Minden ami Sopron

2019. 03. 19. kedd

József

SOPRON
Borult
EURO
0

Közélet

Három soproni csapat az ESTÖRI középdöntőjén

Két napon át, február 20-án és 21-én rendezik meg a második ESTÖRI Kreatív Történelmi verseny középdöntőjét Budapesten.

Harminc középiskolai, kilencedikes és tizedik osztályos csapat mérheti össze tudását a második fordulóban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében. Február 21-én előreláthatóan 17.30-kor Live Stream segítségével jelentik be a döntős csapatok névsorát. Elindult az ESTÖRI Junior kreatív alkotói verseny is, ahol március 1-ig várják az általános iskolások jelentkezését.

Tizennégy vidéki, két határon túli, valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, három fős csapatának – kilencedik és tizedik osztályos diákok – vetélkedésével folytatódik februárban az ausztriai székhelyű Esterházy Magánalapítvány szervezésében idén másodszorra kiírt országos kreatív történelmi verseny. A csapatok között három sopronit is találunk.

A Széchenyi-s 10b-2 csapat tagjai: Hegedűs Alexa, Győry Anna és Vígh Anna, felkészítő tanáruk Robotka Csaba

szechenyi10b2

A Széchenyi-s 10b_1 csapat tagjai: Gáncz Adrienn, Salda Csilla és Tátrai Dóra, felkészítő tanáruk Robotka Csaba

szechenyi10b1

A Berzsenyi-s 10a csapat tagjai pedig Schwanner Alíz, Bognár Bálint és Németh Márton, felkészítő tanáruk Bogdán Györgyi

berzsenyi10a

A vetélkedés témája ebben a tanévben a Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál.

A verseny struktúrája hasonló a tavalyihoz, a jelentkezők az első fordulóban egy időzáras online kvíz feladatsort oldottak meg, Instagram-os csapatképet készítettek és illusztrált esszét írtak.

A középdöntőbe bekerült csapatoknak megadott határidőre szakmai prezentációval és kreatív videóval kell készülniük, amit aztán a versenyen mutatnak be. A videómunkák az ESTÖRI Youtube csatornáján lesznek megtekinthetők a #ESTÖRI valamint a csapatok nevét tartalmazó #-gel.

A verseny kiírója, a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány célja, hogy a fiatalok önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével és a koruknak megfelelő digitális eszközökkel és ismeretekkel oldják meg a háromfordulós verseny feladatait. A Magánalapítvány emellett kiemelt feladatának tekinti a fiatalok ösztönzését kreativitásuk kibontakoztatására.

A feladatsorokat az Esterházy Magánalapítvány delegáltjaiból és történelemtanárokból álló versenybizottság állítja össze.

A középdöntő zsűritagjai:
– Bárány Krisztián, történész, filmrendező,
– Dr. Kiss Erika, Magyar Nemzeti Múzeum, művészettörténész, szakmuzeológus
– Foki Tamás, Fazekas Gimnázium, történelem szakos igazgatóhelyettes
– Keglevich Kristóf, Fazekas Gimnázium, történelem szakos tanár
– Pisák Andrea, történelem és földrajz szakos tanár,
– Sebestyén Gabriella, az Esterházy Magánalapítvány munkatársa, történelem szakos tanár
– Dr. Varga Kálmán, történész, muzeológus
A sajtónyilvános középdöntő mindkét nap 10 órakor kezdődik és előreláthatólag 17 óráig tart.

A második nap estéjén a versenybizottság A Facebook-on Live Stream segítségével hirdeti ki az április 18-i döntőbe továbbjutó csapatokat. A döntőt a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében rendezik meg.

A verseny együttműködő partnerei a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft., valamint a Nemzeti Levéltár.

A versenyt ESTÖRI-JUNIOR néven idéntől kiterjesztik a 8-15 éves korosztályra is. Március 1-ig jelentkezhetnek azok a diákok, akiket tanáraik beneveznek a kreatív rajz-, képregény- és makett-készítési versenyre. Az egyes kategóriák kiírása szerint vagy két megadott anekdotát kell rajzban, illetve képregényben visszaadni vagy pedig bármely Esterházy történelmi épület makettjét megépíteni.

További információk

www.estori.hu
Facebook: estoriverseny
Instagram: @estoriverseny #ESTÖRI, #Esterhazy , #Estöriverseny
Youtube: Estöri Verseny

www.estorijunior.hu
Instagram: @estorijuniorMIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Február a báli és a farsangi programok időszaka. Ön is készül hasonló rendezvényre?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading