Minden ami Sopron

2018. 12. 12. szerda

Gabriella

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Memento Soproniensis – dokumentumfilm 1956 soproni eseményeiről

Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt címmel mutatják be Pomezanski György dokumentumfilmjét Sopronban a Liszt Ferenc Kulturális Központban október 21–én (szombaton) este hat órakor. Az ötven perces alkotás az 1956–os forradalom városi és környékbeli eseményeit eleveníti fel, döntően az akkori egyetemisták emlékei alapján.

Pomezanski György szerkesztő-rendező elmondta: a filmbeli szereplők nagy része a soproni és környékbeli 1956–os események résztvevője, megélője és elszenvedője volt. Az egyetem akkori hallgatói hatvan év elteltével idézik fel, mit tettek a hősi napok alatt, illetve a bukás utáni esztendőkben hogyan alakult sorsuk. Az alkotásban torokszorító pillanatokat elevenít fel a mosonmagyaróvári sortűz egyik áldozatának, Kelemen Rezsőnek a húga, és több menekülni kényszerült akkori fiatal.

A szereplők emlékező mondatai után megszólalnak a soproni egyetem mai hallgatói és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai, akiknek már egészen mást jelent nemzeti ünnepünk. A nemzedékekben élő múlt sajátosságairól dr. Németh László tanár fejti ki elgondolkodtató véleményét.

Az alkotók szándéka szerint a filmet kimondatlanul is Kránicz Zoltán volt bányamérnök hallgató emlékének ajánlják, aki hatvan éve, majd a 60. évfordulón azonos színpadon mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dalát.

A Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dokumentumfilm operatőre Mike László, a vágója Varga András a gyártásvezető–producere Pataki András volt. Szakértőként közreműködött dr. Ifj. Sarkady Sándor Phd. A film Sopron Megyei Jogú Város támogatásával készült.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy tölti a Karácsonyt?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading