Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Kultúra

Újra Tavaszi Napok Sopronban – Gazdag programkínálat, műfaji sokszínűség

A megújulás jegyében „Hajtás!” a mottója az idei Soproni Tavaszi Napoknak, melyet március 10. és április 2. között rendeznek meg koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, családi programokkal a leghűségesebb városban.

tavaszi napok 2018

Pataki András, a rendezvényt szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: minden korosztályt szeretnének megszólítani a legszélesebb műfaji kínálat és a megújulás jegyében. A „Hajtás!” mottó is ezt erősíti. Utalhat a tavaszi rügyfakadásra, a lendületre, a mozgásra, de az új életmódnak, szokásoknak is a kezdetét jelentheti, a megújulni vágyással, a lelki egészség megőrzésével együtt.

IMG_4097 copy

A Soproni Tavaszi Napok programsorozatáról hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Liszt Központ hamarosan nyíló kávézójában Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezető igazgatója, Szekeres Kriszta közművelődési munkatárs és Seregély Dóra marketing igazgató. / Fotó: Torma Sándor

 

A változatos programsorozat március 11-én délután három órakor a nemzeti ünnepre hangoló családi délutánnal kezdődik Huszárvágás címmel. A rendezvényen közreműködnek a Soproni Huszár Hagyományőrzők, a Liszt központban jelen lesz a Sárvári Huszármúzeum, énekel a Szélkiáltó Együttes és jönnek a Petőfi iskola diákjai is. Ugyanezen a napon nyílik meg a soproni képző- és iparművészekből álló Fidelissimart alkotói kör kiállítása a Munkácsy teremben. A tavaszi napok zárása pedig április 2-án lesz, amikor is az Atilla Fiai Társulat (Varga Miklós, Kalapács József, Rudán Joe, Mr. Basary, Tóth Renáta) ad koncertet a Fő téren.

my fair lady 2

A Soproni Petőfi Színházban utoljára láthatják a nézők a My Fair Lady musicalt Mikó István, Szolnoki Tibor és Kisfaludy Zsófia főszereplésével. / Fotó: Torma Sándor

 

Pataki András hangsúlyozta, hogy a közművelődési programok mellett olyan színházi előadásokat láthatnak a nézők, mint a kaposvári teátrum Cabaret című előadása Bozsik Yvette rendezésében. Érkezik John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játéka, melyet Kéri Kitty állított színpadra és játszik benne a Kossuth-díjas Eperjes Károly is. Láthatják a nézők a nemzeti ünnep előestéjén a Mindörökké Júlia című produkciót. A színpadi játék Szendrey Júlia életéről szól s minden egyes mondata valóságos. Petőfi Sándor és feleségének fennmaradt leveleiből, napló-töredékeiből, verseiből, írott szövegrészletekből, újsághírekből és Arany János költeményeiből áll az előadás.

A tavaszi napok keretében utoljára lesz látható Sopronban az előző évad egyik legnépszerűbb darabja, a My Fair Lady című musical Szolnoki Tibor, Mikó István és Kisfaludy Zsófia főszereplésével. Az előadást még négy alkalommal mutatják be, március 31-én és április 1-jén is 15 valamint 19 órai kezdettel. A legutolsó előadáson „darabtemetésként” vidám meglepetésekkel is készülnek az alkotók. A nemrég bemutatott Ármány & szerelem rockzenés játék a fesztivál ideje alatt is megtekinthető a soproni színházban. Mindemellett március 26-án a Liszt Központban a Sopron Táncegyüttes mutatja be Egy titok margójára című előadását a Fajkusz Banda közreműködésével.

IMG_4109 copy

Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra közművelődési munkatársa a zenei, képzőművészeti és családi programokról beszélt az újságíróknak. / Fotó: Torma Sándor

 

Szekeres Kriszta közművelődési munkatárs a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a programok összeállítása és szervezése közben is igyekeztek úgy helyszíneket választani, hogy a közönség olyan helyszínekre is ellátogasson, ahol előtte esetleg nem járt. Így a Munkácsy teremben a Fidelissimart kiállítás egyik kísérőprogramja lesz a március 18-i feszültségoldó társasjátékozás, melyre elsősorban a felnőtt érdeklődőket várják a szervezők. A program vendége lesz Pataky Krisztina pszichológus, társasjáték-fejlesztő, aki szakértő tanácsokat oszt meg a stresszoldás módjairól.

A Festőterem „papírba öltözik” a Tavaszi Napokon: március 17-18-án ugyanis a 30 éves Magyar Origami Kör kiállításának ad otthont. A látogatók nemcsak az origami történetét, hanem annak különféle válfajait és technikáit is megismerhetik. Kísérőprogramként március 17-én a Mesebolt Bábszínház Papírvarázs című pöttömszínházi játéka költözik be a Festőterembe.

A tavaszi napok zenei kínálata is gazdagnak ígérkezik. A zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja, Haydn „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” című művét adja elő a Wespa vonósnégyes a Szent Imre-templomban március 17-én. A kompozíciót a húsvét előtti időszakban világszerte játsszák, Sopronban 120 éve megszakítás nélküli hagyomány, hogy a helyi vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

rost andrea.jpg2

A programsorozat egyik kiemelt eseménye lesz a Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes, Rost Andrea koncertje, aki lányával, Harazdy Eszterrel lép színpadra.

 

Szintén a hagyományokat őrizve rendezik március 23-án a Horváth József Emlékhangversenyt. Ennek keretében a soproni zeneiskola legkiválóbb növendékei lépnek fel a soproni szimfonikusokkal. Másnap, zenei csemegeként Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész és lánya, Harazdy Eszter ad közös koncertet a Liszt Központban. A rendhagyó esten nem csak énekelnek, hanem beszélgetnek is egymással, művekről, hangokról, lélekről és különleges produkciókkal is készülnek. A zongorakísérő pedig nem más, mint Harazdy Miklós.

A tavasz érkeztével szabadtéri programokkal is készülnek a szervezők: március 29-én, nagycsütörtökön a Mesebolt Bábszínház ad elő bábos passiójátékot a Fő téren, Baltasar Espinosa utolsó üdülése és üdvözülése címmel. A zenés-bábos előadás az argentin Borges Márk evangéliuma című novellája alapján készült. A darab az utóbbi évek legszínvonalasabb utcaszínházi produkciója, számos európai színházi találkozó díjazottja. Húsvét hétvégéjén, március 31-én és április 1-én pedig a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház várja rendhagyó programokkal a családokat.

IMG_4156 copy

Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketing igazgatója a rövidesen nyíló Liszt Café-ról és a helyszínnel kapcsolatos tervekről beszélt a sajtótájékoztatón. / Fotó: Torma Sándor

 

Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketing igazgatója a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a Liszt központban a nagyközönség már most is betérhet a hivatalos megnyitás előtt álló Liszt Cafe-ba. Az új kávéházban irodalmi esteket, beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat, zenés programokat, közönségtalálkozókat is rendeznek, azért, hogy igazi közösségi térként vegyék birtokba a nézők ezt az új vendéglátóhelyet, amelynek terasz része is lesz majd.

Azért is választották a Liszt nevet mert a zseniális zeneszerző  világpolgárként és magyarként, virtuóz zongoraművészként és nagy utazóként, remek íróként és humanistaként megtestesíti mindazt, amiért ez a hely a soproniak számára is kedvelt találkozási ponttá válhat. Ezért már most pénteken a Dalban is szereplő soproni SativuS együttes tagjait látják vendégül.

A Soproni Tavaszi Napok részletes programja ITT elérhető.

 • Kodály mai örökösei találkoznak Sopronban

  29. alkalommal szervezi meg április 14-16. között az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programját a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

 • Startol a VOLT

  „Mindenütt jó, de legjobb Sopron” – két évig ez a szlogen csak az emlékeinkben élt, de most újraéled, amint a soproni Lővérek is benépesül a fesztiválozókkal és a Telekom VOLT Fesztivál vibrálásával. Indul a VOLT.

 • Megabuli és fekete alsónadrág

  Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe.

 • Pünkövesd, színes programokkal

  Június 4-6. között kerül megrendezésre a sopronkövesdi PÜNKÜVESD, amelynek idén része a III. Kövesdek Találkozója és az Elszármazottak Találkozója is.

 • Egy hónap és itt a VOLT

  Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading