, nemhogy illuzionistából (Magyarországon pláne) ezért is találtam ki, hogy készítek egy olyan bűvészdobozt, ami látványos trükköket tartalmaz, de mégis elsajátíthatja magának egy gyerek is. Többféle bűvészdobozt lehet kapni, de sokszor nem sikerülnek a trükkök, vagy túl bonyolultak, ilyenkor elmarad a sikerélmény, csalódás lesz, a gyerekből nem lesz alkalmi bűvész, talán emiatt sem vagyunk a szakmában túl sokan. Pedig el kell ültetni a lángot, hátha valakiben tűz válik belőle.

Nagy Jonathan mindezek mellett azért is fontosnak tartja a márciusi előadást, mert manapság a bűvészek kevés teret kapnak, és ez is egy alkalom a személyes találkozásra. Bár időnként vannak sorozatok, videók, vagy épp a városban előadások, de ennél jóval több varázslat kell a hétköznapokba.

Mi is várjuk már, hogy elvarázsoljon bennünket!

Jegyek kaphatók a helyszínen és online.

Nagy Jonathan TV-s szereplései:

Burger King reklám
Busz eltüntetés
Ferrari eltüntetés
Szabadulás
Got Talent

2MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading