Minden ami Sopron

2018. 09. 24. hétfő

Gellért

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Huszárvágás – Ünnepváró családi nap huszárokkal

A közelgő nemzeti ünnepünk előtt néhány nappal egy igazi huszáros családi nappal várják a soproniakat és a környékbeli családokat a Liszt Központba. Március 11-én délután 15 és 19 óra között érdemes lesz a Liszt Központ szinte minden szintjét felkeresni – gyalogosan vagy „lóháton”.

huszárvágás

Már a ház előtt huszáros hangulat és némi ólomszag várja a látogatókat. A szombathelyi Fémfaragók segítségével bárki kipróbálhatja, hogyan kell ólomkatonát önteni, amit azután magával is vihet majd.

A rendezvény legfőbb partnere ezúttal a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület lesz, akik a ház előtt megmutatják, hogyan mutatnak nyeregben.  De „ha felül a lovára”, a soproni huszár azt is szívesen megmutatja, hol van a helyi huszármúzeum – az Orsolya téren, a lábasházi kiállítóterüket is nyitva tartják ezen a délutánon, ott is szívesen körbevezetik a családi napos karszalaggal érkezőket.

Az épület földszintjén a Líceumi Vívóegyletcsörgeti a kardot”. Ők persze nem a huszáros kardvívást művelik, hanem a mai vívótechnika alapján tartanak nyilvános edzést 15 órától. Az emeleten külön borbélysor várja a jelölteket, akik erre a délutánra hetyke, kunkori vagy éppen harcsa formájú huszárbajuszt festetnek maguknak.

A színpadon 16 órától az egyik legnagyszerűbb hazai verséneklő csapat, a pécsi Szélkiáltó Együttes koncertje lesz hallható. A „Szabadság, szerelem” c. műsorukban elsősorban Petőfi verseket énekelnek, de más kedvelt gyermekdaluk is felcsendül ezen a délutánon.

A szervezők meghívták a Nádasdy-várban működő Sárvári Huszármúzeumot is. A múzeum munkatársai nem jönnek üres „lódinggal”: gyermekfoglalkoztatót, huszáros öltöztetőt, kirakót és ismeretterjesztő játékokat hoznak magukkal, és persze – ha csak egyetlen délutánra, de –  „hazahoznak” egy eredeti soproni huszár atillát is.

Akik a fegyverek iránt érdeklődnek, azoknak Koszorús Ödön helytörténész magángyűjteményét ajánlják figyelmükbe, melyben 1848-as bajonettek, szablyák és kardok is láthatóak lesznek. A soproni Mézesház békebeli mézeskalácsokkal: csizmákkal, szívecskékkel és persze huszárokkal készül a napra – az ügyesebbek ki is próbálhatják, hogyan kell a cukormázzal díszíteni a „mézesbábokat”. A Játékláz játéküzlet magyarságismereti tásasjátékokkal készül a napra.

A Petőfi AMI táncosai és a Figurás Banda ezúttal verbunkost táncolnak, és bemutatják a legjellemzőbb magyar viseleteket is. A bátrabbak be is öltözhetnek különféle magyar ruhákba!

A kézműves asztaloknál Benedek apó lányai (az óvóképző hallgatói) szorgoskodnak majd. Lehet zokniból lovat készíteni, csákót, pártát és kis kardot fabrikálni, hogy mindenki méltó szalagozással, bajuszokkal és kokárdákkal várhassa a ’48-as forradalom 170. évfordulóját.

További információ a Pro Kultúra honlapján található.

huszárvágás 2

 • Micsoda új dallal turnézza végig az őszt az Elefánt?

  Augusztusban vonult a zenekar alkotótáborba, hogy megírja a jövő évre tervezett új lemez első dalát, amely a Micsoda címet kapta – ezt is el fogják játszani október 5-én Sopronban a Búgócsiga Akusztik Gardenben, 21:30 – tól.

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading