Minden ami Sopron

2018. 09. 24. hétfő

Gellért

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Megkezdődött az ESTÖRI Summer University

Július 1-től indul és július 6-ig tart az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyhez kapcsolódó Esterházy Summer University.

Sopron_Széchenyi_20180418_gosztomgergo_DSC0669

Az egyhetes táborban az ESTÖRI győztesei a délelőttöket történelmi ismereteik bővítésével töltik: tematikus vezetéseken vesznek részt, majd a forrásfeldolgozás technikájával, a történész, kutató és levéltáros szakma kihívásaival ismerkednek a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában valamint a bécsi Hofburgban.

A szakmai foglalkozásokat Foki Tamás, Keglevich Kristóf, az ESTÖRI zsűritagjai és a Fazekas Gimnázium történelemszakos tanárai, Dr. Kiss Erika, ESTÖRI zsűritag, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és az OTKA Kutatócsoport tagja, Zvara Edina, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék adjunktusa, és az OTKA Kutatócsoport tagja tartják.

A délutáni programok célja az élményszerzés, lesz túra a Lővérekben, portya Sopronban, kaland a szentmargitbányai vidámparkban és ismerkedés a bécsi állatkert lakóival.

Csoport_20180418_gosztomgergo_DSC0399_preview

A táborba a győztes békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium, soproni Széchenyi István Gimnázium és a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium csapatai mellett nyertes pályázatával a győri Révai Gimnázium csapata és különdíjasként a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium jutott be illetve a résztvevők kiegészülnek a Papageno és a Jeunesses Musicales Hungary szervezésében megrendezett Serkenj fel! elnevezésű online Kodály-vetélkedő győzteseivel, akik jutalmul szintén az ebben a táborban való részvételt kapták.

A tizennégy döntős csapat negyvenkét tizedikes diákja az idén a Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál témakörben mérte össze tudását az április 18-i döntőben melyet a kismartoni Esterházy-kastélyban rendeztek meg.

Az idén először meghirdetett ESTÖRI-JUNIOR Kreatív Alkotói Verseny győztes csapatainak alkotásaiból (anekdoták alapján készített rajzok, képregények és makettek) a kismartoni Esterházy-kastélyban majd Fraknó várában megrendezett kiállítás, június 23-tól augusztus 31-ig a Pápai Esterházy-kastélyban tekinthető meg.

A következő szeptemberben induló ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny Témája: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században. • Micsoda új dallal turnézza végig az őszt az Elefánt?

  Augusztusban vonult a zenekar alkotótáborba, hogy megírja a jövő évre tervezett új lemez első dalát, amely a Micsoda címet kapta – ezt is el fogják játszani október 5-én Sopronban a Búgócsiga Akusztik Gardenben, 21:30 – tól.

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading