Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Programok a reformáció 500. évfordulója alkalmából

Kiállítással és hangversennyel is megemlékeznek a 2017-ben esedékes évfordulóról Sopronban.

Szerdán megnyílt a reformáció 500. évfordulójának alkalmára rendezett “A megújulás lendülete” című fotókiállítás a Liszt központban. A tárlaton a Reformáció Emlékbizottság által kiírt fotópályázatok legjobb alkotásait láthatják az érdeklődők.

IMG_7579 copy

 

A kiállítást Dr. Fodor Tamás polgármester nyitotta meg, és köszöntőt mondott Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos. A megnyitón részt vett a kiállítás rendezője és a fotópályázatok zsűrielnöke, Eifert János fotóművész is, aki egy tárlatvezetésen mutatta be a képeket az érdeklődőknek.

Eifert_Janos_tarlatvezetes

Eifert János fotóművész tárlatvezetése a megnyitón. / fotó: Torma Sándor

 

A képek készítői – profik és amatőrök – tudásuk, tehetségük legjavát adják, mindezt olyan természetességgel, mintha ez „képi” anyanyelvük lenne. A fotográfia náluk nemcsak a pillanat művészete, hanem a gondolkodás művészete is. Képesek arra, hogy egy portré-, tájkép-, csendélet- vagy esemény-fotó többet jelentsen, mint a valóság „objektív” megjelenítése: lélekkel töltődnek fel képeik. Pedig a feladat nem volt könnyű, hiszen a reformáció értékeit a pályázóknak mai módon, képi eszközökkel kellett megfogalmazniuk. – fogalmazott a pályaművekről Eifert János fotóművész.

Bakki-Zsolt_Krisztus-előtt-kétszázzal_REB-16-FOTO-0016-4-3.díj

A 2015 őszén és a 2016 tavaszán lezajlott pályázatok díjnyertes fotóiból és a további értékes alkotásaiból látható vándorkiállítás első állomása Sopron. A képek november 9-ig, díjtalanul tekinthetők meg naponta 9-17 óráig a Liszt központban.

A reformáció 2017-ben esedékes 500. évfordulójáról emlékezik meg az a hangverseny is, amit október 28-án rendeznek meg a soproni Evangélikus templomban „Reformáció 500” címmel a Budapesti Vonósok és a Lutheránia Énekkar közreműködésével. A koncerten Bach h-moll miséje csendül fel dr. Kamp Salamon vezényletével.

További információ a www.prokultura.hu oldalon található.

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...

Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 20480 bytes) in /storage/web/www/allin/mindenamisopron.hu/html/wp-includes/meta.php on line 829