Minden ami Sopron

2017. 09. 20. szerda

Friderika

SOPRON
Borult

Kultúra

Bonsai és suiseki kiállítás Sopronban

150 bonsai és 40 suiseki alkotást valamint harcművészeti- és bonsai alakítási bemutatókat láthattak az érdeklődők a II. Soproni Bonsai és Suiseki Kiállításon május 12. és 14. között a Liszt központban.

IMG_0738 copy

A díjnyertes bonsai fákat a Munkácsy-teremben helyezték el. / Fotó: Torma Sándor

 

IMG_0907 copy

A kiállítás másik helyszíne a Liszt központ emeleti kiállítótere volt. / Fotó: Torma Sándor

 

Két helyszínen, a Liszt központ emeleti kiállítóterében és a Munkácsy-teremben kaptak helyet a növénykülönlegességek. A Munkácsy-teremben magyar, olasz, lengyel és szlovák mesterek díjnyertes bonsai fáit helyezték el, a kiállítást a kevésbé ismert suiseki művészet egészítette ki. A suiseki nem más, mint a kő művészete: az elnevezés a természetben megtalálható hegyek ábrázolására utal, a köveket ugyanis csiszolással kicsinyített hegyformákra alakítják.

suiseki

A suiseki gyakori kísérője a bonsai kiállításoknak. / Fotó: Torma Sándor

 

Az elsötétített Munkácsy-teremben Európában egyedülálló módon, különleges megvilágítással mutathattuk be a bonsai fákat. A látogatók szavazhattak is az általuk legszebbnek ítélt növényre. Összesen 1822 szavazatot adtak le, a legtöbbet a pécsi Burschl József tiszafája kapta 133 vokssal. – mondta el Békés Péter szervező, a Soproni Bonsai Egyesület tagja.

nyertes tiszafa

A közönség szavazatai alapján Burschl József tiszafája volt a legszebb a Munkácsy-teremben kiállított fák közül. / Fotó: Torma Sándor

 

A Liszt központ Petőfi-termében a három nap alatt olasz, magyar, lengyel és szlovák bonsai művészek tartottak alakítási bemutatókat, szemléltetve, hogy hogyan válik a növény az értő kezek által igazi mesterművé. Szombaton pedig harcművészeti bemutatókat és nyílt edzéseket láthattak az érdeklődők a Liszt-teremben, melyeken 6 harcművészeti stílussal lehetett megismerkedni.

IMG_0965 copy

A harcművészeti bemutatókon 6 féle stílust láthatott a közönség. / Fotó: Torma Sándor

 

alakítási bemutató

A kiállítás ideje alatt bonsai alakítási bemutatókat is láthattak az érdeklődők. / Fotó: Torma Sándor

 

A kiállítást második alkalommal rendezték meg Sopronban: először 2014-ben adott otthont a Liszt központ a különleges növényeknek és bemutatóknak. Az idei rendezvényre közel 2500-an látogattak el, köztük iskolás csoportok is.

 • Kulturális Örökség Napjai programok Sopronban és a környéken

  A Kulturális Örökség Napjai (röv. KÖN) Programsorozat hagyományosan minden év szeptemberében kerül megrendezésre szinte minden európai országban, melynek története 1984-ig nyúlik vissza. A rendezvény célja hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára, megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, valamint felhívni a figyelmet az örökségeink megőrzésére és védelmére.

 • Szereplőt keres a dESZKa Társulat az új előadásához

  Jövő hét keddig lehet jelentkezni.

 • Koncert a papréti zsinagógában!

  Szeptember 16-án, a Kulturális Örökség Napjai 2017 országos programsorozathoz kapcsolódóan.

 • Lecsapott Sopronra "műsorfüzet-kommandó"

  Ötezer műsorfüzetet osztott szét a Soproni Petőfi Színház jelmezekbe öltözött társulata a leghűségesebb városban szombaton. A rendhagyó kezdeményezés közönségsikert aratott a településen.

 • Őszi tangó táncest

  Az idei évben már másodízben kerül megrendezésre Sopronban, a Tango Argentino-Sopron klub Milonga táncestje.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Kipihente magát a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading