Minden ami Sopron

2019. 02. 19. kedd

Zsuzsanna

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

„Tunning képek” a Festőteremben

Elekes Károly Munkácsy-díjas festőművész kiállítása látható április 20. és május 14. között a Festőteremben.

Ábránd, 1949,2012, 22x35 cm, olaj, karton

Ábránd, 1949,2012, 22×35 cm, olaj, karton

 

A tárlatot április 20-án 18 órakor nyitja meg Sturcz János művészettörténész, köszöntőt mond Sass László, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke. A kiállítás kurátora Veress Ferenc művészettörténész.

Sturcz János művészettörténész szerint Elekes Károly működését a művészet iránti fokozódó kétely és a társadalom perifériájára szorultak iránti szolidaritás jellemzi az utóbbi tíz-tizenöt évben. Először 1997-ben használt hajléktalanoktól vásárolt tárgyakat, szemétből guberált Barbie-babákat műalkotásai alapanyagául. Gipszbevonattal görög múzsaszobrokká alakította, s a MAMŰ-pincében állította ki őket. A művészet feleslegessé válásának érzésétől hajtva Elekes felfüggesztette önálló művészeti tevékenységét, s kizárólag talált képek át- és újraértelmezésével, feljavításával, ahogy ő nevezi “tunningolásával” foglalkozik. Ilyen módon, még ha kompromisszumokkal is, de alkothat úgy, hogy közben nem szaporítja az amúgy is bőségben lévő műtárgyak számát. Amatőrök, naív és vasárnapi festők, giccsőrök alkotásait javítja fel, “testileg-lelkileg”, fáradságos festői és restaurátori munkával. A legtöbb kiindulási pont tájkép, melybe leggyakrabban egy-egy talányos, a jelentést átformáló szimbolikus tárgyat, jelet helyez. Beavatkozásai szinte megkülönböztethetetlenül belesimulnak az eredetibe, raffináltan alakítva át a kiindulási pontul szolgáló alkotás jelentését.

A soproni, Tunning képek című kiállításon ezekből a munkákból láthat válogatást a közönség. Az alkotások május 14-ig láthatók a Festőteremben, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Február a báli és a farsangi programok időszaka. Ön is készül hasonló rendezvényre?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading