Minden ami Sopron

2018. 09. 21. péntek

Máté

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

KultKapuK – megnyíltak a belváros kapui

Nem várt sikert aratott a Pro Kultúra vasárnapra meghirdetett KultKapuK elnevezésű programja. A belváros 30 kapualja nyílt meg 4 órára az érdeklődők előtt, de olyan sokan voltak, hogy több helyütt nemcsak a kapualjak, hanem az udvarok is megteltek a látogatókkal.

IMG_6587 copy

Fotó: Torma Sándor

 

A Városháza kapuit Dr. Fodor Tamás polgármester tárta szélesre ezen a délutánon a soproniak előtt, ahol egy ritka válogatást: 8 egykori soproni festő soproni témájú képeit lehetett közelről megszemlélni. Szinte minden programhelyszín megtelt már az első percekben, láthatólag nagyon kíváncsiak voltak az emberek az ott kínált látnivalókra, alkotásokra, feladatokra.

IMG_6689 copy

Fotó: Torma Sándor

 

 

Nagyon népszerű volt a Kolostor utca és az Új utca közötti sikátor, ahol másfél ezren tették meg a titokzatos utat, és egész délután nagy volt a sorban állás. Rekord látogatottsága volt a múzeumi helyszíneknek, az „Elfeledett soproniak” kiállításnak, a Szent György Plébániának és a Civitas Pinceszínháznak is. A gyerekek és a családok a Karakter Ökorendezvény szervezte környezettudatosságra nevelő belső udvart és a Bezerédj palota gesztenyefája alatti Amália kertjét kedvelték a legjobban.

IMG_6758 copy

Fotó: Torma Sándor

 

 

A várostörténet iránt érdeklődők a Szent Orsolya iskola által megelevenített hadikórházi jelenetnek örülhettek, az irodalombarátok pedig nemcsak hallhattak, hanem kaphattak is verseket: soproni színészektől és költőktől. A Liszt Ferenc Központ esti zongoraavató koncertje is telt házas program volt, ahol Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezetője megígérte, lesz folytatása a KultKapuK kezdeményezésnek.

IMG_6681 copy

Fotó: Torma Sándor

 

A szervezők hálásan köszönik a KultKapuK megnyitásában résztvevő valamennyi helyszínnek, a programok házigazdáinak, valamint az önkéntes segítőknek a színvonalas együttműködést. Köszönik továbbá a közönség türelmét is, hiszen a vártnál nagyobb érdeklődés és a belvárosban zajló felújítási munkálatok helyenként nehezítették a rendezvényt. A programot megihlető Soproni Somlai Attila kiállítás október 22-ig hétfő kivételével minden nap várja a soproni kapuk iránt érdeklődőket a Liszt Központ Munkácsy-termében.

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

 • Herbst Gold Fesztivál Kismartonban

  A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading