Minden ami Sopron

2019. 06. 20. csütörtök

Rafael

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Homoródszentmártontól Párizsig

Román Viktor szobrászművész gyűjteményes kiállítása a Lábasházban.

Kapu Román Viktor

Kapu / Román Viktor

 

Az erdélyi származású Román Viktor (1937–1995) szobrászművész életműve Magyarországon jórészt ismeretlen. A Lábasház új időszaki kiállítása a művész különböző korszakainak válogatott alkotásait mutatja be, a szentendrei és a marosvásárhelyi hagyatékból, az 1960-as évektől kezdve az 1990-es évekig. A szobrokat, kisebb modelleket dokumentumokkal, archív fotókkal kísérve hozzuk közelebb a látogatókhoz Román Viktor sajátos világát.

Román Viktor tanulmányait a marosvásárhelyi művészeti gimnáziumban kezdte, majd a bukaresti képzőművészeti egyetemen folytatta. Párizsba emigrált, miután 1967-ben ösztöndíjat kapott a londoni Royal College of Art-ba. Franciaországban munkatársa lett az idősebb, tordai származású, világhírű pályatársnak, Étienne Hajdunak.

Hűség kapuja Román Viktor

Hűség kapuja / Román Viktor

 

Román Viktor alkotó tevékenysége során megőrizte kapcsolatát a szülőföldjével, plasztikai felfogása az erdélyi szerszámok formavilágából indult ki. Sajátos látásmódját a nemzetközi kritika elismerően méltatta. Párizsban és környékén ma is számos monumentális köztéri alkotása látható, amelyeket a MTVA által készített, Attila szekere a Szajna partján című dokumentumfilm mutatott be.

A művész hagyatékának gondozója jelenleg testvére, Román Elemér nyugdíjas mérnök, aki az eredeti alkotások alapján nagyításokat készített, ezeket pedig állandó szoborparkba rendezte a Homoródszentmárton mellett Bükkfalván. Az örökösök birtokában lévő szoboranyag a korábbi években Erdélyben és a bukaresti Magyar Intézetben volt látható, a soproni kiállítás szeretné azt a magyar közönség számára is elérhetővé tenni. A tárlatot szeptember 16-án 18 órakor N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitja meg. A kiállítás október 23-ig látható.

 

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading