Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Nők iskolája komikusan

Marosvásárhelyi vendégjáték Sopronban

 

Moliére A nők iskolája című vígjátékát tekinthetik meg a nézők február 12-én (pénteken) este hét órakor a Soproni Petőfi Színházban. A marosvásárhelyi  Spectrum Színház vendégjátékát Török Viola rendezte.

Molière a vígjátékaival egyszerre tanít és nevettet. “A nők iskolája klasszikus komédia, sziporkázóan szellemes és örök kérdésekkel – például a boldogság iránti vággyal – foglalkozik. Ugyanakkor magunkat is felfedezhetjük a darabban és előadásban, a mű az emberi értékek mellett az emberi gyarlóságokat is bemutatja. Molière saját félelmét vitte a színpadra (ő is játszotta a főszerepet), attól félt, hogy nem találja meg az igazi boldogságot. Végül rájött, hogy a szerelmet nem lehet irányítani, el kell fogadni, hogy az a saját törvényeit írja” – nyilatkozta a marosvásárhelyi sajtónak a premierjük előtt Török Viola rendező, aki hozzáfűzte:  a mű bemutatója 1662. december 26-án volt XIV. Lajos udvarában, az akkor még névtelen szerző rendezésében és főszereplésével. A darab hatalmas sikert aratott, és ez meghatározta az akkor még ismeretlen drámaíró további sorsát.

nok iskolaja2

A vásárhelyi előadást Heltai Jenő fordítása alapján, régies, verseléses nyelvezettel vitték színre. Az előadás zenéje a régizenét, a népzenét, a flamencót, illetve a mai muzsikát – rockot, dzsesszt – ötvözi.

A Spectrum Színház előadásában Szélyes Ferenc, Nagy Beáta, Kinda Szilárd, Kovács Károly, Szász Anna, Kárp György és Székely-Szabó Zoltán lép színpadra. A zene Kelemen László, a jelmez Takács Tímea munkája. A koreográfus Tőkés Imola. A fény és hang Incze Róbert nevéhez fűződik. A díszlettervező és rendező Török Viola.

sopron.hu

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading