Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Tengereken át: Cristina Vic Echegoyen képei a Liszt központban

Az utazások, különböző kultúrák ihlette festményekből nyíló kiállítás február 5. és 19. között látható a Liszt központ emeleti kiállítóterében.

Cristina Vic Echegoyen

Cristina Vic Echegoyen

 

A Madridban született festőművészt elsősorban a vízi világ érdekli, tájképein a Földközi- és Balti-tenger valamint az Atlanti- és Csendes-óceán partjait örökíti meg. Az alkotó emellett szívesen fest népi jeleneteket valamint a történelem és különböző kultúrák még látható nyomait, legyen szó nápolyi piacról, tradicionális szicíliai fesztiválról, trója romjai között sétáló tehenekről vagy éppen táncoló dervisekről.

Cristina Vic Echegoyen tolmácsként dolgozik, Magyarországon, Ausztriában és Brüsszelben él. Tehetsége és különböző kultúrák iránti nyitottsága mondhatni családi örökség: spanyol, argentin, osztrák, francia, német, orosz, magyar felmenői között többnyire művészek vannak, anyai ágon például Madách Imre és Márai Sándor.

Az alkotó elsősorban nagymamáját, gróf Crouy-Chanel Adél festőművészt tekinti mesterének, aki restaurátorként, csendélet- és portréfestőként, illusztrátorként valamint tolmácsként is dolgozott. Cristina az ő hatására kezdett a festészettel foglalkozni.

Spanyolország déli tengerpartján volt nekünk egy kis kuckónk, ahol három hónapot töltöttünk nyaranta. Se víz, se villany nem volt a nyaralóban, gyertyával világítottunk. A táj is nagyon szép és békés ott, az ember semmi mást nem tudott csinálni, csak sétálni, olvasni és rajzolni. Ott kezdett el nagymama velem együtt alkotni. – emlékszik a kezdetekre Cristina, aki nem csak festményeket, hanem illusztrációkat is készít saját történelmi regényéhez. A sokoldalú tehetség azt vallja: az alkotáshoz Magyarország jelenti számára az inspiráló közeget.

tengereken át

Cristina Vic Echegoyen: Antalya (Törökország)

 

Jó hatással volt rám, hogy visszajöttem Magyarországra, mert itt az életritmus teljesen más. Az emberek valahogy csendesebbek itt, mint Spanyolországban. Itthon nagyon ápolják azt, ami szellemileg fontos, az ember könnyebben tud alkotni ilyen közegben. 20 éve vagyok Magyarországon, azelőtt csak ötévente jöttünk haza. Olyankor mindig azt éreztem, hogy itt vagyok otthon, ahol végre nem csak én beszélem ezt a furcsa, gyönyörű nyelvet.

Cristina Vic Echegoyen tagja a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábornak, első kiállításai Madridban nyíltak, később Ausztriában és Sopronban is több alkalommal láthatta képeit a közönség. A Liszt központ emeleti kiállítóterében megrendezésre kerülő kiállítását február 4-én 16 órakor nyitja meg Rujavecné Ferenczi Katalin, a sarródi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor művészeti szervezője. A tárlat február 19-ig díjmentesen látogatható.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading