Minden ami Sopron

2022. 10. 01. szombat

Malvin

SOPRON
Borult

Közélet

Jubileumi Ultrahang Napok Sopronban

2015. október 8-10. között a Hotel Lővér ad otthont a Soproni Ultrahang Napok kongresszusnak.

A konferencia szakmai programja rendkívül gazdag, a társszakmák képviselőinek is sok újdonságot tartogat.

1985-ben rendeztek először UH Napokat Sopronban, az eltelt 30 év eseményeiről egy kisfilmben emlékeztek meg a szervezők. A jubileumi konferencia megnyitóján Prof. Dr. Baranyai Tibor, a kongresszus elnöke kifejtette: ez alatt az idő alatt rengeteget fejlődött a radiológia szakma, az alkalmazott technika és metodika.  Jelenleg is, országosan mintegy 500 milliárd Ft értékben történnek a képalkotó diagnosztikát segítő, kormányzati fejlesztések, CT és MR beszerzések – részletezte. Az új vizsgálati eredmények, technológiák elsajátítása a továbbfejlődés záloga, melyre a soproni konferencia egy kiváló lehetőséget kínál – hangsúlyozta a professzor.

UH_nagy3

A Soproni Gyógyközpontban is lezajlott egy 7 milliárd Ft-os egészségügyi fejlesztési program, melynek elemeit Dr. Korányi László mb. főigazgató ismertette. A radiológiai diagnosztika területén is jelentős a fejlődés – mutatott rá. Új DEXA, DSA, mammográfiás készülék, csúcstechnológiás UH-ok kerültek az osztályra, ill. folyamatban van a CT és MR készülékek cseréje is – hangsúlyozta.

Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a város nevében köszöntötte a konferenciára érkezőket és gratulált a szervezőknek. Mint mondta: az elmúlt 30 év munkája dicséretes dolog, a konferencia presztízs a városnak és annak a soproni, szakmai közösségnek is, akik évről-évre felvállalják a szervezést. Dr. Fodor Tamás polgármesterként már több alkalommal volt fővédnöke a tanácskozásnak, ennek elismeréseként a jubileumi kongresszuson a Magyar Radiológusok Társasága tiszteletbeli tagjává fogadta.

UH_nagy2

Az ünnepélyes megnyitó része volt Mécs Károly, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész átütő erejű előadása is.

A Hotel Lővérben megrendezett konferencia szakmai programja mozgásszervi kurzussal kezdődött, ebben az évben a gerinc fejlődési rendellenességeivel és elváltozásaival foglalkoztak a szakemberek.

A jelentős mortalitást képviselő daganatos betegségek diagnosztikai eljárásai külön hangsúlyt kaptak a programban. Az előadók bemutatták a modern képalkotó eljárások során alkalmazandó metodikákat, a különböző tumorok esetén választott optimális technikákat, a terápia hatásosságának lemérésére alkalmas módszereket is.

UH_nagy4

A kontrasztanyagos UH vizsgálatok indikációs területeinek, alkalmazási módjainak ismertetése is a program részét képezte. A gyermekradiológia és kardiológia képalkotó diagnosztikájának aktuális kérdései, a fúziós technikák lehetőségei is napirenden szerepeltek.

A hagyományoknak megfelelően a kiállítási területen megjelenő cégek bemutatták legújabb fejlesztéseiket, a konferencia résztvevői kipróbálhatták a legújabb ultrahang berendezéseket, tájékozódhattak a digitális technika modern lehetőségeiről.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading