Minden ami Sopron

2019. 07. 20. szombat

Illés

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Pörgős, vicces, izgalmas: az imprószínház nem unalmas

Sopronban is sikerrel debütált a Csetepaté című improvizációs előadás. Teljesen más, mint a klasszikus színház.

Egy rögtönzött címet kapott beszámolónk, amibe egy gyenge rímet is sikerült elrejteni. Nem gondolkodtam rajta túl sokat. Ez valószínűleg még az imprószínház hatása.

DSC_9431

Pénteken este bemutatkozott a soproni közönségnek a Csetepaté elnevezésű előadás. Aki nem hallott róla, könnyedén el tudja képzelni a helyszínt: egy üres színpad, két oldalán kis székek. Nagyjából ennyi díszletre van szükség. A közönség már-már klubszerűen érezheti magát: székek, kanapék, gurulós székek, mindenki a kedve szerint elhelyezkedhet. Kell még néhány szereplő, aki nem ijed meg a rögtönzéstől, valamint egy zsűri.

Aki látta a Beugró című tévéműsort, nagyjából tudja is, miről szól egy ilyen este. Hasonló alapokról indult a Csetepaté is, ám itt nem egy társulat adta elő a jeleneteket, hanem két négyfős csapat küzdött meg a nézők és a bírók kegyeiért. A csapatokat az Import Impró, az ITTÉSMOST és a Grund Színház tagjai alkották. A küzdés szinte nem is túlzás: a csapatok nem voltak restek a legelképesztőbb érvekkel pontokat kicsalni a bíróktól, és természetesen pontlevonást kiharcolni az ellenfélnél. A játékot Horváth-Töreki Gergely moderálta, aki az ImproSopron vezetője, vele korábban már készítettünk interjút.

DSC_9301

A játékvezető munkaeszköze: a csengő

 

Az estének nem volt előre kitalált menetrendje, különböző hosszabb-rövidebb szituációs játékokból tevődött össze, amiket a közönség segítségével találtak ki. Volt, amikor csak rímekben beszélhettek a szereplők, volt, hogy csak kérdésekkel kommunikálhattak, de még azt is láthattuk, milyen, amikor a színpad különböző pontjain más-más érzelmeket jelenítenek meg az előadók. A helyszínt, a karaktereket, a témát pedig a közönség kiabálhatta be, így tényleg a szemünk előtt állt össze minden történet. A jelenetek után a közönség és a bírók döntöttek, hány pontot érdemel a produkció, majd a végén ezek összegzésével született meg a végeredmény “az egyik és a másik” csapat között.

DSC_9335

Annyira spontán volt az este, hogy valaki még a színpadi ajtón is belépett

 

Érdekes, hogy bár semmi nincs előre kitalálva, mégis sikerre van ítélve egy ilyen este, hiszen talán kijelenthetjük, hogy a legviccesebb esetek spontán történnek. Kikapcsolódásnak tökéletes, ráadásul nincsenek kellemetlen pillanatok a közönség számára sem, mindenki jól szórakozik ezeken az estéken. Mi biztosan jelezzük a következő imprószínház időpontját, de aki maga is érdeklődik az improvizáció iránt, bátran látogasson el az ImpróSopron találkozóira!

DSC_9421

Akár a nézők is beszállhatnak

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading