Minden ami Sopron

2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina

SOPRON
Borult

Kultúra

Elhozta hozzánk Afrikát a Fidelissima Vegyeskar

“A koncert végén úgy érezhettük magunkat, hogy testvérek lettünk. Mindannyian.”

202307fidelissimaafrika (Large)

„Lasa mpirahalahy avokoa ny olona rehetra.”

„Malagaszi nyelven így hangzik a Friedrich Schiller által írt Örömóda legismertebb sora, amit Beethoven tett híressé utolsó, kilencedik szimfóniájában.

Nem gondolom, hogy koncertünkkel akár csak egy kicsit is megközelítettük volna Beethoven IX. szimfóniájának jelentőségét, de azt talán állíthatom, hogy a szellemiségét sikerült magunkévá tennünk. Sikerült szétfeszítenünk kórusunk komfortzónájának, ezzel művészetének kereteit, mindezt pedig annak érdekében, hogy aktuális és releváns üzenetet fogalmazzunk meg más népek nyelvén, de a saját nyelvezetünkben. Sikerünket mi sem bizonyítja jobban, mint a közel 300 ember álló vastapsa.

A koncert végén úgy érezhettük magunkat, hogy testvérek lettünk. Mindannyian. Lehet, hogy ez az idill csak egy szempillantásig tartott, de biztos vagyok benne, hogy ott és akkor mindenki megérezte. Mindenki azt érezte: „TESTVÉR LÉSZEN MINDEN EMBER”. Akkor és ott nem volt fekete és fehér, nem volt piros, kék, zöld, vagy narancssárga. Emberek voltunk. Emberek, akik más emberek szellemi termékéből, kultúrájából töltekezünk éppen és leszünk magunk is színesebbé.

A hálás közönség dicséretének ráadása az Egyetem afrikai származású diákjainak őszinte hálája volt, hiszen a koncert utáni örömzene, az egymás öröme felett érzett önfeledt eufória megmutatta, hogy a koncert egy órájában nemcsak mi és közönségünk érezhettük magunkat (a nyári forróságnak is köszönhetően) Afrikában, de a távoli országok szülöttei is otthon érezhették magukat itt, egy színes Európa nyitott szívében, Magyarországon.” – írta Szilágyi Miklós karnagy a soproni Fidelissima Vegyeskar „Afrika” című koncertjéről, melyet 2023. július 15-én, 20.00 órakor a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának aulájába tartottak.

BESZÁMOLÓ – Fidelissima Vegyeskar

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading