Minden ami Sopron

2023. 02. 03. péntek

Balázs

SOPRON
Borult

Kultúra

Eszterháza: a világszínvonalú zenei események inspiráló helyszíne

Osztatlan sikert aratott a Meets Jazz koncertsorozat utolsó állomása Eszterházán.

meetsjazz3

Az Eszterháza Meets Jazz koncertsorozat utolsó nagysikerű előadásán a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában egy vérbeli örömzenélésben jelenítette meg a jazz elementáris erejét Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, basszusklarinét, tárogató) és barátai: Lakatos György (fagott), Oláh Kálmán (zongora), Horváth Balázs (bőgő) és Dés András (ütőhangszerek).

Osztatlan siker – és ez alkalommal is ráadást kérő taps – jelezte, hogy Borbély Mihály és zenésztársai a klasszikus számok feldolgozásaival, saját kompozícióikkal és stílushatárok nélküli improvizációikkal hitelesen idézte meg a Liszt, Kodályt, Bartókot és azokat a zenei gyökereket, amelyekből alkotóerejük táplálkozik.

Meetsjazz1

Nem csak a klasszikus zenét játszó vonósnégyesek művészei, de a jazz és klasszikus zene ötvözői is minden alkalommal fontosnak tartották elmondani, hogy a helyszín miatt különleges alkalomként tekintenek az eszterházai fellépés lehetőségére. Haydn mindennapjainak helyszíne különleges inspiráló erőt ad – mondta el Egresitné Firtl Katalin. A szervező, Eszterháza Kulturális, Fesztivál és Kutatóközpont ügyvezetője hozzátette: a sikeres koncertek legnagyobb nyertese a közönség.

A barokk-rokokó kor emblematikus, hiteles helyszíne a kormányzati szándék szerinti, évek hosszú során megvalósult támogatásnak és fejlesztésnek köszönhetően mára már visszakapta a Fényes Miklós korabeli pompáját, ugyanakkor új élettel, dinamizmussal, ez esetben ritmusokkal telt meg. Az idei zenei rendezvények ismét nem csak a klasszikus zene fellegváraként erősítették a hely zenei, művészi világban betöltött rangját világszínvonalú előadóművészek és koncertek sorával, de az Eszterháza Meets Jazz koncertsorozattal a műfajok közötti átjárás legjobbjaival, legnagyobbjaival a jelen zenei rendezvények sorában különleges, kivételes és nagyon is egyedi,, újszerű kínálatot jelentettek a zenerajongóknak.

Az Esterházy-kastélyban tartandó zenei események sorának még nincs vége: Advent idején további, immár az ünnep fényét idéző, rangosnak számító koncertekre várják a közönséget a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházába.

meetsjazz2 • Startol a VOLT

  „Mindenütt jó, de legjobb Sopron” – két évig ez a szlogen csak az emlékeinkben élt, de most újraéled, amint a soproni Lővérek is benépesül a fesztiválozókkal és a Telekom VOLT Fesztivál vibrálásával. Indul a VOLT.

 • Megabuli és fekete alsónadrág

  Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe.

 • Pünkövesd, színes programokkal

  Június 4-6. között kerül megrendezésre a sopronkövesdi PÜNKÜVESD, amelynek idén része a III. Kövesdek Találkozója és az Elszármazottak Találkozója is.

 • Egy hónap és itt a VOLT

  Egy hónap van már csak hátra és a fesztiválozó közönség a soproni Lővérek felé indul, ahol a hosszúnak tűnő két év szünet után ismét startol a Telekom VOLT Fesztivál világsztárokkal és a hazai zenei élet krémjével.

 • Eszterháza: Idővonzatok újabb exkluzív hétvégéje BOLDI és Incze Mózes művészekkel

  A mai magyar kortárs művészet két fiatal művészegyénisége – BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész – személyesen vezeti végig közös tárlatán az érdeklődőket a fertődi Esterházy-kastély Idővonzatok – Modulated time kiállításon a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyában.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading