Minden ami Sopron

2017. 09. 20. szerda

Friderika

SOPRON
Borult

Kultúra

170 éve járnak vonatok Wiener Neustadt és Sopron között

1847 augusztusában indultak az első vonatok Bécsújhely és városunk között.

A vasútvonal megépítésére létrehozott Oedenburg–Wiener Neustädter Eisenbahn Gesellschaft, azaz Sopron–Bécsújhelyi Vasúttársaság 1845 márciusában tartotta meg alakuló közgyűlését. A Sopronban rendezett ülésen a társaság elnökévé Széchenyi Istvánt választották.

Nagymarton (Mattersburg) és Sopron között 1845 tavaszán, a Nagymarton – Savanyúkút (Sauerbrunn) közti szakaszon pedig 1845 júliusában kezdődött meg a munka. A korabeli források szerint több ezren kaptak munkalehetőséget a vasútvonal építésekor. 1846 végére három műtárgy kivételével csaknem az egész alépítmény
elkészült.

DSC_4218

Fotó: mindenamisopron / archív

 

A vonal vasútépítési szempontból legjelentősebb, máig is látványos műtárgya a nagymartoni 20 nyílású viadukt. Az impozáns létesítmény 250 m hosszú, 8,85 méter széles és 18 méter magas. Szerkezeti anyaga tégla, és terméskő.
A vasútvonal átadását azért kellett augusztusra halasztani, mert a viadukt előtt kialakított rézsű egy nagyobb eső után leszakadt, és a már elkészült pályatestet is maga alá temette. A soproniak 1847. augusztus 2-án láthattak először mozdonyt az új vasúti pályán. Az első próbamenetkor egy Weilburg mozdony három kocsival közlekedett.
A 31,8 kilométer hosszúságú vasútvonalon 1847. augusztus 20-án indult meg a vonatközlekedés.

A vasútvonal kiépítéséhez szükséges földterületeket többnyire megváltották. Sopron városa 22 hold földet bocsátott a vasúttársaság rendelkezésére. Ezzel a hozzájárulással a város hathatósan támogatta a vasút ügyét, amiből világosan
kitűnik, hogy a város lakosai és vezetősége tudatában voltak azoknak a jelentős gazdasági előnyöknek, amelyeket az új közlekedési eszköztől várni lehetett.

Bécsújhely-Sopron_kép_torta

Fotó: GYSEV

 

A 170 éves jubileum alkalmából rendezett ünnepségen Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, valamint Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott köszöntőt a soproni vasútállomáson.

(A sajtóközlemény összeállításához a Soproni Szemle 1957. XI. évfolyamában megjelent,
Perkovátz Bódog–Kubinszky Mihály: Széchenyi István és a Sopron–Bécsújhely-i vasút építése c.
írását használtuk fel)

 • Kulturális Örökség Napjai programok Sopronban és a környéken

  A Kulturális Örökség Napjai (röv. KÖN) Programsorozat hagyományosan minden év szeptemberében kerül megrendezésre szinte minden európai országban, melynek története 1984-ig nyúlik vissza. A rendezvény célja hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára, megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz, valamint felhívni a figyelmet az örökségeink megőrzésére és védelmére.

 • Szereplőt keres a dESZKa Társulat az új előadásához

  Jövő hét keddig lehet jelentkezni.

 • Koncert a papréti zsinagógában!

  Szeptember 16-án, a Kulturális Örökség Napjai 2017 országos programsorozathoz kapcsolódóan.

 • Lecsapott Sopronra "műsorfüzet-kommandó"

  Ötezer műsorfüzetet osztott szét a Soproni Petőfi Színház jelmezekbe öltözött társulata a leghűségesebb városban szombaton. A rendhagyó kezdeményezés közönségsikert aratott a településen.

 • Őszi tangó táncest

  Az idei évben már másodízben kerül megrendezésre Sopronban, a Tango Argentino-Sopron klub Milonga táncestje.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Kipihente magát a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading