Minden ami Sopron

2019. 08. 26. hétfő

Izsó

SOPRON
Borult
EURO
0

Kultúra

30 éves a Soproni Mazsorett Együttes

Interjú Németh Józseffel, az együttes művészeti vezetőjével. 

Fúvószene, csinos lányok, katonás rend – minden tekintetet vonz ez a hármas, nem csoda hát, hogy a francia eredetű mazsorett műfaja rövid idő alatt nemzetközi tömegmozgalommá nőtte ki magát. Sopronban kerek 30 éve vannak követői az irányzatnak, a jubileum alkalmából Német Józseffel, az együttes művészeti vezetőjével beszélgettünk.

13262189_10205193497071706_451220554_o

Az együttes jubileumi gálaműsorát május 21-én rendezték meg a Soproni Petőfi Színházban.

 

Sopronban 1986 óta van mazsorett oktatás, bár akkor még nem volt állandó csoport a városban. Hogyan alakult a műfaj ápolása az évek során?

Az együttes 1992-ig csak időszakos csoportként működött, ami azt jelenti, hogy mindig a tánciskolából verbuváltak össze lányokat egy bizonyos rendezvényre. Aztán amikor az a rendezvény elmúlt, akkor mindenki ment a saját útjára és legközelebb egy teljesen új gárdával alakult megint újjá. Akkoriban egy szombathelyi tanárnő, Rimányiné Kiss Anikó járt ide Sopronba tanítani, aki egyébként engem is tanított annak idején versenytáncból. Meg kell említeni Füzi Edit nevét is, aki a Liszt Művelődési Ház akkori állandó munkatársaként anyukaként bánt a lányokkal.

Én akkor már itt tanultam táncolni, és sokszor segítettem helybéliként a gyakorlásban. Ez 92-ig így működött, aztán abban az évben egy döntés értelmében a mazsorett csoport átkerült a Gyermekek Házába a Deák térre, és állandó csoportként működött tovább. Anikó néni szombathelyiként az ezzel járó feladatokat nem tudta vállalni, így azóta vagyok én az együttes vezetője. Annyi segítségem most már van, hogy a feleségem, aki 16 évig mazsorettezett, elvégezte a mazsorett oktatóit, így az utánpótlásképzésben segít nekem.

Tulajdonképpen a kezdetektől látod a Soproni mazsorettek útját. Milyen fontos mérföldkövek voltak az elmúlt harminc évben?

Ha a kezdetektől nézzük a dolgot, akkor egy nagy mérföldkő volt a 1992-es év, hiszen ekkor váltunk állandó csoporttá. Aztán 1996 egy fontos évszám, mert ettől kezdve alapítványként működött a csoport fenntartása. Azután 1999 volt mérföldkő, mert akkor kerültünk be a nemzetközi fesztiválszervező irodák véráramába, és kaptunk külföldi meghívásokat. Korábban is léptünk fel külföldön, de addig csak testvérvárosi vagy egyéni kapcsolatok révén. Az első meghívásunk Olaszországba, Capuaba szólt, ahol nagyon jól megfeleltünk. Így kaptunk egy következő lehetőséget Franciaországba, Cannes-ba, novemberben pedig Tunéziába. Mivel mindenhol bizonyítottunk, azóta is keresnek különböző felkérésekkel. Most már több fesztiválszervező irodával kapcsolatban állunk, minden évben vannak külföldi szereplések, sőt, válogatunk is a felkérések között.

13271841_10205193448070481_1303357058_o

Németh József, a Soproni Mazsorett Együttes művészeti vezetője egy történeti bemutatót tartott a közönségnek a jubileumi gálaműsoron.


Van valamilyen sajátossága a magyar mazsorett együtteseknek?

Sok mazsorett együttest láttunk már a világból. Ha Európát nézem, akkor nagyon előkelő helyen vagyunk mi magyarok, nagyon csinosak a magyar lányok. A cseh és a lengyel csoportok is csinosak, de egy kicsit másként mazsoretteznek. A csehek például sokkal keményebben lépnek, a mi lépéseink viszont kicsit lágyabbak, ettől szerintem nőiesebb a megjelenésünk. Ruhában is vannak különbségek, hiszen a mi műfajunkban nincs lefektetve olyan sok szabály, mint mondjuk a versenytáncban. Tehát Magyarország jó helyen áll, de nálunk azért a Duna-Tisza köze megfelezi az országot: a keleti országrészben sokkal több csoport van, mint a nyugati részben.


Ha általánosságban nézzük a műfajt, akkor az elmúlt évtizedek alatt változott valamiben a mazsorett?

Folyamatosan változik ez a műfaj, de mi ragaszkodunk a klasszikus vonalhoz. Tagjai vagyunk a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek, és ebben a szövetségben a legtöbbünk még a klasszikus típusú vonalhoz ragaszkodik. Ez azt jelenti, hogy fúvószenére dolgozunk, mindenképpen kézi szereket használunk, például mazsorett botot, pompont, zászlót vagy szalagot, és a ruhában is a klasszikus irányvonalat követjük. Természetesen már sokfajta szövetség létezik Magyarországon, sok helyen mazsorettnek hívják azt is, ha tíz kislány összeáll és valamilyen modern zenére táncol, ami egyébként a show táncnak megfelelő műfaj. A mazsorettben is létezik show tánc, ami színpadra és nem felvonulásra született, de itt is ragaszkodunk a fúvószenéhez.

Szintén a mazsorettből származó újabb vonal a twirling. Ez kicsit a tornagyakorlatok és a mazsorett keveréke, és fiúk is űzhetik. Vannak benne akrobatikus elemek is, és fontos része a bottal való dobásművészet.

Most már úgy érzem, hogy különvált a mazsorettek és a hajrálányok szerepe, mert évtizedekkel ezelőtt e téren is zavar volt a fejekben. A hajrálányok műfaja Amerikából származik, a klasszikus mazsoretteké pedig Franciaországból. Alapja mindig a fúvószene és az, hogy valahonnan valahová elvigye az embereket. Ezért fontos a fúvószene, hiszen ez egy mobil zenekar, vele együtt látványként vonulnak a mazsorettek, és kísérik őket az emberek, mert a látványuk vonzza őket.

 

DSC_9447

 

Sopronban mennyire megoldott az utánpótlás? Van-e olyan tendencia a harminc évet nézve, hogy fogy a mazsorettek létszáma?

Mivel nem a mennyiségre törekszünk, hanem a minőségre, nem kell aggódnunk az utánpótlás miatt. Amikor szükségünk van a nagy csoport feltöltésére, mindig van kivel, hiszen nem az a cél, hogy nagyon sokan legyenek, hanem hogy kellemes és jó csapat legyen.  Jelen pillanatban 17 fő van a nagy csoportban és a kisebbik csoportokban vannak öten-hatan, tehát az aktív tagok száma durván harminc fő.


Mi az az alsó korhatár, amitől csatlakozni lehet az együtteshez?

Általános iskola második – harmadik osztályos korosztálytól foglalkozunk szívesen a gyerekekkel, bár vannak olyan elsősök is, akik alkalmasak arra, hogy egy órát végigtanuljanak. De elsősnél kisebbekkel semmiképpen sem foglalkozunk. Körülbelül egy év az, amire eljutnak arra a szintre a gyerekek, hogy engedem is őket fellépni. Egy évig csak gyakorolni járnak. Ami nagyon nehéz ebben a műfajban, az a mazsorett bot forgatásának elsajátítása. Ehhez kell az idő, utána jön maga a tánc oktatása. Persze emellett a pomponnak és egyéb eszközöknek a használatát is megtanulják, de az egy kicsit könnyebb. Miután ezekkel már tisztában vannak, az nagyjából 1 év, ez idő alatt el tudják dönteni a gyerekek, hogy akarják-e tovább csinálni. Ha igen, jöhet a fellépő ruha és a szereplés.

A felnőtt csoportban van felső korhatár?

Tulajdonképpen nincs életkori megkötés. Viccesen mindig azt szoktam mondani, hogy amíg a ruhákba beleférnek a lányok, addig nincsen probléma. Inkább az élethelyzetek a döntők, hiszen vannak főiskolások, egyetemisták, dolgozó tagjaink, így előfordulhat, hogy valaki egy idő után nem tudja megoldani, hogy ott legyen minden próbán vagy fellépésen. A nagy csoportban nálunk most elég vegyes a korosztály, hiszen a 14 éves kortól egészen harmincig vannak lányok, de amikor beöltöznek és kisminkelik magukat, a korkülönbség nem annyira feltűnő már.

 

DSC_9727

 

A 30 éves jubileum alkalmából május 21-én adtatok nagy sikerű gálaműsort a Soproni Petőfi Színházban. A műsorban olyanok is közreműködtek, akik ma már nem aktív tagjai a csoportnak. Velük hogyan zajlott a felkészülés?

Amikor a gálaműsor ötlete felmerült, akkor írtam azoknak a régi tagoknak, akik 1992-től, az állandó csoportalakulástól voltak mazsorettek, hogy lenne-e kedvük fellépni egy-két szám erejéig. Az ő névsoraik elérhetők voltak, a régebbieké nem. Sajnos, így sem sikerült mindenkit elérni, pedig a lányok is segítettek egymás felkutatásában. Engem is meglepett, hogy milyen sokan kaptak kedvet hozzá. Végül három csoportot kellett összeállítani. Számomra nagy visszaigazolás volt, hogy azok, akik már elkerültek Sopronból, vagy édesanyák 1-2-3 gyerekkel az életükben, vállalták a próbákat és a felkészülést. Azt mondtam nekik az utolsó próbán, hogy olyan volt velük most dolgozni, mintha mi sem történt volna. Igaz, hogy eltelt húszon-pár év, de ugyanolyanok, mint akkor. Semmi különbség nincsen az akkori próbák hangulata és a mostaniak között. Menet közben változott az életük, de tulajdonképpen a mazsorettet ugyanúgy élvezik, mint öt- tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

 

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading