Minden ami Sopron

2019. 05. 24. péntek

Eszter

SOPRON
Borult
EURO
0

Közélet

Izgalmas világok nyíltak meg előttünk – galériával

Kilenc helyszínen került megrendezésre pénteken a Szakmák Éjszakája. Sok fotóval érkezünk!

IMG_6930

18 és 22 óra között az érdeklődők betekintést nyerhettek a szakképző iskolák és a velük együttműködő cégek izgalmas világába.

IMG_7021

Néhány helyszínen stábunk is megfordult, és az érdekes bemutatók, kóstolók, előadások közepette bizony észre se vettük az idő múlását. A Soproni Szakképzési Centrum igazgatója, Králik Tibor is végiglátogatta a helyszíneket, és elégedetten nyugtázta az iskolák által megszervezett programokat.

robotgif

A Vas-Villában robotok kergetőztek egymással, miközben pingponglabdával flipperezhettünk, sakk bábukat faragtathattunk a gépekkel, de megtudhattuk több számítógéppel vezérelt eszköz, motor működési elvét is.

DSC_6095

A Fáy iskola egész  kavalkáddal fogadta a betérő érdeklődőket. Az aulában rögtön megismerkedhettünk a különböző cégek marketingvilágával színes és vicces formában. A Lackner iskola segítségével újrahasznosított játékokkal is lehetett játszani, de nagyon érdekesnek bizonyult a postamúzeum előző évezredből származó berendezéseinek kiállítása is. Bárki nyomtathatott saját arcképével ellátott bélyeget is, de még társasjátékozni is lehetett több teremben az okos gazdálkodás jegyében. Sportprogramok is várták a résztvevőket, hisz tudjuk: “Ép testben ép lélek”.

DSC_6071

Külön kiemelnénk a Fáy felújított lépcsőjét, amit stílusosan akár “okoslépcsőnek” is hívhatunk, hiszen minden lépcsőfok tartogat valamilyen hasznos információt mind a gazdasággal, mind Fáy Andrással kapcsolatban. Talán az egyik legnépszerűbb lépcsőfok az lett, amelyről kiderül, hogy a fröccsöt Fáy András közreműködésével fedezték fel (1842-ben az ő földjén szüreteltek barátaival, akik közül Jedlik Ányos az első szódásüvegének köszönhetően elkészítette az első fröccsöt – akkor még spriccer néven).

IMG_7012

A Vendéglátó udvarán halászlé fortyogott a kondérban, sültek a palacsinták, de az épületben is válogatott finomságokat kóstolhattunk. A koktélok, és egyéb italok készítése mellett a soproni borvidékről is hallhattunk előadást, jó fajta borok kíséretében. Az érdeklődők – kicsik és nagyok egyaránt – izgalmas vetélkedőkön gyarapíthatták tudásukat, saját maguk is belekóstolhattak a vendéglátó szakmába.

A kora esti órákban láthatóan sok fiatal használta ki a lehetőséget, hogy betekintsen a színfalak mögé, és érdeklődési körének megfelelően információkat gyűjtsön a tanintézményekről, amelynek padjai közé pár év múlva már tanulóként ülhetnek be. Öröm volt látni, hogy vannak széles látókörű fiatalok közöttünk, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy régen többen voltak.

Bízzunk benne, hogy lesz folytatása ennek a remek kezdeményezésnek, és évről évre egyre több érdeklődőt vonz majd a Szakmák Éjszakája!

Nézze meg galériánkat!

2016.04.15. Szakmák éjszakája

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading