Minden ami Sopron

2023. 09. 30. szombat

Jeromos

SOPRON
Borult

Civil zóna

Primanima Animációs Gyermekfilmesztivál Sopronban

Pénteken a Felhőtáncoló Kreatív Műhelyben harminc mesefilm száll versenybe a legkisebb nézők kegyeiért.

Október 19. és 22. között zajlik a budaörsi székhelyű Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál. Az 2012 óta évente megrendezett Primanima Magyarország legfiatalabb és legdinamikusabban növekedő animációs seregszemléje. A Budapest határában, Budaörsön székelő fesztivál különlegessége, hogy diák-, diploma- és elsőfilmeket mutatnak be a világ minden tájáról. Az idén ötödik kiadásához érkező fesztivál gyerekvetítéseit idén először a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban, valamint erdélyi helyszíneken is megtekinthetik a nézők.

primanima

A Primanimára nevezett több mint félezer animációs rövidfilmből gondos előválogatás után végül 30 mesefilmet választott ki a felnőttekből és gyerekekből álló elővágató zsűri, amelyek október közepén versenybe szállnak a legfiatalabb nézők kegyeiért. A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket.

A közel egyórás vetítéseket minden helyszínen közönségszavazás kíséri, amely alapján két díjat ítélnek oda. A Legjobb Nemzetközi Gyerekfilm díjáért 9 országból 21 mesefilm verseng, míg az összesen 9 darab hazai alkotás a Legjobb Magyar Gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért száll ringbe, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlott fel. Az idén alapított díjat a szervezők az 1965-ben fiatalon elhunyt animációs rendezőről, Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves. Csermák a legendás budapesti Pannónia Filmstúdióban az 50–60-as években számos mesefilm készítésében vett részt animátorként és rendezőként.

2016_primanima

 

A fesztiválnak Sopronban a Felhőtáncoló Kreatív Műhely (Sopron, Várkerület 19.) ad otthont, 2016. október 21-én (pénteken) 17:00 órai kezdettel.

A filmek három különböző blokkban kerülnek vetítésre, mely blokkok programjai itt és itt és itt elérhetőek.

A vetítések szünetében a gyerekek szavazhatnak kedvencükre, így befolyásolva a budaörsi fesztivál végeredményét.

A válogatásban számos magyar film mellett többek között fiatal francia, angol, német, svájci, brazil és orosz animációs rendezők gyerekeknek készült, díjnyertes meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között többek között vetítik az Átjáró Másvárosba, illetve az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilm-sorozatok 1-1 bemutatkozó epizódját. A nemzetközi mezőnyben olyan gyöngyszemek kaptak helyet, mint az orosz Moroska című rajzfilm, amely egy kislány és egy farkas nem mindennapi barátságát mutatja be. Az Éjjeli denevér című német rajzfilm apró címszereplője hiába keltegeti éjszaka a tanyasi állatokat, senki sem hajlandó vele játszani ilyen lehetetlen időpontban. Az óriások útja című költői hangulatú brazil mesefilm főszereplője egy amazóniai esőerdőkben lakó kislány, aki egy nap rájön, hogyan kell varázsfuvolát faragni, aminek a hangjára mágikus dolgok történnek. A rajzolt filmek mellett olyan igényesen kivitelezett bábanimációk is bekerültek a mustrába, mint a két nagybajszú úriember kakaskodására épülő humoros finn diákfilm, A bajusz.

SOMETHING-ETWAS-700x352

 

Városunkban a vetítést a soproni Mozgóképmás Egyesület tagjai szervezik. További információért forduljon hozzájuk bizalommal: mozgokepmas@gmail.com

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading