Minden ami Sopron

2018. 06. 20. szerda

Rafael

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Huszárvágás – Ünnepváró családi nap huszárokkal

A közelgő nemzeti ünnepünk előtt néhány nappal egy igazi huszáros családi nappal várják a soproniakat és a környékbeli családokat a Liszt Központba. Március 11-én délután 15 és 19 óra között érdemes lesz a Liszt Központ szinte minden szintjét felkeresni – gyalogosan vagy „lóháton”.

huszárvágás

Már a ház előtt huszáros hangulat és némi ólomszag várja a látogatókat. A szombathelyi Fémfaragók segítségével bárki kipróbálhatja, hogyan kell ólomkatonát önteni, amit azután magával is vihet majd.

A rendezvény legfőbb partnere ezúttal a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lesz, akik a ház előtt megmutatják, hogyan mutatnak nyeregben.  De „ha felül a lovára”, a soproni huszár azt is szívesen megmutatja, hol van a helyi huszármúzeum – az Orsolya téren, a lábasházi kiállítóterüket is nyitva tartják ezen a délutánon, ott is szívesen körbevezetik a családi napos karszalaggal érkezőket.

Az épület földszintjén a Líceumi Vívóegyletcsörgeti a kardot”. Ők persze nem a huszáros kardvívást művelik, hanem a mai vívótechnika alapján tartanak nyilvános edzést 15 órától. Az emeleten külön borbélysor várja a jelölteket, akik erre a délutánra hetyke, kunkori vagy éppen harcsa formájú huszárbajuszt festetnek maguknak.

A színpadon 16 órától az egyik legnagyszerűbb hazai verséneklő csapat, a pécsi Szélkiáltó Együttes koncertje lesz hallható. A „Szabadság, szerelem” c. műsorukban elsősorban Petőfi verseket énekelnek, de más kedvelt gyermekdaluk is felcsendül ezen a délutánon.

A szervezők meghívták a Nádasdy-várban működő Sárvári Huszármúzeumot is. A múzeum munkatársai nem jönnek üres „lódinggal”: gyermekfoglalkoztatót, huszáros öltöztetőt, kirakót és ismeretterjesztő játékokat hoznak magukkal, és persze – ha csak egyetlen délutánra, de –  „hazahoznak” egy eredeti soproni huszár atillát is.

Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azoknak Koszorús Ödön helytörténész magángyűjteményét ajánlják figyelmükbe, melyben 1848-as bajonettek, szablyák és kardok is láthatóak lesznek. A soproni Mézesház békebeli mézeskalácsokkal: csizmákkal, szívecskékkel és persze huszárokkal készül a napra – az ügyesebbek ki is próbálhatják, hogyan kell a cukormázzal díszíteni a „mézesbábokat”. A Játékláz játéküzlet magyarságismereti tásasjátékokkal készül a napra.

A Petőfi AMI táncosai és a Figurás Banda ezúttal verbunkost táncolnak, és bemutatják a legjellemzőbb magyar viseleteket is. A bátrabbak be is öltözhetnek különféle magyar ruhákba!

A kézműves asztaloknál Benedek apó lányai (az óvóképző hallgatói) szorgoskodnak majd. Lehet zokniból lovat készíteni, csákót, pártát és kis kardot fabrikálni, hogy mindenki méltó szalagozással, bajuszokkal és kokárdákkal várhassa a ’48-as forradalom 170. évfordulóját.

További információ a Pro Kultúra honlapján található.

huszárvágás 2

 • SopronDrum - Világsztárok ritmusában a város

  Az általunk ígért kulturális paradigmaváltás alapvető részeként hívtuk életre a SopronDrumot, amely minőségében egyértelműen világszínvonalú volt és európai kitekintéssel bírt. Szélesítettük a kínálati palettát és újabb támpillérrel erősítettük meg a város turisztikai kínálatát. Talán nem túlzó, ha meghatározó lépésnek tartom a jövő szempontjából ennek a fesztiválnak a létrejöttét – mondta Pataki András, rendezvényt szervező a […]

 • Szavazni is lehet a Kórus Spontánusz évadzáró koncertjén

  A IV. Avizó Karvezetőkurzus zárókoncertje 2018. június 24-én 15 órakor lesz a soproni Református templomban.

 • Rolando, az élet ritmusa - villáminterjú

  A SopronDrum legvidámabb kisugárzású fellépője pillanatok alatt képes meghódítani a közönséget humorával, közvetlenségével és persze utánozhatatlan, lenyűgöző játékával. Rolando Morales-Matos mesterkurzusán jártunk és beszélgettünk is vele a fesztiválról, amely számára nagy élményt adott.

 • Chris Deviney: szellemi körben - villáminterjú

  Chris Deviney, She-e Wu és Rolando Morales-Matos közös fellépése a SopronDrumon a klasszikus ütős-világot is bemutatta szombaton a Barlangszínházban. A ritmus varázsában jól megfért Bach, Pat Metheny, a rumba, a dzsessz és a latin ritmusok is. 

 • Dörnyei Gábor: "A dobgépekből hiányzik az ember lüktetése"

  A legfontosabb egy dobos életében a magabiztos, szolid tempótartás és a megfelelő hangszín megtalálása, s akkor az ember meggyőző lesz – mondta Dörnyei Gábor a SopronDrumon tartott mesterkurzusán.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading