Minden ami Sopron

2018. 09. 23. vasárnap

Tekla

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Memento Soproniensis – dokumentumfilm 1956 soproni eseményeiről

Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt címmel mutatják be Pomezanski György dokumentumfilmjét Sopronban a Liszt Ferenc Kulturális Központban október 21–én (szombaton) este hat órakor. Az ötven perces alkotás az 1956–os forradalom városi és környékbeli eseményeit eleveníti fel, döntően az akkori egyetemisták emlékei alapján.

Pomezanski György szerkesztő-rendező elmondta: a filmbeli szereplők nagy része a soproni és környékbeli 1956–os események résztvevője, megélője és elszenvedője volt. Az egyetem akkori hallgatói hatvan év elteltével idézik fel, mit tettek a hősi napok alatt, illetve a bukás utáni esztendőkben hogyan alakult sorsuk. Az alkotásban torokszorító pillanatokat elevenít fel a mosonmagyaróvári sortűz egyik áldozatának, Kelemen Rezsőnek a húga, és több menekülni kényszerült akkori fiatal.

A szereplők emlékező mondatai után megszólalnak a soproni egyetem mai hallgatói és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium diákjai, akiknek már egészen mást jelent nemzeti ünnepünk. A nemzedékekben élő múlt sajátosságairól dr. Németh László tanár fejti ki elgondolkodtató véleményét.

Az alkotók szándéka szerint a filmet kimondatlanul is Kránicz Zoltán volt bányamérnök hallgató emlékének ajánlják, aki hatvan éve, majd a 60. évfordulón azonos színpadon mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dalát.

A Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dokumentumfilm operatőre Mike László, a vágója Varga András a gyártásvezető–producere Pataki András volt. Szakértőként közreműködött dr. Ifj. Sarkady Sándor Phd. A film Sopron Megyei Jogú Város támogatásával készült.

 • Micsoda új dallal turnézza végig az őszt az Elefánt?

  Augusztusban vonult a zenekar alkotótáborba, hogy megírja a jövő évre tervezett új lemez első dalát, amely a Micsoda címet kapta – ezt is el fogják játszani október 5-én Sopronban a Búgócsiga Akusztik Gardenben, 21:30 – tól.

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading