Minden ami Sopron

2023. 09. 30. szombat

Jeromos

SOPRON
Borult

Közélet

Elkészült a GYSEV150 emlékmozdony

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt.

GYSEV150_mozdonyavató_kép1

A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus. A grafikán szerepel a 150-es szám, az alapításra utaló 1872-es évszám, valamint a GYSEV által az idei évre készített GYSEV150-es logó. A múltra egy 520-as gőzmozdony kinagyított kerekei utalnak, amelyek jelent és jövőt jelképező Taurus villamos mozdony oldalára kerültek.

A GYSEV számos programmal, attrakcióval készül a másfél évszázados jubileumra. Rövidesen a nagyközönség is megismerheti az alkalmi postabélyeget és a GYSEV történetét bemutató könyvet. A vasúttársaság megkeresésére a nyugat-dunántúli régió kilenc cukrászdája készített különleges, GYSEV150 desszertet, amelyet egyedi és kedvezményes sütijeggyel is megkóstolhatnak az érdeklődők.

A személyszállító járművekre: motorvonatokra, InterCity-kocsikra GYSEV150 matricák kerültek fel az elmúlt hetekben, mostanra pedig elkészült a GYSEV150 emlékmozdony.

A jármű oldalaira hatalmasra kinagyított gőzmozdony kerekek kerültek, ezek jelképezik a múltat; a jelent és a jövőt pedig maga a GYSEV jelenleg legmagasabb sebességre képes, villamos Taurus mozdonya. A gőzös kerekei egy 520-as mozdonyról származnak, ennek különlegessége, hogy a valaha volt legnagyobb teljesítményű gőzüzemű vontató jármű volt a GYSEV történetében.

GYSEV150_mozdonyavató_kép3

A grafika kiemelt eleme az arany színű 150-es szám, amelyben a nullát egy szárnyaskerék formája mintázza. A grafikai elem alá került az alapításra utaló „anno 1872” felirat, a mozdony orr részén pedig különleges, fény-árnyék hatású effektekkel látható a GYSEV150 logó.

„Tavaly az 1921-es soproni népszavazás centenáriuma előtt tisztelegtünk a Civitas Fidelissima emlékmozdonnyal. Természetes volt, hogy az idei évben a GYSEV-alapítás 150 éves jubileumára is készítünk különleges, matricázott mozdonyt. A jármű mostantól Magyarországon és Európa-szerte hirdeti, hogy másfél évszázada született az a törvény, amely lehetővé tette a GYSEV megalapítását, létrehozását és azt a hihetetlen fejlődési pályát, amit a vasúttársaság leírt az elmúlt másfél évszázadban” – mondta el az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

GYSEV150_mozdonyavató_kép2

Az ünnepségen részt vett Dr. Mosóczi Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere.

A GYSEV150 emlékmozdony most hétvégén tehervonatokat vontat, majd hétfőtől már az InterCity forgalomban is teljesít szolgálatot.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading