Minden ami Sopron

2018. 09. 21. péntek

Máté

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Jön: Múzeumok Éjszakája 2018!

Június 23-án, öt helyszínen egy tucat programmal várja a látogatókat a Soproni Múzeum.  Tanítva szórakozás, szórakozva tanítás jegyében rengeteg izgalmas és interaktív programot kínál Sopron legnagyobb muzeális intézménye.

 

A Múzeumok Éjszakája komoly múltra tekint vissza Sopronban, számos hagyománnyal bír, melyhez idén is hűek maradnak a szervezők, de újdonságokban sem lesz hiány. A jól értesültek bizonyára figyelemmel kísérik a Lenck-villa felújításának és a Múzeumnegyed kialakításának nagyszabású terveit, amely komoly kihívás elé állítja a csendesnek tűnő múzeumi életet. Ha szeretnének a kulisszák mögé pillantani, ne hagyják ki Dr. Tóth Imre múzeumigazgató Kapuzárási pánik címmel futó 18.30-as sétáját, melyben kiderül, milyen változások elé néz az intézmény a Múzeumnegyed munkálatai során.

Soproni Múzeum Múzeumok Éjszakája 2018

A Múzeumok Éjszakáján közös ünneplésre is várja a látogatókat a Soproni Múzeum. Az intézmény legifjabb állandó kiállítása újabb rangos szakmai elismerést nyert el a közelmúltban. Ennek apropóján hat órakor Az Év kiállítása 2018 táblaavatóra hívják a Macskakőt pártoló soproniakat, amit a Kerekítő gyerekkoncertje színesít majd Szabó-Bellán Tímea énekével, valamint Gyulai Melinda hegedűjátékával.  A történelmi kincskereső játékot idén is elindítja a gyermekmúzeum, de most kibővült új külsős múzeumi helyszínekkel. A kalandjáték rajt és célállomása a Macskakő, a játék előtt vagy után Ismerem a családom? – szórakoztató totóval is játszhatnak a szülők a gyerekekkel az Eggenberg-házban.

 

Ez boszorkányság? Dr. Németh Ildikó történész rendhagyó előadása 18.30-kor a várfalkertben kezdődik, melynek különlegessége, hogy az Ars Historica Társulat tagjai egy 17. századi boszorkányper résztvevőiként színesítik a hiteles történetet. Az est másik fénypontjának Bolodár Zoltán fotó-adattáros közkedvelt RETRO-Sopron produkciója ígérkezik. A 21.30-kor a Macskakőben kezdődő Kultúrcsaládok vetítettképes előadáson nem maradnak el a megszokott archív fotó-felvételek, de lesznek videós bejátszások és interjúk is neves soproni kultúrcsaládok tagjaival.

Retro-Sopron vagy Kultúrcsaládok

Mikor jártak utoljára a Stornó-gyűjteményben? Az est folyamán Teca néni rendhagyó tárlatvezetés indít 18.30-kor Mesélő Storno-gyűjtemény címmel. A Storno-szalon történelmi előadás és koncert helyszíne is lesz szombat éjjel. Osváth Ádám történész este 8-tól Skandallum! Botrányos családokról a történelemben címmel ad elő. 21.30-tól a Fő téri épület második emeletén a Klasszik duó, azaz Sárközi Gábor és Donyec László a Savaria Szimfonikus Zenekar művészeinek koncertje csendül fel.

 

Az idén új helyszínként a Bécsi utcai Pék-házba is szerveztek programokat. Azért, hogy a vendégek mindenhova eljussanak, a ház már 5-kor kinyit, és fél órával később az evangélikus gyűjtemény vezetőjét, Dr. Krisch Andrást hallgathatják a Ponzichterek kenyere, pékek bora előadásával. Baranyai Konrád “Kurti Pácsi” zenés műsora hat órakor kezdődik, amit egy beszélgetés követ Szabadhegyi Zita moderálásával. A Ponzichter időutazás résztvevői Gimesiné Trackl Terézia, Hajduné Siklósi Zsuzsanna és Zügn Lajos.

 

A Fabricius-ház Borlabirintus rendezvényén a látogatók egy térkép alapján fedezhetik fel a házat, és juthatnak az elrejtett borokhoz. Ha megtalálják, meg is kóstolhatják, sőt még egy kis kultúra is kapcsolódik hozzá – rövid előadások formájában. A Borlabirintus-borkóstolóra elővételben 5.900,-Ft/fő –ért válthatnak jegyeket a Tastevinoban a Várkerület 5. szám alatt.

 

A Tűztoronyból éjfélig pillanthatnak le a nyüzsgő belvárosra, a karszalag 18.00-23:30-ig teszi lehetővé a bejutást. A belépésre feljogosító karszalagok a rendezvényhelyszíneken, vagy elővételben a Storno-ház portáján vásárolhatóak meg 500,- Ft / fő áron.

 

További Infó: www.sopronimuezum.hu

 

 


 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

 • Herbst Gold Fesztivál Kismartonban

  A programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading