Minden ami Sopron

2019. 06. 20. csütörtök

Rafael

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Hölgyek csipkében

Megnyílt Borsodi Zsuzsa keramikusművész életmű kiállítása a Liszt központ Munkácsy-termében.

IMG_1705 copy

 

Az idén 70 éves művészt Dr. Simon István alpolgármester köszöntötte, a tárlatot Kondor Katalin újságíró nyitotta meg március 18-án.

IMG_1711 copy

A képen balról jobbra: Borsodi Zsuzsa keramikusművész, Dr. Simon István alpolgármester, Kondor Katalin újságíró / Fotó: Torma Sándor

 

Az embernek egyszer van életmű kiállítása, nagyon hálás vagyok ezért a lehetőségért, meg vagyok hatva. Sok kiállításom volt már, de ez lesz az egyik legemlékezetesebb. – mondta el Borsodi Zsuzsa a tárlat kapcsán.

A Munkácsy-teremben berendezett kiállításon közel 70 tárgyat állítottak ki, többnyire a művész munkásságát leginkább jellemző csipkés figurákat és kalapokat, csipkefüggönyös ablakokat.

borsodi zsuzsa 2

 

Most tudatosodott bennem, hogy kevés kivételtől eltekintve, minden csipkés figurám fehér színű. Csináltam eleinte színes figurákat is, de amikor kikísérleteztem a csipkét, akkor már nem kívántak színt, mert elég dekoratívak fehér színben is. A csipke saját technika, amit másfél év kemény munka, rengeteg összedőlt, összeesett, szétfolyt kísérlet után sikerült létrehoznom. – mesélte a művész utánozhatatlan alkotásairól.

A tárlaton több rendhagyó munka is helyet kapott. Látható például egy pirogránit váza, amit a Zsolnay tervezőknél töltött szakgyakorlaton készített a művész, két avar kori gabonatároló edény múzeumi rekonstrukciója, valamint egy közel egy méter széles szitakötő is.

IMG_1733 copy

 

Borsodi Zsuzsa 1947. november 1-én született Petőházán. Kerámia szakon végzett, Sándor István keramikus és Lénárdt Mihály fazekasmester tanítványaként.  A pályán való elindulása óta számos önálló és nemzetközi kiállítást tudhat maga mögött, többek közt Sopronban, Győrben, Wiener Neustadtban, Japánban, Új-Kaledóniában és Lengyelországban.

A Soproni Tavaszi Napok keretében nyílt életmű kiállítás április 2-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Jegyinformáció a www.prokultura.hu oldalon található.

 MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading