Minden ami Sopron

2023. 03. 24. péntek

Emőke

SOPRON
Borult

Közélet

Megújult a soproni vasútállomás

Megszépült külső, világító vasútállomás felirat, újra látogatható emeleti terasz, kibővített vendéglátóhely, óriás LED fal – elkészült a teljes egészében megújult és részben átalakított soproni vasútállomás.

Sopron Állomás3 (Large)

A külső-belső felújításnak köszönhetően mostantól modern, 21. századi körülmények várják az utasokat Sopronban.

A GYSEV Zrt. már a korábbi években megkezdte a komplett épületfelújítást: kialakították a Kormányablakot, Szolgáltatóházat, az Utascentrumot és az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.

A 2022 márciusában kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak optimálisabb kihasználása volt.

Sopron Állomás1 (Large)

Az elmúlt mintegy fél évben alábbi, fontosabb munkálatokat végezték el a szakemberek:

• Az épületre kívül kerámiaburkolat került, a külső burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti
• Az épület külső homlokzatára világító „Vasútállomás” (Raliway station) felirat került
• Az érintett épületrészekben kicserélték a nyílászárókat; új burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést helyeztek el a szakemberek
• Az állomást ellátó vendéglátó egységet, az eXpresszót teljes egészében elbontották, helyette egy tágas fogyasztótérrel rendelkező vendéglátóhelyet építettek
• Az Állomás utcai emeleti terasz ismét látogatható az utazóközönség számára, mivel az építkezés során összekötötték a belső galériákat
• Látványos eleme az átalakításnak, hogy egy 9×1,5 méter felületű LED falat helyeztek el a váróterem keleti oldalán
• A váróterem teljes területén új járólapot kapott, amelyen vezetősávok biztosítják az akadálymentes közlekedést
• Az aluljáróban helyet kapott a korábban a külső homlokzaton látható rézből készült gőzmozdony dombormű
• Az állomáson új tűzszakaszhatárokat alakítottak ki, ezzel jelentősen nőtt az épület tűzbiztonsága

Sopron Állomás10 (Large)

Az átadási ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is.

„A GYSEV Zrt. székhelye, Sopron vasútállomásának utascsarnoka a komplett felújítási munkálatoknak köszönhetően a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalon szolgálja az utazóközönséget. Komoly átalakításról beszélünk, amely az elmúlt hónapokban az utazóknak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járt, köszönjük a türelmet! A munka mostanra lezárult és büszkén mondhatom, hogy 2020 és 2022 között Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak és Porpác után Sopronban is megújult, megszépült állomásépületet avathatunk” – mondta el az átadáson Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az állomásépület most lezárt felújítási munkálatai nem tartalmazták a vágányhálózat átépítést, valamint a peronok átalakítását. Ezek a munkálatok jelenleg tervezési fázisban vannak. A teljes akadálymentesítés liftek kialakításával a következő fejlesztés megvalósulása során érhető el.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading