Minden ami Sopron

2021. 12. 06. hétfő

Miklós

SOPRON
Borult

Közélet

Beszakadt korcsolyázót mentettek a Fertő tóból

Egyik olvasónk részese volt az akciónak, amelyet videóra is vettek.

Ahogy korábban mi is írtunk róla a Fertő tó jege számos veszélyforrást tartogat. Bár az elmúlt időben felmelegedés nem volt tapasztalható, a tó jege, leginkább a parttól távoli részeken sokszor hirtelen elvékonyodik. Ezeket a gyengüléseket okozhatja valamilyen hóforrás, vagy csak a szimplán a jég alatt lévő áramlatok.

Olvasónk így számolt be lapunknak a történtekről:  “Baráti társasággal szoktunk korcsolyázni a Fertő tavon, ha az időjárás is úgy akarja.  Az idei télen megadta a lehetőséget, amit mi kihasználtunk. 2 hete biztonságos volt a jég, ezét az elmúlt hétvégén (2017. 01.29) is terveztünk egy nagyobb siklást a Fertőn. Meglepetten tapasztaltuk, hogy annak ellenére, hogy melegedés nem volt a héten, egyes helyeken felolvadt a jég és teljesen felolvadt nyílt vízterületek keletkeztek, ezeket a helyeket nagy ívben kerültünk.

Biztonság kedvéért vittünk magunkkal csereruhát, kötelet és síbotot. Már kifele korcsolyáztunk, amikor kiáltást hallottunk és a távolban megpillantottunk egy embert, aki a vízből integetett. Akciókamerával korcsolyáztunk, a beszakadás helyét, mentést a kamera rögzítette ugyan, de minden nem látszik ,de amit visszaad a felvétel az a jég ropogása. Ahol megálltunk ott már sokkal vékonyabb volt a jég, valószínű melegforrás lehetett a környéken, és érezni lehetett a roppanásokból, hogy veszélyes terület. Valaki mondta is, amikor kijött a vízből, hogy menjünk messzebb egymástól, nehogy beszakadjon alattunk is. A szerencsétlenül járt hölgynek adtunk száraz ruhát.
Tanulság, tavakban, nem szabad egyedül korcsolyázni, legalább ketten vagy hárman menjenek és akkor se túl közel egymáshoz. Utólag persze mindenki okos tudom… Szerencsére nem történt nagyobb baj.”MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy alakul 2021-ben a világjárvány?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading