Minden ami Sopron

2020. 08. 09. vasárnap

Emőd

SOPRON
Borult

Kultúra

ESTÖRI – Döntőben a Széchenyi!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szoríthatunk soproni fiatalokért az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjében.

szechenyiestori

Két napon át, február 21-én és 22-én tizennégy vidéki (Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Győr, Kaposvár, Nagykanizsa, Nemesvámos, Pécs, Ráckeve, Sárospatak, Sopron, Székesfehérvár), három határon túli (Kassa, Nagyszalonta, Révkomárom), valamint hat budapesti középiskola összesen harminc, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérte össze tudását az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának dísztermében megrendezett eseményről 14 csapat jutott tovább az április 27-i, kismartoni döntőbe. A középdöntőt a soproni Széchenyi Gimnázium csapata nyerte, akik a legendás, egykori polgármester, Sopronyi Thurner Mihály életművét dolgozta fel filmetűddel és prezentációval.

szechenyisopron

A csapat tagjai: Salga Hanna, Töreki Milán, Vígh Hanna. Felkészítő tanár: Robotka Csaba. Mentor: Szentpéteri Tamás.

Az idei téma: Hagyomány és modernitás – Sorsfordítók a 20. században, fókuszban az 1930-as évektől, a politikai jobbratolódástól a kommunista hatalomátvételen keresztül az 1956-os forradalomig és az azt követő megtorlásig tartó időszak áll. A 20. század történelmi viharait, politikai, ideológiai szélsőségeit sorsfordító személyek portréin, történetein keresztül tanulmányozzák a versenyzők.

Foki Tamás, a zsűri elnöke, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelemszakos igazgatóhelyettese értékelésében kiemelte: „Azokat a képességeket szeretnénk fejleszteni, amelyek az iskolai oktatásnak nem mindig állnak a középpontjában: a kreativitást, a kooperációt, a kommunikációt és az önálló kutatómunkát. A verseny harmadik évada is alátámasztja, hogy jó úton járunk, hiszen rendkívül magas színvonalú, sokszor publikálásra alkalmas prezentációk és kisfilmek születtek, néha teljesen ismeretlen, újonnan feltárt huszadik századi sorsfordítókról.”MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást a járvány után?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading