Minden ami Sopron

2018. 06. 25. hétfő

Vilmos

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Memento Soproniensis – dokumentumfilm 1956 soproni eseményeiről

Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt címmel mutatják be Pomezanski György dokumentumfilmjét Sopronban a Liszt Ferenc Kulturális Központban október 21–én (szombaton) este hat órakor. Az ötven perces alkotás az 1956–os forradalom városi és környékbeli eseményeit eleveníti fel, döntően az akkori egyetemisták emlékei alapján.

Pomezanski György szerkesztő-rendező elmondta: a filmbeli szereplők nagy része a soproni és környékbeli 1956–os események résztvevője, megélője és elszenvedője volt. Az egyetem akkori hallgatói hatvan év elteltével idézik fel, mit tettek a hősi napok alatt, illetve a bukás utáni esztendőkben hogyan alakult sorsuk. Az alkotásban torokszorító pillanatokat elevenít fel a mosonmagyaróvári sortűz egyik áldozatának, Kelemen Rezsőnek a húga, és több menekülni kényszerült akkori fiatal.

A szereplők emlékező mondatai után megszólalnak a soproni egyetem mai hallgatói és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai, akiknek már egészen mást jelent nemzeti ünnepünk. A nemzedékekben élő múlt sajátosságairól dr. Németh László tanár fejti ki elgondolkodtató véleményét.

Az alkotók szándéka szerint a filmet kimondatlanul is Kránicz Zoltán volt bányamérnök hallgató emlékének ajánlják, aki hatvan éve, majd a 60. évfordulón azonos színpadon mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dalát.

A Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dokumentumfilm operatőre Mike László, a vágója Varga András a gyártásvezető–producere Pataki András volt. Szakértőként közreműködött dr. Ifj. Sarkady Sándor Phd. A film Sopron Megyei Jogú Város támogatásával készült.

 • SopronDrum - Világsztárok ritmusában a város

  Az általunk ígért kulturális paradigmaváltás alapvető részeként hívtuk életre a SopronDrumot, amely minőségében egyértelműen világszínvonalú volt és európai kitekintéssel bírt. Szélesítettük a kínálati palettát és újabb támpillérrel erősítettük meg a város turisztikai kínálatát. Talán nem túlzó, ha meghatározó lépésnek tartom a jövő szempontjából ennek a fesztiválnak a létrejöttét – mondta Pataki András, rendezvényt szervező a […]

 • Szavazni is lehet a Kórus Spontánusz évadzáró koncertjén

  A IV. Avizó Karvezetőkurzus zárókoncertje 2018. június 24-én 15 órakor lesz a soproni Református templomban.

 • Rolando, az élet ritmusa - villáminterjú

  A SopronDrum legvidámabb kisugárzású fellépője pillanatok alatt képes meghódítani a közönséget humorával, közvetlenségével és persze utánozhatatlan, lenyűgöző játékával. Rolando Morales-Matos mesterkurzusán jártunk és beszélgettünk is vele a fesztiválról, amely számára nagy élményt adott.

 • Chris Deviney: szellemi körben - villáminterjú

  Chris Deviney, She-e Wu és Rolando Morales-Matos közös fellépése a SopronDrumon a klasszikus ütős-világot is bemutatta szombaton a Barlangszínházban. A ritmus varázsában jól megfért Bach, Pat Metheny, a rumba, a dzsessz és a latin ritmusok is. 

 • Dörnyei Gábor: "A dobgépekből hiányzik az ember lüktetése"

  A legfontosabb egy dobos életében a magabiztos, szolid tempótartás és a megfelelő hangszín megtalálása, s akkor az ember meggyőző lesz – mondta Dörnyei Gábor a SopronDrumon tartott mesterkurzusán.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading