Minden ami Sopron

2020. 09. 22. kedd

Móric

SOPRON
Borult

Kultúra

Rang lett fellépni Eszterházán

2019-ben is minőségi zenei programkínálattal vár minket Eszterháza.

DSC_5233

- Magyarország legimpozánsabb barokk kastélya, az örökséghelyszín üzentében, látványában, élményében egyedülálló. Az érték, a hitelesség, és színvonal kimagasló minőségét kínáljuk a 2019-es év zenei programajánlatával is – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője.

Kifejtette: Eszterházán fellépni rangot jelent. Az a zenetörténeti rang és szellemiség, amelyet Haydn eszterházai alkotóévei és életműve fémjelez, a jelenkori előadók kiválóságait vonzza Eszterházára évről-évre.

DSC_5184

“Eszterháza a művészet nemes eszközével küldetés teljesít” – fogalmazott az ügyvezető.

Ez a küldetés a térség és a nemzet erősödését, gyarapodását szolgálja. Eszterháza a csodák kimeríthetetlen forrása, az átélhető csodák helye: ezért a koncertlátogatók által – reményeink szerint – pozitívan értékelt idei fesztivál- és koncertsorozatok közötti időszakokban további meglepetés-produkciók helyszíne lesz a fertődi Esterházy-kastély.

Kastélykoncertek 2019! Eszterháza: amennyire előkelően hangzik az idei évad címe, annyira különleges az idei koncertsorozat, zenei fesztivál-kínálatunk – mondta Egresitsné Firtl Katalin.

DSC_5245

A részletes programkínálatot, amely a legnagyobbakat vonultatja fel Eszterházán 2019-ben Rácz Márton, az Eszterháza Központ zenei vezetője, karmester ismertette.

Tavaszi koncertek – 2019. március 8-június 1.

Eszterháza szimfóniái – XXI. rész – 2019. augusztus 2-4.

XII. Haydn-vonósnégyes-fesztivál – 2019. szeptember 20-22.,

Eszterháza Meets Jazz – 2019. október 5.– november 16.

DSC_5248

A részletes program- és műsorkínálat

Tavaszi koncertek

Az evidencia erejével, 2019. március 8., péntek 19.00, Marionettszínház

Műsor:

J. Haydn: G-dúr zongoratrió, Hob. XV:15
J. Brahms: 1. (e-moll) cselló-zongora szonáta, Op. 38
Fr. Schubert: Bevezetés és variációk az Elszáradt virágok című dal témájára, D. 802
J. Haydn: D-dúr zongoratrió, Hob. XV:24

Előadók:

Ittzés Gergely – fuvola
Perényi Miklós – cselló
Frankl Péter – zongora

Frankl Péter és Perényi Miklós – a legnevesebb kritikusok és zenei szaktekintélyek által is legendaként emlegetett művészek – együtt a koncertdobogón. Olyan kivételes esemény ez, amely a világ bármely hangversenytermében piros betűs ünnepnek számít. A Zeneakadémia legnemesebb hagyományai nyitották meg előttük az utat kamarazenélés nélkülözhetetlen, kiapadhatatlan, csodás világába, e tradícióból indulva hódították meg a nagyvilágot. Inspiráció és tévedhetetlen stílusismeret, földön járás és fantasztikum, a zene örömének és lélegzésének megélése, szent alázat a művészet és az emberség iránt. A két mester ezúttal a fuvolista Ittzés Gergellyel vezet fel minket, a hallgatókat a Parnasszus hegyére.

„Áhítattal emelem fel szemem”, 2019. április 13., szombat 19.00, Marionettszínház

Műsor:

J. S. Bach/ C. H. Graun/G. Ph. Telemann: Pasticcio-passió

Előadók:

Kovács Ágnes – szoprán
Bárány Péter – férfialt
Megyesi Zoltán – tenor
Najbauer Lóránt – basszus
Purcell KórusOrfeo Zenekar (korhű hangszereken)
Simon Standage – koncertmester
Vashegyi György – karmester

A Bach kutatás által sokáig J. S. Bach ötödik passiójaként számon tartott mű a későbarokk egyik megindítóan szép szenvedéstörténet-megzenésítése. A zenei köznyelvben a pasticcio olyan zeneművet jelöl, amelynek tételeit különböző zeneszerzők komponálták, s a különféle művekből átemelt – és alkalmanként új szöveggel ellátott – tételeket egy újabb komponista állította össze és egészítette ki. „Egy lelkes Purcell Kórus, egy szikrázó Orfeo Zenekar – a vonósok lágyak, a mély fúvósok kifogástalanok, a fuvolák elragadók” méltatta egy kritika a Vashegyi György által vezetett, mára európai rangú és számos szakmai- és lemezdíjjal kitüntetett együtteseket, amelyek előadásában ismét egy megrendítő este részesei lehetünk.

A sokszínűség finom eleganciája, 2019. május 18., szombat 19.00, Marionettszínház

Műsor:

Tompos Kátya–Hrutka Róbert: Holdjárat

Előadók:
Tompos Kátya – ének
Hrutka Róbert – gitár
Kalmus Felicián – cselló
Fehérvári Attila – basszusgitár
Galambos Zoltán – zongora
Dely Domonkos – vokál
Markó Ádám – dob

A Holdjárat, az a titokzatos erő, mely lelket lélekkel összekapcsol, láthatatlan segítség, misztikus utazás, egy olyan kaland, melyre mindenki vágyik, melynek a végén felkavaró, vagy épp megnyugtató, összeolvasztó vagy szétválasztó múlhatatlan vagy illékony szerelmek várnak ránk. A bensőséges, helyenként elgondolkoztató, helyenként vicces, de mélyen a lelkéből fakadó történeteket mind az élet ihlette. Valamennyi vers egy darab a színésznő lelkéből, ablak a világára. A Holdjárat koncert műsorában természetesen az új album dalai mellett a régi kedvencek is helyet kaptak.

Haydn múzsái, 2019. június 1., szombat 19.00, Marionettszínház

Műsor:

M. Clementi: Preludio alla Haydn Op.19 No.2
J. Haydn: D-dúr szonáta Hob. XVI:51
J. Haydn: Hat angol canzonetta (első kötet) Hob. XXVIa:25-30
J. Haydn: Esz-dúr szonáta Hob. XVI:49
J. Haydn: Arianna Naxos-ban – kantáta Hob. XXVIb:2

Előadók:

Sümegi Eszter – szoprán
Tóth-Vajna Zsombor – Broadwood asztalzongora, fortepiano

Joseph Haydn billentyűs szonátáit – egy kivételtől eltekintve – kizárólag hölgyek, a kor híres virtuóz amatőrjei ihlették: az Auenbrugger nővérek, Marie Esterházy hercegnő, a vérbeli londoni virtuóz Theresa Jansen és Haydn plátói szerelme, Genzingerné. Az Arianna-kantáta pedig vélhetően ez utóbbi lányának és első előadójának, „Fräulein Pepperl”-nek íródott. E művekből és dalaiból megismerhetjük Haydn végtelen humorát és finom érzékét az egyes hölgyek portréjának, s a legkülönbözőbb érzések, lelki állapotok megalkotására. Estünkön korunk egyik legnagyszerűbb, Kossuth-díjas magyar szopránénekesnője és a „Nemzet Tehetségeiért” ösztöndíjas régizene-specialistája vezetnek be a bécsi klasszika – elsősorban női – házi muzsikálásainak intim légkörébe.

2019_egesz_eves_program_flyer_sajtonak-01MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading