Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Kultúra

Újra Diótörő! – orosz táncosok a csapatban

Decemberben öt alkalommal látható újra a Diótörő című produkció Sopronban.

diótörő


Csajkovszkij népszerű művét épp egy éve mutatta be a Sopron Balett. / Fotó: Torma Sándor

 

A Sopron Balett nagyszabású előadásában huszonnégy tagú zenekar játszik, színpadra lépnek a társulat orosz táncosai, a látványvilághoz pedig Szélyes Andrea munkájának köszönhetően hozzájárul százhetven jelmez. A rendező-koreográfus William Fomin, aki szerepel is a darabban.

diótörő4

Az előadás rendező-koreográfusa William Fomin is szerepel a darabban. / Fotó: Torma Sándor

 

Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű művét épp egy éve mutatta be a Sopron Balett olyan nagy sikerrel, hogy a 32 előadást akkor összesen tizenkétezer néző látta. A teátrum történetében ebben a műfajban ilyen „méretű és klasszikus kiállítású” darab még nem került színpadra. Most a karácsonyi időszakban ismét műsorra tűzi a Petőfi Színház a népszerű táncjátékot, amely december 27-én, 28-án és 29-én este hét órakor tekinthető meg, s ráadásként még 30-án délután háromkor és este hét órakor is tartanak előadásokat.

A mostani produkciók különlegessége, hogy színpadra lépnek a társulat új orosz táncosai, Darija Pisminceva és Andrej Potapov, valamint meglepetésként a Szaranszkból érkezett Alekszej Batrakov koreográfus és balettmester is szerepet vállalt a táncjátékban. Oberfrank Péter zenei vezető, az előadás karmestere a tavalyi bemutató színpadra állításánál Dárdai Árpádot is felkérte a vezénylésre, ugyanis ő hangszerelte a művet, így neki köszönhetően minden hang megszólal, amelyet Csajkovszkij eredetileg papírra vetett.

diótörő 3

Az előadást tavaly tizenkétezer néző látta Sopronban. / Fotó: Torma Sándor

 

William Fomin nyolc éve Csehországban már színpadra állította Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű művét és örült annak, hogy Sopronban is nagyon sok örömet tudtak adni a nézőknek az előadással. Elmondta: leginkább arra szeretné a darabbal felhívni a figyelmet, hogy az életben emberek találkoznak, majd gyakran szétmennek, nem találják egymásban azt a csodát, amely egykoron összekapcsolta őket. Meg kell találni, visszaidézni és feléleszteni mindezt, mert lehetséges és újból átélhető a csoda, akár a Diótörőben a mese varázslata is. Ezért is ajánlja gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt az előadást, amely igazi családi színházi élményt szeretne adni.

 • Kodály mai örökösei találkoznak Sopronban

  29. alkalommal szervezi meg április 14-16. között az Éneklő Ifjúság Szakmai Napok és Koncertek programját a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA).

 • Startol a VOLT

  „Mindenütt jó, de legjobb Sopron” – két évig ez a szlogen csak az emlékeinkben élt, de most újraéled, amint a soproni Lővérek is benépesül a fesztiválozókkal és a Telekom VOLT Fesztivál vibrálásával. Indul a VOLT.

 • Megabuli és fekete alsónadrág

  Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe.

 • Pünkövesd, színes programokkal

  Június 4-6. között kerül megrendezésre a sopronkövesdi PÜNKÜVESD, amelynek idén része a III. Kövesdek Találkozója és az Elszármazottak Találkozója is.

 • Egy hónap és itt a VOLT

  Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading