Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Mindjárt itt a március és a 6. Soproni Rockfarsang

EDDA, P.MOBIL, ROAD, DEPRESSZIÓ, POKOLGÉP, AURÓRA, DALRIADA, ZORALL – ez a nyolc együttes lép fel az idei Soproni Rockfarsangon!

6sopronirockfarsang550

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. március legelején ismét vezető magyar rock bandákkal koncertjeivel zárul a farsangi periódus Sopronban. A GYIK Rendezvényházban március 3-án és 4-én megrendezésre kerülő zenei fesztivál immár a 6. alkalommal kerül megrendezésre. Moby Dick és a Lord házigazdaként eddig minden évben szerepelt. Ezúttal ők hiányoznak, nem lesz ebből balhé? – szólt a kérdés Gőbl Gábor főszervezőhöz, aki mellesleg a Moby Dick együttes oszlopos tagja.

Nyilván sokaknak hiányoznak majd a házigazdák, de gyorsan megnyugtatok mindenkit a Moby Dick – Lord közös koncert nem marad el, arra még a tavasz folyamán sor fog kerülni. Bízom benne, hogy a Soproni Rockfarsangon első ízben fellépő EDDA és a Pokolgép tökéletesen pótolja majd őket.

A fellépőket elnézve idén is telt ház várható?

Mivel a Rockfarsang olyan zenekarokat hív Sopronba melyeknek többgenerációs rajongó tábora van joggal reménykedhetnek ebben a fellépők. Abszolút család barát a fesztivál! 12 év alatti gyermekek részére például díjtalan a belépés, és kedvezményes diák illetve nyugdíjas jegyeket is lehet vásárolni. A családosoknak külön ülőhelyi részeket is biztosítunk.

goblmobyTavaly azt nyilatkozta, hogy ez a zenei fesztivál egyben kiállás is a hátrányos helyzetűvé vált hagyományos magyar rockzene mellett. Változott e valami az elmúlt évben a Magyar Rádiónál a lejátszások tekintetében?

Semmi sem változott, minden olyan mint volt. Tavaly mindösszesen két EDDA szerzemény szólalt meg a Petőfi Rádióban! Érti ezt valaki? Az adófizetők pénzén fenntartott közszolgálati média továbbra is nagy ívben tesz, arra mit szeret a közönség. Vannak együttesek akik a sanzonbizottságtól megkapják a zöld fényt, a dalaik lejátszására. Ezek a csapatok a média támogatás mellett is csak 50 – 150 fős publikumot tudnak összehozni a vidéki klubokban. Míg a rock bandák koncertjeire ennél jóval többen járnak. A Rockfarsangon fellépő zenekaroknak több mint félmillió követője van a legnagyobb közösségi oldalon. Ennek ellenére MR2 Petőfin 2016-ban ennek a nyolc bandának a dalait száznál kevesebb lejátszásban részesítették. Egy kereskedelmi rádiótól elfogadható a pop stílus előtérbe helyezése. De egy közszolgálati rádiótól nem! A milliós számot is meghaladja a magyar rock kedvelőinek száma. EDDA, Bikini, P.MOBIL, Beatrice, Lord, Pokolgép, Ossian, Moby Dick a Kárpátia, Hungarica, Auróra. Jelenleg ott tartunk, hogy az állami közszolgálati zenei rádió egyáltalán nem játssza a felsorolt együttesek dalait! Ez baromira nem normális! El tudja képzelni valaki azt, hogy mondjuk az ausztrál állami rádióban nem játsszák az AC/DC dalait?

Szemben az árral, ahogy a 70-es, 80-as években?

Így van. És ez elszomorító. Teljesen világos, hogy a Magyar Rádióban tovább él a diktatúra, és tombol az ízlés terror! De ami hiánycikk szokott lenni, arra mindig nagy az igény. Ezért is tartják legtöbben igazi rock ünnepnek a Soproni Rockfarsangot! A közönségnek és a zenekaroknak még mindig bizonyítania kell Schuszter Lóri szállóigévé vált tételét. A rock örök és elpusztíthatatlan. És ez ezúttal is így lesz.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading