Minden ami Sopron

2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson

SOPRON
Borult

Közélet

Használt autó vásárlás előtt áll? Ezekre figyeljen oda!

Használt autót vásárolni nem egyszerű feladat, számos buktatója lehet, ha felkészületlenül vágunk bele a kocsi keresésbe.

weltautocikk

Tavaly minden idők legtöbb használt autóját írták át hazánkban, összesen 765.782 tulajdonosváltást regisztráltak a hatóságok, s az import során is rekord született: 158.790 négykerekűt vásároltak a magyarok határon túlról. Január elejétől március végéig így 39.336 – 61 százalékban 10 évnél idősebb – négykerekűt vásároltak külföldről a magyarok. Az öt évnél fiatalabb járművek aránya mindössze 18 százalék volt, viszont jócskán érkeztek 20 év fölöttiek is, öregbítve a hazai, amúgy sem alacsony gépjármű állomány átlag-életkorát.
A márkák sorrendjében az Opel (25.242 autó) áll az élen, megtartotta második helyét a Volkswagen (19.586 autó), harmadikként pedig a Suzuki (18.876 autó) zárt. Import terén a VW a legkeresettebb, megelőzve az imént említett Opelt.

Évente közel 800.000 jármű cserél gazdát országunkban, így sokaknak hasznára válhat mindaz az információ, melyet a Walter Autó és a Das Weltauto szakemberei vázoltak fel szerdai rendezvényükön.

„Az idei év meghatározó lehet a használt autó piacon, ugyanis a Belügyminisztérium új rendszerének, az ügyfélkapun keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platformnak köszönhetően az autóvásárlók ingyenesen juthatnak hozzá az összes hazai jármű előtörténetéhez. Így csökkenhet a manipulált kilométerórás kocsik száma, valamint a korábbi kártörténetet is nehezebb lesz elhallgatnia a csaló neppereknek – vélekedett Kelemen Zsolt, a Walter Autó, Das WeltAuto értékesítője. – A vásárlóknak viszont fontos felhívni a figyelmét arra, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel a szerződéskötés előtt, mert így minimalizálható a kockázat. Mielőtt megveszünk egy autót, ellenőrizzük azt a rendszerben, ezt követően vigyük el egy márkaszervizbe átvizsgálásra, és az eredmény fényében írjuk csak alá a megállapodást.”

Kelemen Zsolt azt is elmondta, hogy várhatóan 2019-ben már nem emelkedik jelentősen az autóimport, sőt, előfordulhat az is, hogy kevesebb ismeretlen előéletű, rossz állapotú jármű érkezik hazánkba a közeljövőben, és visszaszorulhatnak az ÁFA befizetésével kapcsolatos anomáliák is. Erre egyébként az utóbbi időben a NAV is kiemelten fókuszált, s több olyan társaságot is leleplezett, amelyek több milliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Hangsúlyozta, hogy a tapasztalatuk szerint a hazai vásárlók is elkezdték keresni a megbízható, szabályosan működő, jó esetben garanciát biztosító kereskedőket, mert Magyarországon használt, ismert előéletű gépkocsikat szeretnének vásárolni.

vw

Vásárlásnál érdemes olyan cégnél gépkocsit vásárolni, amely több éves múlttal rendelkezik, s láthatóan nem egy murvás, drótkerítéses, bérelt helyen árul. Biztos pont az is, ha az adott kereskedés új autó értékesítéssel is rendelkezik, továbbá az is fokozza a megbízhatóságot, ha több telephellyel bíró társasághoz fordulunk. Ezek a cégek a környezeten túl a kiegészítő szolgáltatások tekintetében is jóval többet nyújtanak ügyfeleiknek, legyen szó garanciáról, finanszírozásról, autóbeszámításról. A használtautó-kereskedők közül jelenleg a Das WeltAuto rendelkezik egyedül országos értékesítői hálózattal. A 30 értékesítőhelyet számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Szerződéskötés előtt igyekezzünk kideríteni a kiszemelt autó múltját is. Első lépésként – rendszám alapján – kérdezzük le az Ügyfélkapun keresztül elérhető, a Belügyminisztérium által fejlesztett Jármű Szolgáltatási Platformon a kocsi előtörténetét. Ezt követően keressünk fel egy márkaszervizt, ahol egy állapotfelmérés részeként, – az aktuális tulajdonos jelenlétében -, lekérhetjük a hazai vagy akár a nemzetközi szerviztörténetet is! Ezekből könnyedén kiderül a valós futásteljesítmény, illetve a gépek segítségével a korábbi sérülések, valamint az aktuális hibák is feltárhatóak.

A használt autó piacon számtalan kérdéses előéletű jármű található. Évente 100.000 autó érkezik be külföldről hazánkba. Nem árt tudni, hogy a jó minőségű gépjárművek árai semmivel sem olcsóbbak a hazaiaknál, amennyiben jóval kedvezőbb ajánlatot találunk az átlagosnál, három eset állhat fenn: vagy az ÁFA befizetés kapcsán trükközött a kereskedő, vagy a kilométerórát tekerték vissza, de előfordulhat az is, hogy törött autót próbálnak ránk sózni.

Sokan esnek abba a hibába használt autó vásárlásakor, hogy a keveset futott, tökéletes állapotú autót keresik. A futásteljesítmény kapcsán ne gondolkodjunk naivan, reálisan évi 15-30.000 kilométer kerül egy gépkocsiba, a németországi autók esetében pedig nem ritka a 80.000-es futásteljesítmény sem. Azzal is szembesülhetünk, hogy az időszaki javításokat nem végeztek el a kocsin (pl. vezérműszíj csere, automata váltó olajcseréje), aminek következtében később akár több százezres kárunk keletkezhet.

Elterjedt megoldás, hogy biankó szerződést iratnak alá velünk, ahol az eladó hivatalosan nem maga a kereskedő, hanem az a külföldi személy vagy cég, akitől az autó eredetileg származik. Ebben az esetben azonnal álljunk el a szerződéskötéstől, hiszen probléma esetén nem fogjuk utolérni az eladót, így nem tudjuk érvényesíteni a jogainkat.

A külföldről behozott kocsik nem esnek át eredetiségvizsgálaton a forgalomba helyezés előtt és a bűnügyi nyilvántartásban sem ellenőrzik azokat, ezért abban sem lehetünk biztosak, hogy a jármű minden adata, például az alvázszám stimmel-e? Azt azonban tudnunk kell, ha a fent említett okok egyike miatt rendőrségi vagy NAV eljárás indul a jármű kapcsán, e két szervezet bármikor lefoglalhatja autónkat.

Éppen ezért legyen alapos ha a használt autó piacról vásárol járművet!MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading