Minden ami Sopron

2018. 09. 24. hétfő

Gellért

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Fél napos öröméneklés a belvárosban

Új oldaláról mutatja meg a kóruskultúrát a Soproni Kórusünnep.

Július 14-én szombaton 15 órától énekszóval telnek meg Sopron utcái. A Soproni Ünnepi Hetek keretében első alkalommal megrendezett Soproni Kórusünnep idején énekkarok veszik birtokba a barokk belváros kapualjait, a programot pedig este gálaműsor zárja a Fő téren. A cél az, hogy a nap végére a látogatók közül is minél többen dalra fakadjanak.

Az kóruséneklés ma is több százezernyi magyarnak okoz örömet. Amikor egy kórus megszólal, az felszabadító, katartikus élmény – mi épp ezt az élményt szeretnénk másokkal megosztani, ezért szervezzük meg a Soproni Kórusünnepet” – mondta Bognár László, a rendezvény egyik szervezője, aki közel másfél évtizeden át volt tagja a Kórus Spontánusz amatőr vegyeskarnak.

180703-plakat-sopronikorusunnep

A kórusünnep 15 órakor a belváros kapujában, a Liszt Café teraszán kezdődik: az első hangokat Sopron legfiatalabb kórusától hallhatják majd az érdeklődők. A Kalimba Gyermekkórus előadásában gospelek, spirituálék szólalnak majd meg. A minikoncertet követően, 16 órától pedig feltárulnak az éneklő kapualjak: a Hotel Wollner, a Macskakő Gyerekmúzeum, az Erdészeti Múzeum és a Fő téri Tábornok-ház udvarain, valamint a Cédrus Könyvkereskedés teraszán egy-egy amatőr együttes várja mindazokat, akik énekszóval töltenék el a délutánt.

A kapualjakban a Fidelissima Vegyeskar, a kapuvári Haydn Vegyeskar, a soproni Horváth József AMI leánykara, a Kórus Spontánusz és a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus tagjaival és karnagyaival lehet megismerkedni – kicsit másképp.

Lesz persze nyitott próba, ahol bárki beülhet, és kipróbálhatja, milyen egy kórusban énekelni. De emellett kvízzel, zenés feladatokkal és más érdekességekkel is várnak mindenkit a kórusok. Akinek pedig megtetszik a kóruséneklés, rögtön azt is megtudhatja, hogyan csatlakozhat valamelyik együtteshez” – árulta el Török Krisztina, a Soproni Kórusünnep szervezője.

pillanatkep-a-korus-spontanusz-probajarol-foto-takacs-noemi

Fotó: Takács Noémi

A Soproni Kórusünnep fénypontja a Fő téren 19 órakor kezdődő gálaest lesz. Az est rendhagyó módon közös énekléssel kezdődik majd, amelyet a kórusünnep művészeti vezetője, Kocsis-Holper Zoltán vezet. Ezt követően pedig a délután mind az öt résztvevő kórusa színpadra áll, hogy ízelítőt adjon művészete legjavából.

A térség kórusélete nagyon sokszínű, és ez visszaköszön az est műsorában is: hallhatóak lesznek majd bordalok és népdalfeldolgozások éppúgy, mint lírikus melódiák és könnyűzenei átiratok. Egy vidám nyáresti zenei élményt szeretnénk nyújtani a közönségnek“  fogalmazott Kocsis-Holper Zoltán.

A Soproni Kórusünnep szervezői abban bíznak, hogy a rendezvény segít a kórusoknak új érdeklődőket elérni, akik később ellátogatnak majd koncertjeikre vagy kórustagként kapcsolódnak be a közös muzsikálásba.

 


 • Micsoda új dallal turnézza végig az őszt az Elefánt?

  Augusztusban vonult a zenekar alkotótáborba, hogy megírja a jövő évre tervezett új lemez első dalát, amely a Micsoda címet kapta – ezt is el fogják játszani október 5-én Sopronban a Búgócsiga Akusztik Gardenben, 21:30 – tól.

 • KultTereK - „Összművészeti térélmény” a soproni belvárosban

  „Óriási élmény volt az egész délután. Ennyi ember régen volt az utcákon „kulturálódni”. IGAZI KULTURÁLIS FORRADALOM volt ma Sopronban. Gratulálok. Még, még, még, ennyi nem elég…” Többek között ilyen bejegyzéseket kaptak a szervezők tavaly a KultKapuK után. Idén a soproni belváros tereit töltik meg különleges kulturális csemegékkel 2018. szeptember 29-én szombat délután. 

 • Kötelező programok a szombati „Kötelező” családi napon!

  A Liszt Központ első őszi családi napja – az iskolakezdés utáni hetek szellemében Kötelező program lehet. Persze mindezt kötetlenül: a pincétől a padlásig itt minden a kötélről, a madzagról, a zsinegről vagy éppen a csomóról szól majd. Két különleges látványosság is székhez kötözheti a látogatókat.

 • Nyereményjáték friss házasoknak!

  Fertődön tartottátok az esküvői fotózást? Akkor játékra fel!

 • HA UNOD A BANÁNT! - BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Sopronban

  14. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szeptember 5. és 8. között vidéken egyedül Sopronban. Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást idén?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading