Minden ami Sopron

2018. 08. 16. csütörtök

Ábrahám

SOPRON
Borult
EURO
0

Közélet

Megérkezett a GYSEV új generációs szerelvénye

A már bevált alacsonypadlós motorvonatok új szériája rövidesen forgalomba áll, két éven belül a GYSEV teljes hálózatán FLIRt szerelvények járnak majd.

A GYSEV Zrt. 2013 és 2015 között két projekt keretében 10 FLIRT motorvonatot szerzett be. Az új járművek a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd, Sopron-Győr valamint a Szombathely-Rajka vonalakon közlekednek. Ezek a motorvonatok eddig mintegy 6,5 millió kilométert tettek meg a GYSEV Zrt. vonalain.

 

A vasúttársaság 2016-ban indított közbeszerzési eljárást további 10 darab alacsonypadlós, villamos motorvonat beszerzésére. A nyílt közbeszerzési eljárást a Stadler lengyelországi és svájci leányvállalatai által alkotott konzorcium nyerte, így a vasúttársaság újabb FLIRT típusú motorvonatokkal bővítheti járműparkját. A járművek gyártása 2016-ban kezdődött el, az első jármű alig egy évvel később már Lengyelországban, a TRAKO vasúti kiállításon mutatkozott be a nemzetközi szakmai közönségnek.

 

Jelenleg két vonat tartózkodik Magyarországon, amelyek a hatósági engedélyezési eljárást követően állnak forgalomba, a tervek szerint jövő év közepétől. A tízedik vonatot várhatóan 2019 januárjáig szállítja le a gyártó.

FLIRT_átadó_sajtóközlemény_kép

A szombathelyi átadón

 

Dr. Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: a GYSEV projektgazdaként Magyarország vasútbarát kormányának megbízható szövetségese a közlekedésfejlesztési források maradéktalan hasznosításában. Legyen szó pályakorszerűsítésről, villamosításról, járműbeszerzésről, a távvezérlési rendszer megújításáról vagy közlekedés-biztonsági projektekről, a GYSEV élenjáró munkát végzett és végez.

 

„A Szombathely térségében élő emberek utazási lehetőségei, ezáltal a mindennapi életminőségük ismét javul azáltal, hogy a legújabb fejlesztésű motorvonatok állnak a rendelkezésükre. Üdvözöljük és köszönjük a GYSEV beruházását, természetesen a továbbiakban is mindent megteszünk a régió közúti és vasúti közlekedésének fejlődéséért” – mondta Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke.

 

„A nyugat-dunántúli vasúti közlekedés óriási fejlődésen megy keresztül. Vonalakat újítottunk fel és villamosítottunk, központi forgalomirányítási rendszert építettünk ki, biztonságosabbá tettük a vasúti közlekedést és a legmodernebb eszközöket használjuk az utastájékoztatásban. Ennek a nagy ívű fejlesztési programnak rendkívül fontos eleme az új motorvonatok beszerzése. Kipróbált járműveket választottunk, a FLIRT-ök rendkívül népszerűek az utazóközönség körében” – mondta a beszerzés kapcsán Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

 

„Óriási mérföldkő számunkra, hogy a FLIRT legújabb generációs változata is bemutatkozhat Magyarországon. Az országban már 10 éve megbízhatóan üzemelő járműtípus jelentős fejlesztéseken ment keresztül, mind a külcsín, mind a műszaki tartalom tekintetében. Külön öröm számunkra az is, hogy a kocsiszekrények és a forgóvázak mind a Stadler szolnoki üzemében készülhettek” – tette hozzá Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport országigazgatója.

 

Az új motorvonatok képesek lesznek a szinkron-üzemmódra, nem csak önmagukkal, hanem a korábban beszerzett járművekkel is. Ez azt jelenti, hogy csatolt üzemben is tudnak majd közlekedni a jelenlegi FLIRT-ökkel, emellett az új járművek fedélzeti berendezései képesek lesznek kommunikálni a már üzemben lévő széria motorvonataival. Ennek eredményeképpen az utasforgalmi igényekhez igazodva 2 vagy 3 jármű is képes összekapcsoltan közlekedni, amely jelentős gazdasági és forgalomszervezési előnyökkel jár a GYSEV Zrt. számára.

 

A projekt összköltsége 21 700 000 000 Ft, a támogatás intenzitása 100%, a projekt az EU Kohéziós Alapjának támogatásával valósul meg.

 

gysev_flirt_3generacios

Műszaki információk:

 

Az ún. harmadik generációs FLIRT motorvonatok az Európai Vasúti Ügynökség szabályainak megfelelően már teljesítik az európai vasúti rendszer kölcsönös átjárhatóságáról szóló legújabb műszaki előírásokat, illetve megfelelnek a legutóbbi Crash ütközési normáknak is, nagyobb biztonságot nyújtva a mozdonyvezetőnek. Az új járművek az előző generációs motorvonatokhoz képest 2,8 méterrel hosszabbak és már két mellékhelyiséggel rendelkeznek. A 77,1 méter hosszú négyrészes motorvonatok összesen 208 ülőhellyel (194 fix és 14 felhajtható ülés) rendelkeznek. A járművek végsebessége 160 km/h, a 0-tól 120 km/h sebességet 39 másodperc alatt érik el.

 

A harmadik generációs FLIRT-öket is a tágas, többfunkciós beszállóterek jellemzik, amelyek gyors utascserét, és az éppen aktuális igényeknek megfelelő felhasználást tesznek lehetővé. A multifunkciós tereknek, illetve a 90%-os alacsonypadlós hányadnak köszönhetően mind a kerekesszékkel, mind a kerékpárral vagy babakocsival utazók is kényelmesen használhatják az új járműveket. A vonatok a kor elvárásai szerint légkondicionálóval, korszerű utastájékoztató rendszerrel, kamerarendszerrel, WIFI-vel, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, továbbá a regionális közlekedéshez alkalmas páholyos elrendezésű ülésekkel lesznek felszerelve.

 

Forrás és képek: GYSEV sajtóközlemény

 

 


MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading