Minden ami Sopron

2020. 11. 23. hétfő

Kelemen

SOPRON
Borult

Kultúra

Két széchenyis csapatért is szoríthatunk

A Széchenyi István Gimnázium képviseli városunkat az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében.

szechenyisopron

Harmadik évadához érkezett az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny, melynek idei témája a 20. század 1930-tól az 1956-os forradalomig és megtorlásokig tartó időszaka. Idén először a szervező a 2018-ban bejegyzett Esterházy Magyarország Alapítvány. A versenyre 149 csapat jelentkezett, 92-en teljesítették sikeresen az első forduló feladatait, és 30 csapat jutott tovább a február 21-én és 22-én a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezendő középdöntőbe. Február 22-én előreláthatóan körülbelül 16.45 órakor élő közvetítésben jelentik be a kismartoni döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A verseny döntőjét 2019. április 27-én rendezik meg az ausztriai kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében.

Tizennégy vidéki, három határon túli, valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – méri össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében, melynek idei témája a Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században. A verseny fókuszában az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásokig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők. A háromfordulós verseny folyamán a szervezők különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok kiemelt figyelmet fordítsanak a helyi történetekre, életutakra. Céljuk, hogy a fiatalok saját kutatáson alapuló ismeretszerzés segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel kerüljenek közelebb a korszak történelméhez, és megértsék a történelem alakította emberi viselkedési formákat, motivációkat, döntéseket és cselekedeteket.

A verseny struktúrája megegyezik a korábbiakkal: a jelentkezők az első fordulóban egy időzáras online kvíz feladatsort oldottak meg, instagramos csapatképet készítettek és illusztrált esszét írtak.

A sajtónyilvános középdöntő mindkét napján az ünnepélyes köszöntő és a könyvtári szakvezetés után, 11.00 órától kezdődik a szakmai prezentációk és kreatív videók bemutatása.

A második nap – azaz február 22. – estéjén a versenybizottság élő közvetítésben hirdeti ki az április 27-i döntőbe továbbjutó csapatok névsorát. A döntőt a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében rendezik meg.

A videómunkák az ESTÖRI Youtube csatornáján lesznek megtekinthetők a #ESTÖRI, valamint a csapatok nevét tartalmazó #-gel.

A feladatsorokat az Esterházy Privatstiftung delegáltjaiból és történelemtanárokból álló versenybizottság állítja össze.

A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Edubase, valamint a Nemzeti Levéltár.

A középdöntő zsűritagjai:

– Bárány Krisztián, történész, filmrendező
– dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus
– Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese és történelemtanára
– dr. Hatos Pál, a Kaposvári Egyetem dékánja, egyetemi docens, történész
– dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus

ESTÖRI JUNIOR

Másodszorra hirdetik meg ESTÖRI-JUNIOR néven a 8-12 éves korosztály számára szóló kreatív alkotói versenyt. Azok a diákok, akiket tanáraik beneveznek február végétől jelentkezhetnek a www.estorijunior.hu oldalon. A verseny témája ezúttal meseillusztráció. Az Alapítvány 2019-ben az Ünnepi Könyvhétre tervezi a Borostyán az időkapus című családi mesekönyvének kiadását, amelynek szerzője Molnár Krisztina Rita, illusztrátora Szalma Edit. A könyv három kiválasztott fejezetét illusztrálhatják a gyerekek. A cél, hogy a gyerekek a történeteken keresztül bepillantást nyerjenek az Esterházy család életébe, évszázados történetébe. Korosztályuknak megfelelően új ismereteket szerezhessenek a XVII. században élt emberek életmódjáról, az ünnepekről, művészetről, viseletről. A szervezők szeretnék inspirálni a diákokat a történetek élményszerű, kreatív vizuális megjelenítésére.

Az első ESTÖRI-JUNIOR versenyre tavaly több mint 500 pályázat érkezett be; az egyes kategóriák kiírása szerint vagy két megadott anekdotát kellett rajzban, illetve képregényben ábrázolni, vagy bármely, az Esterházyakhoz köthető történelmi épület makettjét megépíteni. A látványos eredményhirdetést követően a legszebb alkotásokból kiállítás nyílt a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában, majd vándorkiállítás formájában az alkotások megtekinthetők voltak a pápai Esterházy-kastélyban és a gödöllői Grassalkovich-kastélyban is.

További információk

www.estori.hu
Facebook: estoriverseny
Instagram: @estoriverseny #ESTÖRI, #Esterhazy , #Estöriverseny
Youtube: Estöri Verseny

www.estorijunior.hu
Instagram: @estorijuniorMIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading