Minden ami Sopron

2018. 02. 21. szerda

Eleonóra

SOPRON
Borult

Közélet

Újabb lépés a “Zöld Egyetem” felé

Az év végére napelemes rendszerekből nyerik az energiát a Soproni Egyetem épületei.

napelem

A napenergia hasznosításának egyik módja a napsugárzás közvetlen elektromos árammá alakítása úgynevezett fotovoltaikus napelemcellák segítségével. A Soproni Egyetem a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 235,66 millió forint értékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melynek felhasználásával 2017 végére hét egyetemi épületet szerelnek fel az erre a technológiára építő napelemes rendszerrel. Ezzel az intézmény újabb jelentős lépést tesz a környezettudatosság irányába.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00056– „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” pályázati konstrukció keretein belül a „Soproni Egyetem intézményeinek napelemes rendszere” című projekt fejlesztési folyamatai nyomán hét egyetemi épületen valósul meg hálózatra kapcsolódó fotovoltaikus rendszer telepítése az ingatlanok villamosenergia igényének kielégítésére.

Csizmadia Zoltán, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egy egyszeri beruházást jelent, ahol a technológiának köszönhetően saját magunk tudjuk megtermelni a felhasznált energiaigényünk jelentős részét, ez pedig komoly megtakarításokat eredményez az éves üzemeltetési és rezsiköltségeinkben. Így kevesebb fosszilis energiahordozót fogyasztunk, ezzel pedig hozzájárulunk Egyetemünk „ökológiai lábnyomának” csökkentéséhez.”

A 7 épületre tervezett rendszer – amely nem közvetlen napsugárzással, hanem napfénnyel működik, azaz borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést – működtetésének becsült éves energiahozama 382 450 kWh-ra tehető. Összehasonlításképp: ez az energiamennyiség körülbelül száz családi ház egy éves elektromosáram igényének kielégítését tenné lehetővé.

A fejlesztés emellett jelentősen csökkenti az intézmény CO2 – kibocsátását is: a tervezett 329 tonna széndioxiddal egyenértékű kibocsátás-csökkenés egy ezerfős település éves CO2-termelésével egyenlő mennyiségű terheléstől mentesíti környezetét.

A fejlesztés kiterjed a Bajcsy-Zsilinszky utcai Campus területén található NRRC kutatólaboratóriumi épületre és a Régi Kollégiumra, a Baross utcán lévő LUK-VUK kollégium épületére, a Közgazdaságtudományi Karra, és az Erzsébet kert közelében található P épületre, de új rendszerrel szerelik fel a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és az Aranykapu Gyakorló Óvoda épületeit is.

A fejlesztés várható eredményei számokban:

– További kapacitás megújuló energia előállítására: 0,39052 MW.
– A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség: 1299,467 GJ/év.
– Az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése: 329,3787 tonna CO2 egyenérték.

A fejlesztés várható befejezése 2017. 12. 31.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elmegy még a télen melegebb helyre pihenni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading