Minden ami Sopron

2018. 10. 23. kedd

Gyöngyi

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Händel művel nyitja az évadot a Kórus Spontánusz

Évadnyitó műsorával a reformáció 500. évfordulójáról emlékezik meg a Kórus Spontánusz.

korusspontanusz

Zsoltárfeldolgozásokkal, többek között Georg Friedrich Händel Dixit Dominus című művének előadásával emlékezik meg a Reformáció kezdetének 500. évfordulójáról a soproni Kórus Spontánusz. A barokk zene mesterének korai korszakában készült darabját október 21-én Szombathelyen a református templomban, október 22-én 15 órától pedig a soproni GYIK Rendezvényházban adja elő a vegyeskar és a Camerata Pro Musica Kamarazenekar énekes szólisták közreműködésével.

Az 1707-ben, Rómában befejezett Dixit Dominus Händel legkorábbi, a szerző kéziratában fennmaradt műve. A 9 tételes mű alapja a 110. zsoltár szövege. Händel 21 évesen, már ünnepelt művészként érkezett a Pápai Államba, mivel azonban ott átmenetileg tiltott volt az operák bemutatása, így velencei és firenzei sikerei után Händel főképp egyházi zenével kezdett foglalkozni. Bár a Dixit Dominus bemutatójáról nem maradt fenn adat, később sokak kedvencévé vált: még Mozart és Beethoven is kiemelte a mű drámai eszköztárát.

Itáliai útja során Vivaldi és Corelli nagy hatással volt a fiatal Händelre, és életre szóló nyomokat hagyott komponálásán – mondta a koncert fő műsorszámáról Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karnagya. – Mindent elsöprő lendületű muzsika ez, mely komoly kihívás énekesnek, kórusnak és szólistának egyaránt – árulta el a kórusvezető, aki a koncert karmestere is lesz egyben.

korusspontánuszcecilianap

A hangversenyek programjában a nagyszabású Händel-mű mellett a Kórus Spontánusz előadásában Claude Goudimel, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Kodály Zoltán zsoltárfeldolgozásai is felcsendülnek. A Camerata Pro Musica Kamarazenekar pedig Händel op 6. No 7. jelzésű concerto grossóját játssza majd.

A kórus és a kamaraegyüttes városokon átívelő együttműködésének gondolata Szombathelyről származik. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaiból 1995-ben alakult Camerata Pro Musica Kamarazenekar eddig több mint 300 koncertet adott: többek közt a bécsi Konzerthaus valamint dublini és corki koncerttermek közönségét bűvölte el előadásával. Hangversenyeiket a Bartók Rádió és az ORF is közvetítette.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön is ellátogat majd a soproni KFC-be?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading