Minden ami Sopron

2019. 08. 21. szerda

Sámuel

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

Díjeső Álmos legendájának – A Sopron Balett hatalmas sikere Szarvason

Három díjat nyert az Álmos legendája című táncmű az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvason.

A Sopron Balett előadása a szakma és a közönség tetszését egyaránt elnyerte.

Az ötéves rendezvénysorozat keretében idén a színházművészeti elismerések átadása mellett a cirkusz- és táncművészeket is díjazták a szerda esti gálán, ugyanis a Szarvasi Vízi Színházban már hagyományosan egyre több az ilyen műfajú előadás.

A Sopron Balett először szerepelt ezen a játszóhelyen, mégpedig az Álmos legendája című táncművel. Szarka Gyula, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítója, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő és Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, táncművész alkotása a Sopron Táncegyüttes tagjainak közreműködésével három elismerést is begyűjtött.

img_5582_lzli
Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat kapott az új zenemű megalkotásért. Az Álmos szerepében látható Bolla Dániel a legjobb férfi táncművésznek járó elismerésben részesült. Mindemellett a zsűri a produkciónak ítélte oda a leglátványosabb táncjátéknak járó díjat.  A fesztivál eddigi történetében másodszor fordult elő, hogy egy előadás három szakmai díjat nyert.
Szarka Gyula a szarvasi díjátadón

–  Büszke vagyok a táncosaimra. Nagyon megtisztelő az, ha a közönség és a szakma figyelme egy fiatal együttesre irányul. Fontosak az ilyen visszajelzések. A legnagyobb erőt ezek adhatják számunkra a nehézségeink közben is. Szarvason érezni lehetett az értő és érző közönség lelkét, ahogy mellettünk álltak. Felemelően jó érzés volt  – mondta Demcsák Ottó.

A főszerepet táncoló Bolla Dánielnek ez volt az utolsó szerepe soproni színekben, ugyanis pályafutását ősztől Miskolcon folytatja.

–  Megható és szép zárása ez a soproni munkáimnak. Nagyon örülök és boldog vagyok. Úgy érzem, ezt a díjat nem csak én kaptam, hanem az egész csapat, a társulat, s képletesen nekik is jár az elismerés, a soproni közönséggel együtt – fogalmazta meg érzéseit Bolla Dániel.

A magyar őstörténetről még nem született táncmű, a  tavaszi soproni ősbemutatón tíz perces vastapsot kaptak a táncosok és az alkotók. A darab nyáron Szarvas mellett Pápán is vendégszerepelt, ősszel pedig a fővárosi közönség is láthatja majd az előadást a Millenárison. Mindemellett több településről is érdeklődnek a produkció iránt.

img_5556_60kl

–  Nagyon megtisztelő számomra ez az elismerés, s az, ahogy  a szakma és a közönség értékelte a munkánkat. Ez is bizonyítja, jól dolgoztunk. Örülök, hogy a soproni bemutatónak van utóélete, s máshol is megismerhetik a művet. Bízom abban, kinyílnak majd a kapuk a produkció előtt és ezek a díjak, sikerek mindenképp referenciák ehhez. Egy jó előjelet kaptunk most – hangsúlyozta Szarka Gyula, aki a soproni teátrum tagjának és zeneszerzőjének számít, hiszen több produkció létrehozásában működött közre az elmúlt években.
Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója nagyon örült annak, hogy ilyen szép, díjakban is mérhető sikert ért el az Álmos legendája.

img_5573_92kt

– Érezhető, hogy országos szinten egyre nagyobb figyelem és érdeklődés veszi körül a produkcióinkat, munkánkat, mindazt, amit szakmailag képviselünk. Fesztiválmeghívásaink, vendégszerepléseink, a Nemzeti Színházban való sikeres, csaknem telt házas bemutatkozásunk, most pedig a minden várakozást felülmúló fogadtatása a szarvasi előadásunknak ezt mutatják. Az igényes soproni nézők mellett más városokban is sikerült a közönség elismerését elnyernünk, ami azt bizonyítja, jó irányt választottunk a tánctagozatunk, a Sopron Balett létrehozásával. Nem térünk le az általunk választott útról és reméljük, még több örömet szerezhetünk majd a nézőknek Sopronban és azon túl – összegezte gondolatait a direktor.

A Sopron Balett már elkezdte a próbáit a Diótörő című produkciónak, melyet az ősszel kezdődő évadban láthat majd a közönség.

 

forrás: Varga Róbert

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading