Minden ami Sopron

2020. 04. 07. kedd

Herman

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Történeti kertek, kastélyparkok napjai az Eszterháza Központ örökséghelyszínein

Idén a pünkösdi hétvégére esik a Történeti kertek, kastélyparkok napjai nemzetközi program.

egresitsne_firtl_katalin

Június 7 és 9. között az Eszterháza Központ örökséghelyszínei, –a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség sajátos barokk-rokokó idéző kastélyparkjaival, kertjeivel –, ezúttal Európa történeti kertjeivel és parkjaival együtt nemzetközi programsorozat keretében mutatják meg különlegességüket és egyediségüket.

Vannak értékeink, van mire büszkék lennünk, ezért is csatlakozott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont idén is – immár második alkalommal – a programhoz – mondta el Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető.

Az Esterházy-kastély parkja és a kapcsolódó táj – Eszterházán a Lés-erdőt is idesorolva – a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása, s egyben a barokk tájformálás európai léptékkel mérve is nagyszabású, példaértékű megjelenése. Mintegy teljessé teszi látványban és érzetben mindazt az előkelő pompát, amelyet építészeti alkotásként a kastély-együttes, belsőépítészetben a kastélyterek, zenében az itt élt Haydn életműve fémjelez. Igen, a barokk mi vagyunk…, ezt Európának, a világnak is látnia kell - tette hozzá az ügyvezető.

A nagycenki Széchényi-örökség helyszínei szintén várják ez alkalommal az érdeklődőket.

A nagycenki Széchenyi-kastély ma 9 hektáron elterülő parkja és természeti környezete is egyedi. Ez előbbi érdekessége, hogy még ma is be tudja mutatni a park alakulásának történetét az egykori ősparktól kezdődően az angolpark alakulásáig. A park változatos élővilága, az őspark fái, a telepített és külhonból hozott korabeli ritkaságok izgalmas felfedezőtúra lehetőségét nyújtják.

A kettős, úgynevezett „allée verte” fasort gróf Széchényi Antal és felesége Barkóczy Zsuzsanna 1750-ben ültettette. A 20 méter széles, több mint két kilométer hosszú cenki hársfasort a világörökség védelme alatt áll.

Történeti kertek, kastélyparkok napjai programkínálata

Esterházy-kastély, Fertőd

esterhazy_kastely_fertod_torteneti_kertek_plakat

„Az angol park titkos élete” címmel június 8-án, szombaton és június 9-én, vasárnap 10:00 és 15:00 órakor szakmai vezetéssel mutatják be az Esterházy-kastély parkjait, kertjeit annak növény- és állatvilágát

Az 50 perces túrán a részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges az info@eszterhaza.hu e-mail címen 2019. június 7-én, pénteken 17:00 óráig. A csoportlétszám: 20 fő. Gyülekezőpont: Esterházy-kastély, díszkapu.

A túrák jellege miatt kényelmes ruházat és zárt cipő viselete ajánlott.

A kastély parkjai egyébként meg minden nap 8:00 órától sötétedésig látogathatók.

Széchényi-örökség, Nagycenk

nagycenk_torteneti_kertek_a3_v2.indd

„Élet a kastélyparkban” címmel június 7-én, pénteken, 11:00 órakor parkséta indul.

„Alkonyi zsongás a kastélyparkban és Hársfasoron” címmel 18:00 órakor vezetett túra.

A túrák a kastélypark, illetve a Hársfasor történetét, növényvilágát és állatvilágát mutatják be. Rossz idő esetén beltéri vetített képes előadásra várják az érdeklődőket.

A programok térítésmentesek, előzetes regisztráció szükséges az penztar@szechenyiorokseg.hu e-mail címen, vagy a +36 99 360 023, vagy a +36 30 447 1248 telefonszámon 2019. június 6-án, csütörtökön 18:00 óráig. A csoportlétszám: 20 fő. Gyülekezőpont: Széchenyi-kastély, múzeum bejárat, pénztár.

A túrák jellege miatt kényelmes ruházat és zárt cipő viselete ajánlott.

Játszóház június 8-án, szombaton, 10-14 óra között a nagycenki Széchenyi-kastély Virágházában.

A program térítésmentes, előzetes regisztráció szükséges az penztar@szechenyiorokseg.hu e-mail címen, vagy a +36 99 360 023, vagy a +36 30 447 1248 telefonszámon 2019. június 7-én, pénteken 18:00 óráig.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Bejár a munkahelyére a vészhelyzet idején?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading