Minden ami Sopron

2024. 12. 21. Saturday

Tamás

SOPRON
Borult

Közélet

Ahol szenvedély a süti- CSÍZműhely

Szombaton egy egész különleges hely nyitja meg kapuit Sopronban, a Selmeci utcában.

Gombóc Artúr allegóriáján elindulva bátran mondhatjuk, hogy lesz itt minden: kerek csokoládé, szögletes süti, gömbölyű alapanyagok, édes pillantások és persze habcsókok is. Mindez kicsit másként. Az igazat megvallva egészen másként.

honlaphoz (1)

Fábián Erikával, a CSÍZműhely tulajdonosával beszélgetve egyértelművé válik számunkra, hogy ő nem egy egyszerű cukrászdát szeretett volna nyitni. A cél ugyanaz, az eszközök teljesen mások.

A név is erre utal. A Csíz egy aprótermetű, kis pintyféle, kicsit gömbölyded, olyan mintegy közönséges madár, de mégsem az.  Erika magával  névválasztással is a természetességre próbált utalni. Számára fontos a környezettudatos alapanyagok (Fairtrade csokoládé, Fairtrade kávé), környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek használatán keresztül maga a természet, a környezet védelme, és ökoszisztémánk fenntarthatósága.

IMG_3385

A kevesebb néha több. Ahogy mondja a cél nem nagyipari mennyiségben, a minőség rovására édességet gyártani, hanem kevesebbet sütni, de azt minőségi alapanyagokból készíteni.

A CSÍZműhely alapanyagok terén is lokálisan gondolkodik. A környékbeli gazdaságokból, termelőktől szerzik be az alapanyagok nagy részét, ahol figyelnek az állattartásra és nem használnak gyomirtókat, vegyszerek nélkül termelnek. Az alapanyagokra nincs nagybetűvel kiírva, hogy BIO, hanem egyszerűen csak vegyszer és mesterséges adalékanyagmentes gazdaságokból származnak, ahol nem pultos és diszpécser van rendelés felvétel közben, hanem Marika néni és Pista bácsi.

bonappetit

A cél nem csak egy csoport kiszolgálása, sokkal inkább azz, hogy mindenki megtalálja a számítását. Persze lesz glutén-, és laktózmentes termék, a sütemények nem fehér lisztből készülnek és lesz olyan is, amiben egyáltalán nem lesz cukor. Ahogy Erika fogalmaz  “Azoknak szól elsősorban a hely, akik nem ragaszkodnak a dobos tortához vagy a zserbóhoz, akik nyitottak és kíváncsiak. Fontos az is, amit tükrözni akar az egész, hogy lehet úgy édességet enni, hogy az ember egészséges marad. Az édesség ne legyen valami misztikum, ami rossz, hanem lássák az emberek, hogy egyszerűen is lehet finomat és jót készíteni.”

IMG_3371

 Honnan is jött ez az egész? Ahogy házigazdánk korábban, Becsületes süti címen megjelent írásában is olvashatjuk:  a CSÍZműhelynél  szó sincs szélsőséges hozzáállásról nem csak azt eszem meg, amit én készítek -, nem hódolok valamely táplálkozási irányzatnak, és nem az épp aktuális trendnek megfelelő édesítőszert használom. Csupán jól megnézem, hogy milyen étterembe,bisztróba, cukrászdába ülök be, vagy, ha nagy ritkán mégis veszek édességet boltban, megnézem például, hogy ne tartalmazzon pálmaolajat. A negatív tapasztalatok hatására egyre inkább átálltam az otthoni „édességgyártásra”. Ezzel párhuzamban pedig elvégeztem egy cukrásziskolát is, pontosan azért, hogy az alapok elsajátításával saját ízlésemnek, életszemléletemnek megfelelően készítsem az édességeket. Szeretném megmutatni, hogy igenis lehet finom édességet enni úgy is, ha az ember közben egészséges marad és piacról vagy magyar kereskedőktől szerzi be a jó minőségű alapanyagokat. Mert ez a legfontosabb: a jó minőségű alapanyag.

IMG_3380

Ahogy körbenéztünk, minden a fent elhangzottakat sugallta. Egyszerű mégis modern berendezés, hangulatos képek a falon, rénszarvasos sütőforma a konyhában, és egy nem szokványos kiírás a nyitva tartást jelző táblán:

Hétfő: csokoládé gyártás napja, zárva
kedd-szerda-csütörtök-péntek: 9:00-18:00
Erika és a CSÍZműhely 2015.10.24-én Nyílt nappal várja az érdeklődőket, ahol a fent leírtakat az életben is meg lehet nézni és természetesen kóstolni is lehet!
IMG_3395

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading