Minden ami Sopron

2020. 07. 05. vasárnap

Sarolta, Emese

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Mesterségek ünnepe a Liszt Központban

Több százan iparkodtak az elmúlt szombaton munkaruhában, jelmezben vagy éppen civilben a Liszt Ferenc Kulturális Központba, hogy részt vegyenek az Ipar(os)kodó elnevezésű „mesterséges” családi délutánon.

Ezen a szombaton minden a mesterségek körül forgott a Liszt összes termében: az előtérben a Vasvilla tanárai és diákjai varázsolták el a technika iránt érdeklődőket, az emeleten volt bábszínházi előadás, gyerektáncoltató, és 13 különféle kézműves mesterséget lehetett megismerni és kipróbálni.

IMG_1343 copy

A Vasvilla tanárai és diákjai technikai csodákkal várta az érdeklődőket. / Fotó: Torma Sándor

 

Soproni mesterek és szakképző iskolák segítettek abban, hogy a gyerekek és a kíváncsi felnőttek is megtudhassák: hogyan és mivel dolgozik a kárpitos, az aranyozó, a parkettázó, a kékfestő, a bőrműves, a fodrász vagy éppen a könyvkötő.

IMG_1244 copy

Wanhall István bőrdíszműves asztalánál is sokan szorgoskodtak. / Fotó: Torma Sándor

 

A Handlerból érkezett asztalos brigád alig győzte a szorgos kezeket szerszámmal és alapanyaggal kiszolgálni, de nagy sikere volt a maguk sütötte ostyának és a Macskakő Gyermekmúzeummal közösen megálmodott macskakő-kirakónak is.

IMG_1216 copy

A macskaköves építmények nem csak a gyerekeket kötötték le. / Fotó: Torma Sándor

 

A délután egyik csúcspontja a Sopronban első alkalommal meghirdetett munkaruha bemutató volt, ahol 18 féle foglalkozás és szakma valódi és hiteles képviselőit láthatták a kifutón: szülésznőket, fociedzőt, vasutast, szobafestőt, rendőrt, balett-táncost, kukást, postást, borászt, színészt, erdészt, szakácsot és karmestert.

IMG_1082 copy

A munkaruha bemutató sztárjai a fertőrákosi önkéntes tűzoltók voltak. / Fotó: Torma Sándor

 

A legnagyobb tapsot az élőben éppen felvételeket készítő televíziós stáb, a fertőrákosi önkéntes tűzoltók és a 33 gombos reverendájában felvonuló Szabolcs atya kapta.

IMG_1002 copy

Szabolcs atya is felvonult a különleges kifutón. / Fotó: Torma Sándor

 

A program partnere volt a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara is, akik jóvoltából a jelmezben érkező gyerekek ajándékokat is átvehettek. A következő családi napot február 18-án, vasárnap tervezik: Dió – de jó! címmel: sok zenével, diós finomságokkal, középkori gyermekjátékokkal, régi rádiókkal és játékos fizikai kísérletekkel. Bővebb információ a Pro Kultúra weboldalán található.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást a járvány után?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading