Minden ami Sopron

2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina

SOPRON
Borult

Közélet

Széchenyi Vágta

A kónyi Koczor József és lova, Szonjador nyerte idén a Nemzeti Vágta soproni előfutamát.

Először a tűző nap, majd egy átvonuló vihar tette próbára a lovak, versenyzők és a közönség kitartását a július 25-ei Széchényi Vágtán. A végletek között csapongó időjárás ellenére lelkes szurkolókkal, elszánt lovasokkal zajlottak a futamok az Anger réti sporttelep mellett kialakított pályán.

DSC_5149

Összesen kilenc lovas szállt nyeregbe a győzelemért, a végső döntben a három előfutam nyertesei állhattak rajthoz a közel 400 méter hosszú pályán. A versenyzőknek három kört, vagyis kb. 1250 méteres távot kellett megtenniük. A Széchenyi Vágta legjobbjának a kónyi Koczor József és Szonjador nevű, 5 éves kancája bizonyult. De nem csak ők jutnak tovább a szeptember 18 és 20 között zajló Nemzeti Vágtára: a soproni előfutam második helyezettje, a Tiszafüred-Örvényről érkezett Gyöngy Tamás és lova Édua, valamint – a szervező város jogán – a soproni Kropf Laura és a 14 éves kancája, Sydney is ott lesz a budapesti döntőn.

sopron

Sopront Kropf Laura és lova, Sydney képviseli majd a Nemzeti Vágtán.

 

1

A 2015-ös Széchenyi Vágta győztese: Koczor József és lova, Szonjador

 

 

gyongy tamas

Az ország másik feléről, Tiszafüred-Örvényről érkezett Gyöngy Tamás és lova, Édua a Széchenyi Vágtára. A döntő második helyezettjeként ők is továbbjutottak a Nemzeti Vágtára.

 

Az idei Széchenyi Vágta újdonságot is tartogatott: most először rendezték mega 10 és 16 év közötti korosztálynak szóló, Kishuszár Vágta soproni előfutamát. A versenyt Slánicz Dominika és pónija, Gazsi nyerte, így ők is továbbjutottak a budapesti versenyre, melyet a Nemzeti Vágta részeként, szintén a Hősök terén rendeznek meg.

IMG_2278

A Kishuszár Vágta indulói, balról jobbra: Hrubos Boróka, Slánicz Dominika, Szemenkár Alexandra

 

A futamok között agárbemutató, a magyar puszta világát idéző csikós bemutató, lovagi torna és Hamza Viki szabadidomítása szórakoztatta a közönséget.

agarak

Tenczel Gábor és agarai, akik akár 70 km/órás sebességgel is képesek futni egy nyúl után…

 

Nemzeti Vágtát 2008-ban szervezték meg először.  A rendezvény mára hagyománnyá ért és az esemény évről-évre több hazai és külföldi látogatót vonz. A rendhagyó helyszínével igazi kuriózum a nemzetközi rendezvények között, ugyanis nincs még egy olyan példa a világban, hogy egy olyan frekventált turisztikai látványosság mint a budapesti Hősök tere, adjon helyet egy lovas eseménynek. És nincs még olyan összetett fesztivál hazánkban, mely több száz települést mozgatna és közel száz településnek adna bemutatkozási lehetőséget a Főváros szívében. A Széchenyi Vágtát kezdetben Nagycenken rendezték meg, de 2012 óta évről évre Sopron ad otthont a rendezvénynek.

IMG_1939

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading